Menno van Gorp: danser, fotograaf en beeldend kunstenaar

Ik ben nog niet zo lang bezig als kunstenaar dus het is erg bijzonder wat er nu gebeurt. Ik ben twee jaar bezig, maar was altijd al een liefhebber van tekenen. Je kent het wel, lekker kliederen in je schrift tijdens schooltijd, en dat is eigenlijk uit de hand gelopen. Sinds ik in Rotterdam-Zuid ben gaan wonen, ben ik echt doeken gaan maken. Ik zat zonder tv en internet en je moet jezelf toch bezighouden. Ik heb voor de gein doeken gehaald bij de Lidl en die ben ik gaan vol kliederen met stiften. Ik ben nu sinds een jaar bezig met verf. Ik heb veel creativiteit waarmee ik iets goeds kan neerzetten en dat probeer ik ook toe te passen met kunst, want ik kan niet echt realistische dingen maken. Ik werk veel met gezichten en characters en dat is heel abstract geworden waarbij ik alleen zelf de character nog kan herkennen. Ik heb een grote naam in de danswereld en zij vinden mijn schilderingen tof. Ik ben heel nieuwsgierig hoe mensen die mij niet kennen erop gaan reageren.”

 

Hij groeide op in Tilburg-Noord en kwam later in een ‘bekakte’ Tilburgse wijk terecht zoals Menno dat zelf omschrijft. Inmiddels woont hij twee jaar in de Pretorialaan, Rotterdam-Zuid. De gemeente wil het imago van Zuid verbeteren door o.a. creatieve jongeren aan te trekken. Om dit te bewerkstelligen, moet er een creativiteitstest gedaan worden zodat het duidelijk wordt wat je als toekomstige bewoner kan bijdragen aan de wijk. Ondanks dat Menno nog maar twee jaar woonachtig is in de havenstad is hij laaiend enthousiast.

 

In Rotterdam staan ze open voor jongeren die ondernemend zijn. Toen ik net in Rotterdam kwam, kon ik alleen terecht bij HipHopHuis, maar nu inmiddels heb ik diverse plekken gevonden waar ik kan trainen. Het leeft hier veel meer dan in Tilburg. Er wonen heel veel dansers en muzikanten waaronder Gery Mendes (GMB), Chris (ADHD), Shane (Hustle Kidz), Rabbani en Georgio (Groove Kings). Het is in Rotterdam-Zuid veel rauwer dan in Tilburg, maar je maakt hier sneller contact. Ik woon in een wijk waar een groot gedeelte Turks is. Ik ben in Tilburg vooral opgegroeid in een Hollandse bekakte wijk en daar had ik niet veel mee. Er gebeuren hier wel gekke dingen. Zo werd er een tijdje terug iemand neergeschoten voor de deur om vier uur in de middag. Ondanks dat voelt het echt als mijn buurt in tegenstelling met de wijk waar ik in Tilburg woonde.”

 

Voor Menno van Gorp is zelfontplooiing een belangrijke doelstelling in het dagelijks leven. Hij richtte zich voornamelijk op dans en fotografie. Nu is daar beeldende kunst bij gekomen als discipline, maar hij heeft niet het idee dat hij zich echt op één ding moet focussen. Hij zegt hierover: “Ik leef vooral van jureren en deelname aan battles, dus niet zozeer commerciële dingen. Ik ben altijd aan het trainen om beter te worden. Ik hoop het allemaal zo lang mogelijk te kunnen doen. Het beeldende kan ik langer doen dan breaken natuurlijk, maar ik zal altijd in de dans blijven hangen. Ik heb alleen mijn middelbare school afgemaakt en daarna ben ik keihard gaan trainen. Ik heb meer skills nodig dan breaken alleen, dus ik ben gaan schilderen en heb onlangs ook een bongo gekocht. Ik wil graag leven van iets wat ik tof vind om te doen.”

 

Foto door Maupz

 

Verschillende urban dansvormen hebben de afgelopen jaren hun weg naar het theater gevonden en zijn inmiddels niet meer weg te denken. In 2012 maakte Menno onder leiding van legende Lloyd Marengo en samen met Bboys Rabbani Sayed, Xisco Riboch en Mahamadou Gassama de voorstelling Father Father. De abstracte voorstelling zorgde ervoor dat de Bboys een heel andere kant van zichzelf moesten laten zien om overeind te blijven in het theater. Voor Menno smaakte de voorstelling naar meer, wat in 2016 moet resulteren in een solo theaterstuk.

 

De eerste try out staat gepland voor februari 2016 in Den Haag. Het gaat om een show van 50 minuten, zonder beeldscherm en pauzes. Ik sta continu op het podium dus ik sta de hele tijd in de picture. De show komt tot stand met choreograaf Guilherme Miotto en is in samenwerking met Korzo."
Over de inhoud kan Menno nog niet veel kwijt omdat de repetities nog niet zijn begonnen. “Het wordt een abstracte show met veel op- en afbouw van energie. Ik moet echt een switch maken als ik theater maak in vergelijking met een battle. Ik dans echt in het theaterstuk. Ik krijg kaders van de choreograaf en daarna vul ik het zelf in. Het stuk komt echt gezamenlijk tot stand. De voorstelling kent overigens geen muziek en dat is nieuw voor mij. Met breakdance ben je echt met een eigen flow bezig, maar met spelen moet ik die flow aanpassen. Mijn lichaam wordt als het ware gestuurd in een theaterstuk.”

 

Het laatste wat je als danser mee wilt maken zijn blessures én het niet tijdig herstellen ervan. Hij zegt hierover het volgende: “Ik ben uitgenodigd voor de finale BC One eind november in Parijs. En volgende week ga ik naar Philadelphia voor een 1 tegen 1 battle waar de hoofdprijs 20.000 dollar is. Ik heb vijf maanden stilgestaan door een blessure dankzij een fietsongeluk en ben pas weer een maand aan het trainen. Ik kwam er laatst achter dat veel elementen in mijn lichaam zijn uitgeschakeld omdat ik te lang niet heb kunnen bewegen. Tijdens mijn blessure ben ik me veel gaan bezighouden met schilderen. Aan de ene kant is de blessure fijn geweest om mijn lichaam rust te geven, maar het kwam op een slecht moment in verband met belangrijke battle competities want ik zat in een lekkere flow.”

 

Voor hij zich klaar gaat maken voor de battles in Philly en Parijs staat komende zondag de opening van zijn eerste solo expo op het programma. Tussen 19.30 en 21.30 uur ben je van harte welkom bij NIFFO (Pretorialaan 4b in Rotterdam).
Voor meer info: www.mennovangorp.com

Geplaatst door bowie op 3 oktober 2014