Metalz organiseert Unity 4 St. Maarten: “Een potpourri van stijlen en artiesten voor het goede doel.”

Orkaan Irma, die een groot deel van het Caribisch gebied bijna twee maanden geleden verwoestte, lijkt uit de nieuwsberichten verdwenen te zijn. De nasleep ervan is echter zo groot, dat Metalz, wiens familie erdoor is getroffen, besloot om een benefietavond genaamd Unity 4 St. Maarten te organiseren. Aanstaande zaterdag, 28 oktober, kun je erbij zijn en genieten van goede vibes voor het goede doel, als een heleboel artiesten belangeloos komen optreden in BIRD. Wij spraken de Rotterdamse rapper over het benefiet.

“Mijn stiefvader is op St. Maarten bij familie. Ik sprak hem telefonisch, een paar dagen vóórdat de ramp zich voltrok”, vertelt Metalz op een kalme toon. “Hij vertelde nog dat dit in de jaren negentig ook gebeurd was en dat het wel over zou waaien, letterlijk. De familie ging voor de zekerheid in een soort bunker, maar hun spullen zijn verwoest, weg, gewoon echt weg. Ik had zelf ook niet voorzien dat de impact zó heftig zou zijn. Ik was goed verdrietig en de radeloosheid en hulpeloosheid sloeg toe. Toch bekeek ik alles wat ermee te maken had; op CNN et cetera. Je overlaadt jezelf dan ook nog eens met negativiteit. Ook al is het de waarheid, die was in dit geval wel bikkelhard.”

“It’s all for a good cause.”

Het enige dat Metalz kon doen is geld sturen, dacht hij in eerste instantie. Maar ineens popte het idee bij hem op om een benefiet te organiseren. Om te zorgen dat het niet slechts bij een idee bleef zette hij een bericht op Facebook. “Toen is het balletje gaan rollen”, vertelt hij. “De ene na de andere artiest bood aan om te komen spelen, mensen die mee wilden organiseren, mensen voor de techniek… Ik heb dankzij mijn muziekcarrière een aardig netwerk opgebouwd, dus dat kwam me goed van pas. Ik heb ook al eens mijn eigen releaseparty georganiseerd, dus tussen mijn gezinsleven door moest dit ook wel te doen zijn.”
Het enige dat wat voeten in aarde had, was een geschikte locatie vinden, maar ook dat is gelukt. Metalz: “BIRD denkt mee en is heel open. Van hen mag ik mijn eigen gang gaan en daardoor mogen we een hele avond vullen met hiphop, gospel, reggae, soul, dancehall en spoken word. Er was nog één zaterdagavond vrij en dat was de 28e. Dat dat dan uitgerekend op de negende verjaardag van mijn zoontje is, nemen we dan maar voor lief. It’s all for a good cause. Ik neem hem gewoon mee, dan proeft hij ook die unity op zijn verjaardag.”

“We kunnen het ons hier bijna niet voorstellen, maar er is daar een soort ‘Survival Of The Fittest’ gaande. Als mensen andermans voedsel af moeten pakken, dan doen ze dat. Het is een bizarre situatie, maar  persoonlijk vind dat we voor onze kolonie alles op alles moeten zetten om het eiland er bovenop te helpen. ” Die mening wordt gelukkig gedeeld door een hoop artiesten. Spoken word-artiest Elten Kiene meldde zich meteen toen hij het bericht zag. “Ik ken hem niet eens persoonlijk, maar hij zei me meteen ‘Ik ben daar’, dat soort positiviteit wil ik ook met het event uitstralen.” Unity 4 St. Maarten moet echt een breed gedragen event vol goede vibes worden, vandaar dat er ook niet alleen hiphop staat geprogrammeerd. Joany Muskiet, de moeder van de overleden rapper Helderheid, al jarenlang maatschappeijk betrokken bij allerlei activiteiten, wilde ook meteen meewerken: “Zij zit meer in de gospel- en soulhoek, dus ook die genres komen aan bod. Daarnaast heb ik een samenwerking met Make St. Maarten Great Again, een non-profitorganisatie die al actief helpt op het eiland. Ze vloggen, filmen en maken foto’s, zo houden ze heel goed transparant wat er gebeurt met het geld dat ze inzamelen. Zo wil ik ook dat met het geld dat we ophalen tijdens de benefietavond, terechtkomt bij de middelbare school Milton Peters College. 3 november komen ze terug, dus in principe hoop ik snel te kunnen schakelen en dan zou het geld al binnen een week op de plek van bestemming kunnen zijn. Ook dat helpt mee aan de transparantie.”

Naast de nodige artiesten uit zijn netwerk wil hij ook de actualiteit en binding met Sint Maarten de grote zaal van BIRD in krijgen. “Met Reazun hebben we iemand in huis die in 2011 muziek heeft gemaakt op Sint Maarten en ook met de lokale artiesten heeft gewerkt, en special guest Yung Mic komt er vandaan en heeft er middenin gezeten. Al met al hoop ik op een gezellig avond met een potpourri van artiesten. Er is voor ieder wat wils dus kom zeker langs.”

Naast bovenstaande artiesten komen ook o.a. MC JR & Th’Acquisition, MarryMarv, Monta & Mothers Groovebox, DJ Wicked en Symplex spelen. De hele line-up lees je op de website van BIRD, daar koop je ook meteen je kaartje.

Geplaatst door bowie op 25 oktober 2017