MF DOOM verlicht Rotterdam, dankzij animator Dus T’

Wereldwijd wordt er in talloze murals stilgestaan bij het overlijden van MF DOOM. Animator Dustin ‘Dus T” Garcia deed zijn eerbetoon ruim vier jaar voor het overlijden van de villain al, maar duikt nu op in het Rotterdamse straatbeeld. Zijn animatie voor het nummer Gas Drawls is metersgroot in de buitenlucht bekijken, als onderdeel van HIJS Lights.

Sinds enkele weken verzorgen we onder de noemen ‘HIJS Lights’ een deel van de programmering van ‘Rotterdam Verlicht’. Op verschillende plekken in de openbare ruimte van Rotterdam Zuid worden metershoge kunstwerken, video’s en animaties geprojecteerd, om zo het gebrek aan kunst dat mensen tijdens de lockdown kunnen ervaren letterlijk en figuurlijk te verlichten. En toen we op oudejaarsavond leerden dat MF DOOM overleden was, gingen bij ons de raderen meteen draaien. Het moest toch mogelijk zijn om binnen dit project snel een eerbetoon op poten te krijgen?

Ver hoefden we niet te zoeken, want we waren al jarenlang fan van de tekenfilm die Dustin “Dus T’” Garcia in 2016 maakte bij Gas Drawls, een klassieke track van DOOM zijn debuutalbum Operation Doomsday. Het is een weelderige animatie die een brug slaat tussen verschillende albumhoezen uit de discografie van DOOM, en doet denken aan de opvallend beweeglijke tekenfilms uit de jaren ’30. Als de makers daarvan Montana-verf aan hun vingertoppen zouden hebben terwijl ze werkten in een wolk van blunts, dan. En sinds een week is deze elke dag op het immense scherm van Ahoy te zien.

Toen de video van Dus T’ in 2016 in premiere ging op Rappcats (de online uitvalsbasis van Madlib, Now-Again Records en bevriende artiesten) viel dat exact samen met een nieuwe reissue van Operation Doomsday op vinyl. Het wekte de indruk dat het hier om een zorgvuldig uitgewerkt promoplan ging, maar het was eerder een gelukkig toeval. Dus T’ begon het project namelijk uit liefde voor hiphop en het werk van DOOM, puur als fan tribute.

“Ik postte korte stukjes van animatie-testen op Tumblr, en dat kreeg een hoop buzz”, legt Garcia uit. “Op de een of andere manier kwam het bij Jeff Jank [art director] van Stones Throw Records terecht, die me uitlegde dat hij de video tof vond en vroeg wat hij kon doen om te helpen. De rest is geschiedenis. De repress promo was een last minute ding. Ik had de film net af nadat ‘ie werd aangekondigd. De timing was onverwachts en crazy perfect.”

Met een stijl deels geïnspireerd door Jason Jagel zijn albumhoezen voor MM.. Food, en de reissue van Operation Doomsday, een kort stukje KMD op camera en een 3D-animatie van de King Geedorah hoes, die dan weer leunt op de old school Godzilla-films van Toho, zijn er meer dan een paar stijlen die samenkomen in de video. “Ik houd van Jason Jagel zijn stijl van verven en ik wilde dat echt tot leven zien komen. Jagel kreeg de video van tevoren te zien en gaf er zijn volle goedkeuring aan. “Ik denk dat de manier waarop ik artwork leen synoniem is met de manier waarop DJ’s breaks samplen om eigen nummers te creëren. Ik sample alleen met cartoons. Andere artiesten spinnen platen, ik spin met mijn pen.”

“Ik heb lang nagedacht over hoe ik al deze referenties en beelden samenhangend met elkaar verweven kon. DOOM fanatiekelingen weten hoe specifiek en doelbewust hij is met alles dat hij in zijn werk stopt, en dat wilde ik ook doen. Uit respect voor het werk van DOOM en Jagel. DOOM werkt veel met dubbelzinnigheden en obscure referenties in zijn teksten. Als hiphopliefhebber en cartoonist, vreet ik dat soort dingen. Ik had veel lol met het interpreteren ervan in animatie. Het was alsof ik een puzzel probeerde op te lossen met kunst.”

De puzzelstukjes zijn, geheel in de geest van de supervillain zelf, lang niet altijd voor de hand liggend. “Ik wilde ervoor zorgen dat alles op de een of andere manier terug te leiden was naar DOOM”, aldus Garcia. “Ik zou iedereen aanraden om de video zo rustig mogelijk te bekijken, want ik heb een spoor van broodkruimels gelegd waarin lang niet alles al gevolgd is.”

Waarom hij in de rijke discografie van DOOM juist voor de track Gas Drawls koos? “Voor mij is dat de track die DOOM het beste vertegenwoordigt. Qua geluid heeft het de perfecte balans tussen oude en nieuwe hiphop. Het draagt die klassieke b-boy spirit met zich mee op een nieuwe manier. Voor mij was het de perfecte song.”

Jaren later hebben mensen het nog altijd over de video, maar voor Garcia was het vooral een manier om bij te dragen aan een cultuur die veel voor hem betekent. “Hiphop is een manier van leven, een krachtige bron van creatieve energie. Mijn enige doel was, behalve dat DOOM het zelf zou zien, iets aan hiphop terug te geven.”

De ontvangst van de video door fans was dan ook overweldigend, maar heeft de metalface villain zelf ook gereageerd destijds? “DOOM heeft de video gezien en zijn reactie was zeer toepasselijk: ‘Kool.’

Dus T’ geeft workshops en werkt aan comics en cartoons in Los Angeles. Zijn verschillende projecten zijn te volgen via dustooned.com. De ‘Gas Drawls’ video is dagelijks te zien op het videoscherm van Ahoy, en zal binnenkort ook op enkele andere locaties in Rotterdam te zien zijn.

Voor dit artikel is gebruikgemaakt van een interview dat eerder i.o.v. Mass Appeal gevoerd is.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 13 januari 2021