Metalz viert 25-jarig jubileum: “Ik besef nu meer dan ooit dat niets voor eeuwig is.”

Als solo-act, maar ook als onderdeel van hiphopband Tranzlate, Rotterdam Terror Corps en Tuigcommissie drukte Metalz een stevige stempel op de hiphopscene. Toch geniet hij geen grote bekendheid. Maar wie denkt dat hij, met het gekke jaar dat 2020 is, zijn 25-jarig jubileum als mc niet ging vieren, zit mis. De Rotterdamse legende heeft namelijk nog heel veel plannen, waarvan een nieuwe EP via Eastgarden Music de eerste is. Tijd voor een update, dus!

In het vorige interview met HIJS, in 2017 alweer, gaf de Rotterdamse Metalz nog aan dat hij zijn werktempo op wilde schroeven. Dat is gelukt, vertelt hij. “In 2021 komt er een plaat uit die ik al af heb, maar het moet goed gebeuren. De titel is Love & Hip Hop. De sound is erg jazzy, met dank aan live-bas en ingespeelde blazerspartijen. Dat komt voort uit mijn liefde voor live-hiphop en de band waarmee ik heb gespeeld nadat ik hen ontmoette in jazzcafé Dizzy. Het is een project dat gaat over liefde, over hiphop én over de liefde vóór hiphop. Ik heb met veel gelijkgestemden gewerkt; met Kain Slim, Starrlight, Big Huey en Mister Personal, bijvoorbeeld.” Naast zulke hardcore mc’s van eigen bodem, keek hij ook over de landsgrenzen: “Chuck D staat erop, wat een blessing is. Godfather Pt. III, zo’n beetje de aanjager van de hele movement rond Mobb Deep, en Dizaster. Dat is trouwens echt een down to earth-guy, man. Heel anders dan dat hij in zijn battles laat zien. Met hem kwam ik in contact dankzij PunchOutBattles. Excellent weet that I owe him!”

“Normaliter kan ik altijd musiceren. Maar niet tijdens het begin van de pandemie.”

Maar voor het zover is (“Dit gaan we niet zomaar op Spotify zetten, dus marketeers en distributeurs, meld je!”), serveert Metalz een aperitief: “Ik zat middenin het albumproces toen de pandemie roet in het eten gooide. Ik raakte een paar weken lang in de put, en was ongeïnspireerd. Er staat hier op zolder een MPC, een elektronische drumkit… normaal kan ik eigenlijk altijd wel schrijven of musiceren. Nu niet. Ik had geen focus, we zaten allemaal thuis. Ik had gewoon nergens zin in.” Gelukkig kon hij zich op een gegeven moment optrekken aan producer Dutch Heavyweight, die hem een mapje beats stuurde. “De knop ging om en ik begon aan één track. Uiteindelijk werden dat er meer. Hij is zo’n veelzijdig producer; uit alle stijlen die hij kan maken, heb ik geprobeerd een beat te vinden.”

Die veelzijdigheid is de sleutel geworden van het nieuwe project, door hen Heavy Metalz Season 25 gedoopt. De fundering is het ene moment mellow en laid back, tegen het dromerige aan zelfs, het andere moment gritty en grimey. “Je hoort wat nieuwere sounds, maar ook wat ouderwetse hardcore hiphop. De uitdaging die Excellent me gaf met een online comeback-challenge, heb ik doorgetrokken naar deze EP. Ik kreeg weer plezier in het schrijven. Tussen maart en augustus heb ik de hele plaat geschreven, een recordtijd voor mij. Mister Personal heeft er drie featurings op, Georgios Lazakis -voorheen bekend van Kyteman- twee.” De EP werd op zaterdag 31 oktober om 09:15 beschikbaar, anders dan andere releases die vaak om 00:00 op de streaming-services droppen. “Mijn verjaardag is 15 september. Ik vond dat wel speciaal om het zo aan te bieden.”

Metalz met zijn moeder tijdens zijn eerste show ooit, 1995.

I might release all of this while I still can!”

