MESH bouwt bruggen, en dat levert een dope muur op

“De kunstwereld is te hoogdravend in mijn ogen”, zegt Danijel Stoiljkovic van Foundation MESH. “Het lijkt onbereikbaar voor de doorsnee werkende persoon, en werpt barrières op waardoor zij niet eens proberen een expositie binnen te stappen.” Inger van Beek en hij runnen de stichting en gelijknamige expositieruimte in Rotterdam, en willen er bruggen bouwen, zowel tussen artiesten, als naar het publiek.

“Wij richten ons op het maken van samenwerkingen tussen internationale kunstenaars”, vertelt Inger. “Wij koppelen een lokale, Nederlandse kunstenaar aan een kunstenaar uit het buitenland, gebaseerd op bepaalde overeenkomsten die wij bij die kunstenaars zien.” De kunstsector is volgens haar vooral op individuele prestaties gericht. “Het is voor kunstenaars vaak lastig om verder dan het lokale netwerk te komen”, zegt ze, en het is juist aangaan van grensverleggende samenwerkingen dat hen interesseert. “Tot nu toe heeft dat vooral geresulteerd in tentoonstellingen hier, op deze locatie [de expositieruimte aan de Mathenesserweg -HIJS], maar we zijn sinds enige tijd meer aan het focussen om naar buiten te treden.”

Een indrukwekkend resultaat daarvan wordt donderdag gepresenteerd, wanneer MESH de muurschildering van Ready2Rumbl en de Kroatische street art-veteraan Lunar officieel opent. Danijel: “Het is belangrijk kunst ook naar mensen toe te brengen, want het is gewoon mooi en brengt geluk in het leven. Wij proberen de kloof voor mensen met een afstand tot kunst te overbruggen, zodat ze zien dat kunst er niet alleen is voor dure art fairs, maar ook voor hen.”

“We kijken zoveel mogelijk naar wat we met elkaar kunnen verbinden” vult Inger aan. “We hebben hier in de buurt een hele mooie muur gevonden maar we zagen dat die muur zich bevond naast een speelveld een buurtcentrum van de wijkorganisatie BoTu.” De komende jaren wordt er veel gebouwd in de wijk, waar een trapveldje voor de jeugd verdwijnt en talloze bouwputten gaan verschijnen. Juist een goede reden om de wijk iets moois te geven, in de vorm van een muurschildering. “We willen ze daar een lichtpuntje bieden.”

Om een zo breed mogelijk publiek de waarde van kunst te laten zien lanceert MESH samen met de wijkorganisatie een educatief project met kinderen uit de buurt, waarin ze zelf een muur kunnen beschilderen onder begeleiding van niemand minder dan Ready2Rumbl zelf. En omdat street art in de publieke ruimte is, is het bij uitstek een laagdrempelige manier om mensen met kunst kennis te leren maken. Danijel: “We focussen er niet per sé op, maar we werken graag met kunstenaars die een achtergrond in street art hebben. Het varieert natuurlijk van persoon tot persoon, maar over het algemeen hebben zij gewoon een visie die bij de onze aansluit.”

Dat is bovendien niet de enige reden dat ze graag met street artists samenwerken. “Kunstenaars die een straat achtergrond hebben, zijn vaak meer open-minded over het gezamenlijk maken van een creatie dan mensen die een traditionele, geschoolde achtergrond hebben”, legt Inger uit. “Het is voorgekomen dat een door ons georganiseerde samenwerking door een meer klassiek geschoolde kunstenaar heel anders werd ervaren dan door de partner met een meer straat gerelateerde achtergrond, iemand die met veel mensen samenwerkt en de wereld rond reist. De eerste vond de samenwerking interessant, de tweede juist niet diepgaand genoeg.”

“Heel interessant om te zien”, vindt zij. “Het blijft een experiment. Je weet nooit wat er gebeurt als je twee kunstenaars naast elkaar zet.” “Het is boeiend om te zien dat wanneer je mensen die tien jaar lang op een specifieke manier gewerkt hebben, introduceert aan een andere kunstenaar, ze in een paar uur heel andere ideeën krijgen” vindt Danijel. “Ze hebben vaak lang in hetzelfde cirkeltje rondgedraaid, dus dat brengt dan ineens een interessant aspect in hun werk naar boven waar ze veel aan hebben. Twee hoofden weten nu eenmaal meer dan één!”

De officiële opening van de muurschildering van Lunar en Ready2Rumbl tijdens ‘Kleurrijk BoTu’ is op 7 september van 18.00 – 20.00 bij Buurthuis de Bolder, Zeilmakersstraat in Rotterdam.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 6 september 2017