Meneer Ruys-Iets met dolby

IETS MET DOLBY is een cd van Meneer Ruys met een verzameling van nummers die in de periode 1996-2000 zijn opgenomen. Naast Ruys verschijnen Ketama, E.V.A., De Muiter van de Bounty en Fataal a.k.a Dik Trommelvlies. Ruys is een rapper uit Heerlen en is nu actief in Nijmegen. Hier is hij aan SBBB-records verbonden en werkt hij samen met o.a. Ketama, Vreemdelingen Legioen en Moris. Hij is eveneens te horen op het pas verschenen SBBB-release MEERVOUDIG ONVERZADIGD VET op de nummers WOORD WAKKER, INTERLAND en SMOELEN DICHT.

Meneer Ruys is een veelzijdige rapper die er een eigen stijl op na houdt en ons confronteert met alle mogelijke onderwerpen en gedachten. Het album telt 25 nummers van korte bizarre interludes, vreemde freestyles tot langere nummers en twee live nummers. De sfeer van de cd en de nummers zijn vaak sinister van aard, dit geldt zowel voor de teksten als de beats.
Tekenend voor deze cd is het nummer IETS MET DOLBY (tevens de titel van deze cd) waarop je onschuldig vogelgekwetter hoort op een onheilspellende beat.
Na de intro (HET ZONNEVLECHTGEBIED) is het nummer EFFELUTIE te horen in dit nummer krijgen we EFFE" evolutieles van Ruys. Hierin wordt verteld in t kort verteld over t leven van een homo erectus die moet overleven in de prehistorie. Het is een grappig nummer, maar het zou koel zijn geweest als t nummer wat verder was uitgewerkt tot een langer nummer.
Het nummer REDELIK DEGELIK dat een zeer relaxed nummer waarin soepel geflowed wordt op een soepele beat. De beat klinkt zomerachtig, hoewel de text dat niet zo doet "badend in de bloedpoelen".
DUBBEL DOLBY is een nummer waarin iedere regel en bijna ieder woord met de letter D begint, een leuke perspectief aangezien t meestal alleen gaat om de laatste letters bij rappers.
In HEERLEN STINKT schetst Ruys een maatschappij kritisch beeld over de verloedering van de stad Heerlen. Werkeloosheid, vandalisme, junks en (als hoofdoorzaak) het gemeentebeleid worden aan de kaak gesteld.
Na dit nummer wordt vervolgd met ROESTEND STAAL waarin een gevecht gaande is van goed tegen kwaad, met een zeer mooie sample van kinderen die zingen: Ooooooorlog.
Het nummer HOGE PIEF SHIT is ook een erg strak nummer waarin Ruys een sterk duo vormt met Fataal van Vreemdelingen Legioen.
Tevens zijn er nog twee bonustracks toegevoegd. KILLING MODUS en HEERLENZUYD. HEERLENZUYD is een gruwelijk nummer waarin Ruys stapt in de huid van een ontoerekeningsvatbare psychopaat die er niet voor terugdeinst de meest sadistische dingen uit te halen.

Oordeel
IETS MET DOLBY is een afwisselende cd met een geheel eigen stijl. Een zeer koele stijl maar ik denk dat het van je hiphop voorkeur afhangt of je die stijl voelt. Naar mijn mening mochten enkele nummers wat langer maar hier weegt weer tegenop dat de vele nummers zeer afwisselend en apart zijn. Er wordt afgewisseld tussen rustige en dan weer snellere nummers. Deze cd is zeker de moeite waard, Ruys is in staat zaken van een totaal ander perspectief te bekijken. Dit is zeer komisch, bizar en gruwelijk. Mijn dopeste nummers zijn: HEERLEN STINKT, ROESTEND STAAL, STOPPEN MET DOORGAAN en HOGE PIEF SHIT, HEERLENZUYD.

Tracklist:
01. Het Zonnevlecht Gebied
02. Effelutie
03. Redelik Degelik
04. Dubbel Dolby
05. In De Studio
06. Je Weet Toch Hoe Ik ’t Doe [live]
07. Geen School
08. Meneer Ruys In A-Mineur
09. Het Man-Vrouw Conflict
10. Woensdag Gehaktdag II
11. Heerlen Stinkt
12. Roestend Staal
13. Lip Ling Quage
14. Meisje 3
15. De Vooruitgang [live]
16. Stoppen Met Doorgaan
17. Meisje 1 (freestyle)
18. Het Pauselijk Schisma
19. Voor De Negen Acht
20. Terug Naar De Studio
21. Psycholude
22. Uyt De Buyzen
23. Beest Uyt De Heest
24. Iets Met Dolby
25. Killing Modus (bonustrack)
26. Heerlen Zuyd (bonustrack)

Geplaatst door bowie op 31 december 2001