De ‘Season 25’ in de titel van de EP staat er niet voor niets. Metalz viert ermee dat hij 25 jaar in het hiphopvak zit. Van de gedrevenheid en honger van de begindagen is niets verloren gegaan. Hij pakt dan ook door: “Perspectief krijgt een re-release, maar ook het The Tranzlation EP, die Chuck D aan het begin van dit decennium eigenlijk zou uitgeven via zijn SLAMjamz-label, ziet binnenkort eindelijk het licht. Die is altijd op de plank blijven liggen. Niet door de druk vanuit het label, maar wel door druk die ik leek te voelen. Ik was te perfectionistisch en wilde nog schavan aan tracks en dingen opnieuw opnemen.” Dat project kreeg nieuw leven ingeblazen toen de band in het voorprogramma mocht spelen van Prophets Of Rage in het Tilburgse 013: “Daar hebben we zoveel footage geschoten dat er ook nog een clip van ligt. Chuck heeft die support act-spot écht gegund. Niet op basis van status of kontje kussen, maar op basis van wederzijds respect. Als ik daaraan denk, voor 3000 uitzinnige live hiphop-fans spelen, kan ik er nog steeds van genieten. Alsof die EP niet genoeg is, komt er ook nog een nieuwe Nederlandstalige EP waar ik alweer aan begonnen ben. De pandemie heeft me doen beseffen dat niets forever is. Dus I might release all of this while I still can!”

Achter de schermen werkt Metalz ook nog eens mee aan het Helderheidfestival, dat dit jaar zijn editie op het Helderheidplein in Rotterdam-Zuid redelijk last-minute noodgedwongen moest annuleren. “De optredens van onder meer Winne, Figogang en Crooks gaan dan niet door, de bijbehorende Helderheidbokaal gaan we wel uitreiken. Zondag 1 november (morgen al dus, red.) is de finale, geheel coronaproof te volgen vanuit huis.” In samenwerking met Stichting Aight en Connect The Dots is het de organisatie gelukt om de finale streamable te maken. Naast de acht finalisten treden ook wat andere live-acts op en Metalz zit samen met Alee Rock en Excellent in de jury. “Het draait helemaal om rappen met een positieve boodschap, bedoeld voor jonge creatievelingen; van poetry tot rap. Clark & Dusty, de winnaars van vorig jaar treden op, en de zonen van Ex zijn bobbeling-kampioenen en komen de half time-show verzorgen.” De naam van Helderheid en diens positiviteit wordt ermee hoog gehouden. Er zijn grootse plannen om het leven van de veel te vroeg overleden rapper te vieren. “Volgend jaar halen we het 100% in. Het stond allemaal al op poten, maar het was misschien te mooi om waar te zijn. Er komt een vierenhalf meter hoog monument voor hem, ontworpen door zijn oom. De verbindende factor blijft verbroedering, zo zou hij dat gewild hebben.”

“Ik móet muziek maken, anders loopt het niet goed met me af.”

Er lopen dus zoveel projecten, dat we voorlopig niet van Metalz af zijn. “Voor die gedrevenheid moet ik de Heer bedanken. Dit is mijn hobby, mijn sport, mijn uitlaatklep. Ik begon als fan van de cultuur, maar werd er langzaam onderdeel van. Ik móet muziek maken, anders loopt het niet goed met me af. Dus ik doe het ook een beetje uit self preservation. Het ligt ook een beetje aan mijn bloedlijn. Ik kom van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd, en daarvoor producten waren van de Westerse slavenhandel. Dat zijn mensen vol passie en vol vastberadenheid. Ik zie dat nu al in mijn kinderen terug. Dat koester ik, meer dan ooit. Nogmaals, dit jaar heb ik beseft dat niets voor eeuwig is. Vandaar die ultra-gedrevenheid.”

Morgen is de finale van de Helderheidbokaal vanaf 18:00 live te volgen.
Stream het nieuwe album van Metalz X Dutch Heavyweight hieronder.

Geplaatst door bowie op 31 oktober 2020