MF Doom as King Geedorah – Take Me To Your Leader

AAAAH! Eindelijk weer eens hiphop zoals ik het graag hoor: beats met samples boordevol ruis en tikken rechtstreeks geplukt uit foute jaren 70 b-films en tv series met her en der wat jazz ondersteund met rare, soms machine-achtige drumloops. Gewoon smerig geluid en toch lekker in het gehoor. MF Doom is weer terug. Deze keer als een drie-koppige hagedis van uit de ruimte, klaar om de wereld te veroveren met filmische instrumentals en dope teksten.

MF Doom is, ondanks zijn onbekendheid bij het mainstream en een groot deel van het underground publiek, al flink wat jaren bezig. Begin jaren negentig was hij bekend onder de naam Zev Love X in de crew KMD. Helaas liet het label Elektra hun vallen vanwege het te controversiële artwork. Toen ook nog eens zijn broer en mede-crewlid overleed na een auto-ongeluk, trok Zev Love X zich terug uit het hiphopwereldje. Pas jaren later kwam hij terug onder de naam MF Doom. Dit gebeurde op een ander label en daar dropte hij het album Operation Doomsday, wat door velen als een underground klassieker gezien wordt.

En nu dropt hij wederom een meesterwerkje met Take Me To Your Leader. Een conceptalbum waarop MF Doom zich verplaatst in de geest van King Geedorah, een drie-koppige hagedis die de aarde bekijkt vanuit de ruimte. Kijkend vanuit de ruimte vallen hem dingen op als racisme, homofobie, de dood van naasten en de verwaarlozing van kinderen. Zijn perspectief hierop wordt weergegeven in de teksten van MF Doom zelf of een van de vele gastrappers of in tekstfragmenten uit oude films, reclames of voorlichtingsfilmpjes in de instrumentals.

De beats bestaan zoals al gezegd uit samples van foute jaren 70 films en tv series met wat jazz en soul her en der ertussen gestopt. Het is opvallend dat juist de tracks waarop gerapt wordt, de drukste beats hebben. Soms zo druk dat de tekst bijna weggedrukt wordt. Dit zorgt ervoor dat je een nummer niet zomaar even luistert, maar er echt voor moet gaan zitten en aandachtig door het oerwoud van geluiden heen moet graven om erachter te komen waar het nummer over gaat. En dan kom je uit op een paar juweeltjes van teksten. Zoals het emotionele I Wonder, waarin Hassan Chop zich afvraagt waarom zijn leven is zoals het is en hij zoveel mensen waar hij om gaf heeft verloren. Om bij in een hoekje te gaan zitten, een kaarsje op te steken en in het licht van het flakkerende vlammetje een traantje weg te pinken.

De instrumentals zijn zeker ook niet mis, maar vaak wel een stuk botter van thema en uitvoering. Geen gevoelige teksten met stemmige viooltjes of pianootjes, maar vreemde drumloops, aparte geluiden en tekstsamples die soms weergeven hoe het verloopt met de verovering van de planeet aarde en ons soms op onsubtiele wijze met de neus op de feiten drukken. Tekstfragmenten als: Are you a homo? We help thousands of homo’s every month, Killing blacks is good en I wasn’t getting good marks in reading gevolgd door: STUPID! Whahaha! What is wrong with you??? zijn voor veel mensen confronterend, omdat ze vaak weergeven wat vroeger gewoon gezegd mocht worden en wat ze nu nog denken, maar weten dat dit eigenlijk niet mag en kan. Je krijgt als het ware een spiegel voorgehouden.

Dit is geen album voor mensen die van straight-up, gladde, zorgeloze, standaard hiphop houden zonder diepere betekenis. Kijk je echter verder dan je neus lang is en hou je wel van wat aparte beats met vage samples, dan ben je hier bij het juiste adres. MF Doom is gewoon wederom de man!

Tracklist:
01. Fazers
02. Fastlane feat. Biolante
03. Krazy World feat. Gigan
04. The Final Hour
05. Monster Zero
06. Next Levels feat. Lil’Sci, ID 4 Winds & Stahhr
07. No Snakes Alive feat. Jet-Jaguar & Rodan
08. Anti-Matter feat. Mr Fantastik
09. Take Me To Your Leader
10. LockJaw feat. Trunks
11. I Wonder feat. Hassan Chop
12. One Smart Nigger
13. The Fine Print
Meer info: http://www.bigdada.com

Geplaatst door bowie op 7 juli 2003