Merry Christmas: nieuwe releases voor happy hiphop holidays!

Laten we eerlijk zijn, de combinatie van kerstmuziek en hiphop levert meestal ellende op, en daar zijn goede redenen voor. Maar mocht je deze kerst helemaal klaar zijn met de 428e keer Wham of Bing Crosby (Mariah Carey zien we door de vingers), dan zijn hebben we hier een paar dope releases om je kerstdagen op te warmen. Fijne feestdagen namens heel Team HIJS!

De Spaanse producers van Cookin’ Soul raakten waarschijnlijk geïnspireerd door de bumpers die DOOM jaren geleden opnam voor Adult Swim, waarin hij de cartoonzender van sfeer in de feestdagen voorzag. Why spend Christmas Eve waiting for some extra fat white dude to come bursting through the ceiling, when you can spend Christmas Eve with yours truly, the super villain, DOOM!
Daar sluiten we ons volledig bij aan, want via een berg kerstsamples en DOOM acapellas weet het Spaanse duo de gemaskerde supervillain succesvol de kerststal in te schuiven. Mocht je het volgend jaar trouwens vanuit je draaitafels willen draaien, of een exclusief kerstcadeau voor de DOOM fan in je leven zoeken; de eenmalige vinyl release is de komende weken nog vooruit te bestellen.

Yuletide Bangerz levert exact wat de titel belooft. Natuurlijk zitten er ook vocale samples in, maar Jonwayne trakteert luisteraars op een grotendeels instrumentale beattape waarin hij maar liefst zeventien stukken kerstige boombap aflevert. Check die lekker klappende drums op Mistletoe maar eens, en hoe de soulsample en kerstbellen daaroverheen gedrapeerd worden. Dit kun je gewoon draaien tijdens het kerstdiner met oma en/of schoonfamilie, zonder dat jij je dosis beats missen moet, en zij hun warme decembersferen. It’s a Christmas miracle!

Remixer extraordinaire Amerigo Gazaway klinkt een stuk smoother in zijn benadering dan de chops van Jonwayne doen, maar zijn A Christmas Album voegt net zo zeer een flinke scheut hiphop aan het geheel toe. Wordt je deze kerst bovendien één van zijn subscribers op Bandcamp, dan ontvang je niet alleen deze plaat, maar ook A Christmas Album: The Remixes EP, waarop vocalen van Biggie, Jay-Z, 2Pac, Busta Rhymes en Erykah Badu over zijn kerstbeats gelegd worden.

Christmas Rappin’

Mocht je ondanks dit alles er op staan bars te horen deze kerst, dan hebben we een playlist voor je in elkaar gezet met elf tracks (en een toepasselijke intro door J-Zone en Celph-Titled) vol bars voor onder de boom! De meeste ervan kun je ook gewoon met heel je familie beluisteren, al hangt het wel een beetje af van hun tolerantie voor Jim Jones en Eazy-E. Die laatste hebben we niet voor niets achteraan gezet, dus wees gewaarschuwd. Merry Muthaphuckin’ Xmas!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 25 december 2018