Metalz en Robin Da Landlord willen de Nederlandse Premier en Guru worden

Metalz is back! Twee jaar geleden wisselde Metalz Rotterdam-Zuid in voor het rustigere Ridderkerk. Rond deze tijd begon het ook stiller te worden rondom zijn muziek. Het laatste wat hij van zich liet horen was zijn solodebuut Icarus. Twee maanden geleden doorbrak hij deze stilte met de aankondiging van zijn nieuwe album Perspectief.

Voor deze plaat werkte Metalz samen met producer Robin da Landlord. “De eerste keer dat ik Metalz ontmoette, was bij Jay Roff (producer op Icarus)”, vertelt Robin. “Daar merkten we al dat de koppen een beetje dezelfde kant op stonden zonder dat ik ook maar een nummer of plaat van hem had gehoord en hij ook niet van mij.” “Maar toch kende ik jou daarvoor ook wel al hoor”, vult Metalz aan. “Ja, dat weet ik nog want ik had je via Myspace ofzo ook al gesproken. Maar toen ik Robin daar vijf jaar geleden weer ontmoette zat ik ook echt in een mindstate dat ik niet meer met jan en alleman wou werken, met Robin klikte het gewoon gelijk. Hij heeft mij op die manier ook gewoon uitgedaagd om meer uit mijzelf en mijn muziek te halen en er weer vol voor te gaan.”

Vooral de sound van Robins producties sprak Metalz aan. “Ik ben nu 40 en Robin was 23 toen ik hem ontmoette, maar ik hoorde gelijk die golden era-sound terug in zijn beats. Je kan wel in Reason een beat tikken met een Mobb Deep-vibe maar je hoort altijd aan de mix terug dat het eigenlijk superslecht is. Terwijl de intensiteit in principe hetzelfde is. Maar bij hem hoor ik gewoon dat het real shit is. Precies wat mij aansprak in die tijd. Dan is het makkelijk, dan moet je er gewoon voor zorgen dat je zoveel mogelijk tracks samen gaat maken.”

En dat gebeurde ook. Initieel dachten de twee een EP van een paar tracks te maken, maar de jongens hadden de smaak al gauw te pakken en het eindresultaat was Perspectief. “Ja, een EP was de bedoeling, maar we zaten op een gegeven moment op zes, zeven nummers dus toen dachten we, we kunnen er net zo goed een paar nummertjes bij doen en er een heel album van maken”, vertelt Metalz. “We wouden eerst op de donkere tour gaan”, vult Robin aan. “Het eerste nummer wat we maakten had namelijk een beetje een donkere, rauwe vibe maar al gauw veranderde dat. In plaats van alleen maar knallers staan er nu ook wat storytelling-dingetjes op. In haast alles op dit album zit een bepaalde diversiteit. Ook in de knallers zit eigenlijk een verhaal.”

“Als je een cd’tje verkoopt via iTunes, dan zie je die paar euro op je bankrekening staan en dat is wel leuk. Maar het gevoel dat mensen je geven en de waardering die je krijgt, de energie die je daar dan weer van krijgt. Dat is wel echt waarvoor ik het doe.”

De verhalenverteller op het album is natuurlijk Metalz en hij liet zich vooral raken door de producties. “Het begint voor mij altijd met een stuk muziek en dat maakt dan weer iets los waarvan ik denk dat het op die beat past. Ik wil altijd wel iets vertellen en dat zie je denk ik goed terug op dit album.” “Ik denk vooral dat die diversiteit, met een rode draad, dit album zo goed bij elkaar houdt”, vertelt Robin. “Het is een ’90s-vibe maar wel met een beetje East-Coast, dan weer een beetje West-Coast en de verhalen van Metalz die je begeleiden.”

Om het uitbrengen van zijn eerste plaat in drie jaar te vieren, hield Metalz een releaseparty in WORM. “Vroeger als je in de jaren ’90 een album of een groot project uitbracht hoorde daar een releaseparty bij. Ik weet niet of ze dat nu nog heel veel doen, maar ik wou dat wel heel graag.” Het was aanvankelijk ook de bedoeling dat ook TuigCommissie voor het eerst in tien jaar samen zouden gaan optreden. Helaas ging dit niet door. “Tuigcommissie is een groep die mij in de tijden dat ik rap-metal aan het maken was heel erg heeft gevormd. Daarom wou ik ze ook kostte wat het kost erbij hebben. Het liep alleen anders, helaas. Uiteindelijk was alleen EST bereid om daadwerkelijk op te treden. Moorder E was er ook, alleen die maakt tegenwoordig beats en die voelde het niet meer zo om op te treden en te rappen. Maar hij was er wel. Verder moest Excellent afzeggen, omdat hij met zijn nieuwe werk zat. Dat is natuurlijk allemaal heel jammer, maar ik weet wel dat die jongens mij supporten in wat ik doe. Excellent was bijvoorbeeld al vanaf dag één down, maar dan komt er net iets tussen. En Moorder E was gewoon aanwezig, ook al trad hij niet op. Zo liet hij wel aan mij zien dat hij achter mij stond en mij support op die manier. Daarom denk ik ook dat we in de toekomst zeker nog wel samen iets gaan doen. Daar geloof ik in, want die broederschap is er altijd geweest en die band is gewoon nog goed.

Maar volgens Metalz was de releaseparty ook zonder Tuigcommissie een succes. “Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Natuurlijk was ik er wel veel mee bezig en heb ik al mijn vrienden en familie uitgenodigd. Maar ja als het moment daar is dan weet je natuurlijk niet wie er allemaal op af komen. Toch was het echt geweldig, ik zag allemaal oude bekenden, zoals DJ Alien. Hij draaide in de jaren ’80 en ’90 voor zo’n beetje iedereen die wat met hiphop deed en hij kwam ook gewoon even kijken. Dat zijn dingen die je van tevoren niet verwacht. Dat er dan ook nog uiteindelijk mensen op afkomen die zoiets hebben van: Joh, ik heb dit echt gemist man! En je dan bedanken voor de vibe en de sfeer die je hebt neergezet, waaronder de mensen van WORM. Als je een cd’tje verkoopt via iTunes, dan zie je die paar euro op je bankrekening staan en dat is wel leuk. Maar het gevoel dat mensen je geven en de waardering die je krijgt, de energie die je daar dan weer van krijgt. Dat is wel echt waarvoor ik het doe.”

Deze avond is dan ook een motor voor Metalz geworden: “Die releaseparty heeft mij wel echt laten zien dat het in 2017 ook kan. Ik ben dan nu ook echt aan het jagen op shows en dergelijke en ik ga sowieso meer muziek maken. Dit jaar komt sowieso de lang uitgestelde Tranzlation EP uit, samen met Tranzlate. Verder ben ik nu ook bezig met een Engelstalige EP samen met Robin. Daar zijn we nu alweer een klein jaartje mee bezig. Op die samenwerking wil ik mij sowieso focussen. Ik heb weleens gekscherend tegen hem gezegd: Waarom zijn we niet net als DJ Premier en Guru. Of waarom zijn we niet als CL Smooth en Pete Rock. Die samenwerking met Robin is wel echt de future voor mij. Er zijn dingen, waaronder in het buitenland, waar ik nu niet heel veel over kan vertellen, maar die komen eraan. Ik ben sowieso een workaholic. Ik moet bezig blijven. Is het ene project afgelopen dan wil ik gelijk door naar het andere. Er zijn dus veel dingen die nu gaande zijn. Een ding kan ik je verzekeren, het gaat deze keer niet meer zo lang duren als de vorige keer. Ik heb nu meer perspectief.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 9 mei 2017