MHD breidt een einde aan zijn carrière en brengt laatste album ’19’ uit

Vandaag verschijnt het voorlopig laatste album van MHD. Dat klinkt gek, omdat 19 pas de tweede officiële langspeler is van de man uit de Parijse banlieue. De jonge rapper voelt zich naar eigen zeggen niet thuis in de muziekindustrie.

Hoewel hij de afgelopen tijd aan de lopende band singles uitbracht, is 19 zijn vaarwel. Wie de plaat beluistert hoort minder vrolijke tonen en meer melancholiek en drama; en daar hoef je geen woord Frans voor te spreken. Sterker dan ooit gaat hij terug naar zijn Afrikaanse wortels in de instrumentaties, terwijl hij vaker snikkend en tragisch klinkt, waar we op zijn vorige plaat (MHD, uit 2016) nogal eens een felle en opgetogen mc hoorden spitten.

“Dit is geen marketingtruc”, benadrukt hij in zijn story op Instagram. “Hier komt geen strategie aan te pas, ik spreek met mijn hart. Niemand kent de keerzijde van het succes. Het is een manier van leven die heel moeilijk is. Een einde maken aan alles is voor mij het beste dat ik kan doen.”

Hij gaat nog wel op tour met zijn nieuwste materiaal. De 19 Tour slaat uiteraard Nederland niet over. Zijn shows in ons land waren altijd één groot feest; of het nou de Oude Zaal van de Melkweg was, de grote zaal van 013 of een sicke festivalperformance op WOO HAH! of Encore Festival, MHD maakte er altijd een gruwelijke show van. Op 16 januari 2019 doet hij zijn grootste indoor-show op Nederlandse bodem en kun je hem uitzwaaien in de AFAS Live. Tickets voor die show gaan aanstaande vrijdag, 21 september, in de voorverkoop.

Zonde dat een groot talent als MHD dit besluit neemt, maar tegelijkertijd is het een knappe en dappere keuze. Niemand moet tegen zijn wil het artiestenleven leven, vinden we. We respecteren de keuze van MHD dan ook en hij laat met MHD en 19 een kleine maar heel fijne discografie achter. Hij is de vader van afrotrap, een stijl die door heel Europa en later ook in Amerika is overgenomen en nu wereldwijd de hitlijsten domineert. Maar laten we eerlijk zijn; niemand flowt zo soepel en klinkt zo lekker op dit soort beats als Mohamed Sylla. Een aanwinst voor de hiphopindustrie, en eigenlijk een verrijking voor de hele muziekindustrie. Merci. Merci beaucoup.

Stream het nieuwe album, met featurings van Wizkid, Stefflon Don, Dadju e.a. hieronder.

Geplaatst door bowie op 19 september 2018