Metro Boomin: gestopt met school voor full-time ratelende 808’s

Metro Boomin is misschien niet een naam die direct een belletje doet rinkelen, maar als we dé clubhit van vorig jaar noemen, Tuesday van ILoveMakonnen en Drake, weet je het misschien wel. De jonge producer, die 22 jaar terug in St. Louis, Missouri geboren werd als Leland Wayne, krijgt tegenwoordig frequent belletjes van Future, Young Thug, Travi$ Scott en een shitload aan andere mc’s die op zijn ratelende instrumentaties willen spitten.

Na basgitaar te hebben gespeeld in een schoolband begon hij op 13-jarige leeftijd met het maken van beats in FruityLoops. Puur voor zichzelf, om eroverheen te rappen. Hij kwam erachter dat het rappen niet voor hem is weggelegd en dat hij meer voldoening haalt uit het produceren, dus kwam de focus te liggen op beats maken. Na high school te hebben afgemaakt, besloot hij Business Management te gaan studeren in Atlanta, maar kreeg het zo druk met het maken van beats, aanvankelijk voor OJ Da Juiceman en Gucci Mane, dat hij na één semester al besloot te stoppen met de opleiding en te gaan voor een carrière in de muziek.
In oktober 2013 bracht hij zijn eerste eigen mixtape, 19 & Boomin uit, waarop onder meer Trinidad James, Gucci Mane, Future en Young Thug te horen zijn.

Vele experimenten met sounds later maakt hij tracks met artiesten als Ludacris, Wiz Khalifa, YG en Migos, maar de tracks waarbij Metro Boomin het vaakst wordt genoemd in de productiecredits komen van de hand van Future en Young Thug. In de aanloop naar het debuutalbum van eerstgenoemde uit 2014 produceerde hij single Karate Chop, en op het album, Honest, deed hij de titeltrack én I Won, dat een bijdrage van Kanye West bevat. Kort na de release van Future’s album kondigden Young Thug en Metro Boomin een gezamenlijk album aan. De plaat Metro Thuggin’  heeft, op de singles The Blanguage en Cash Talk na, en ondanks dat hij in een interview met The Fader toegaf dat hij zelf een hekel heeft aan eindeloos uitgestelde platen, echter tot op de dag van vandaag het daglicht nog niet gezien.

Later dat jaar produceerde hij samen met Sonny Digital de beat van Tuesday, de track die ILoveMakonnen, mede dankzij een co-sign van Drake, lanceert tot nieuwe belofte. Tussendoor dropt Travi$ Scott nog zijn pre-album Days Before Rodeo waarvoor de producer drie producties levert, waaronder het ratelende Mamacita waarop ook Young Thug en Rich Homie Quan (die tegenwoordig niet meer met elkaar door een deur kunnen) te horen zijn.

Ook meer recent duikt de naam Metro Boomin vaak op. Twee weken geleden bracht Future zijn derde album DS2 uit en in plaats van twee geleverde producties bemoeit Metro Boomin, die ook vaak in één adem genoemd wordt met collega-producer Zaytoven, zich nu met 11 van de 13 beats. Daarnaast staan er twee beats op Meek Mill’s nieuwe album Dreams Worth More Than Money: Check en Jump Out The Face (met daar issie weer Future), hij is te horen op mixtapes van nieuwe belofte OG Maco en hij zal vanaf vrijdag te horen zijn op Y.R.N., het officiële debuutalbum van Migos. De ster van de jonge producer is nog altijd rijzende en met zijn connecties zal het niet lang meer duren voordat ook veel van de grootste mc’s ter aarde op zijn beats zullen rappen. Onder meer Lil Wayne en Nicki Minaj zijn al om.

De tien Metro Boomin tracks die je gehoord moet hebben, met de ene keer een onvervalste Westcoast bounce, de andere keer ratelende 808’s en dan weer een sfeervolle pianomelodie, maar altijd even hypnotiserend:

Geplaatst door bowie op 27 juli 2015