Metalz blikt terug op 25-jarige carrière in Roffa Represent

In de docuserie Roffa Represent volgt Rauwkost Collective de creatievelingen in de Rotterdamse hiphopscene. Aan de hand van een uitgebreid portret met interviews, behind the scenes-beelden en een videoclip krijgt men een persoonlijk beeld van hoe artiesten zich afzonderlijk bewegen in de industrie. Deze week zie je iemand die de hele wereld over tourde; Metalz.

Hij is onderdeel van Tuigcommisie, 3rd Eye, Tranzlate en Rotterdam Terror Corps, maar brengt ook solo muziek uit. Hij rapt zowel in het Nederlands als in het Engels, op gruizige drums en dropt lyrics waarin zijn harde realiteit naar voren komt. Tijdens zijn carrière ontmoet hij Public Enemy’s Chuck D, die de combinatie metal en rap die hij maakt met Tranzlate behoorlijk interessant vindt. De band tekent een contract en krijgt de kans om de wereld over te gaan. Maar na diverse shows voelt Metalz dat er iets niet strookt in zichzelf. Hij is een familiemens, en met een gezin thuis in Rotterdam wordt het gemis groot.

In 2014 interviewden we de Rotterdamse rapper al: “Ik heb nu zelf een gezin en dat hele leven on the road met glitter en glamour -wat vaak helemaal niet zo blijkt te zijn- hoeft voor mij ook helemaal niet. Ik geloof wel dat het goed is zoals het nu is.” Precies dat gevoel komt nu wederom naar voren in de aflevering, naast een hoop dikke archiefbeelden. We zien Metalz vooral tijd spenderen aan zijn familie, maar dat wil niet zeggen dat hij de microfoon definitief aan de wilgen heeft gehangen.

Ook in zijn muziek komt het gevoel ‘dat het wel goed is zo’, naar voren. De single waarvan de clip ook in de docu te zien is, heet zelfs It’s Okay. Het is de voorbode van een nieuw Engelstalig album van Metalz, dat geheel geproduceerd wordt door Robin Da Landlord. Een releasedatum is er nog niet, maar Metalz laat wel weten dat er featurings op te vinden zullen zijn van onder meer Dizaster (USA), Godfather Pt. III (USA), Starrlight en Big Huey.

Een ruige vuurspuger die een kwart eeuw lang de podia onveilig heeft gemaakt doet het nu rustiger aan. Metalz is een familiemens en dat komt sterk naar voren in de docu. Hij kijkt tevreden terug op mooie herinneringen. Check de aflevering van Roffa Represent nu hier:

Roffa Represent is gemaakt door Rauwkost Collective voor OPEN Rotterdam. Hiphop In Je Smoel verzorgde de redactie in het pre-productieproces.

Geplaatst door bowie op 20 februari 2020