Melodee: “There is a whole fucking world out there!”

Vrouwen en hiphop lijkt nog altijd een vreemde combinatie. Er zijn niet zoveel vrouwelijke MC’s met een lange carrière in de Nederlandse hiphopscene. Melodee lijkt een uitzondering op die regel. In 1999 was ze al te horen op Voor de Medevens van Terilekst, waarna in 2004 haar eerste eigen singles uitkwamen. “Vrouwen en hiphop is geen vreemde combinatie. Ik kijk niet naar geslacht, afkomst of wat dan ook. Het gaat er om of je skills hebt en die skills op het juiste moment, bijvoorbeeld op het podium, kunt laten zien.” Melodee heeft altijd respect en erkenning gekregen in de scene. “Collega’s weten wie ik ben en hebben respect voor wat ik doe. Het is inderdaad zo dat ik binnen Nederland iets anders doe dan de meeste rappers of MC’s. Ik rap in het Engels, houd van soulvolle beats en doe vaker shows in het buitenland dan in Nederland. Gelukkig ben ik succesvol in wat ik doe, ik lever altijd kwaliteit en doe dingen die bij me passen.” 

Melodee voelt zich goed bij wat ze doet en maakt op haar eigen manier deel uit van de Nederlandse hiphopscene. “Ik vertegenwoordig hiphop van Nederlandse bodem in het buitenland en heb daardoor een groter bereik dan menig rapper uit dit land. Dat is iets om trots op te zijn.” Volgens haar is de vaderlandse scene steeds meer gaan leven en enorm gegroeid door de jaren heen. “Dat is positief. Wat ik jammer vind, is dat er geen ruimte is voor Engelstalige hiphop uit Nederland. Kids willen alleen Nederlandstalige shit horen vandaag de dag, dat is behoorlijk eenzijdig. Maar goed, het zijn kids en die zijn op zoek naar hypes, dat is in andere landen niet anders.”

 

Het album My Tape Deck is een nineties inspired hiphopalbum, belooft Melodee. “Ik werd toen ik begon met rappen zwaar geïnspireerd door mensen als Biggie en Nas. Ik houd van MC’s met een lekkere flow en goede stem.”
Uit de hedendaagse scene vindt ze Chuck Inglish en Mikey Rocks (Cool Kids) erg tof. “En ik vind Fiend een dope MC, door zijn toffe stem en hangende flow.” Niet voor niets dat de rapper van de Jet Life movement op My Tape Deck te horen is. “Ik vind de tape die Cookin’ Soul met hem heeft gedaan de dopeste release van vorig jaar, ik zit sowieso wel in dat Jet Life ding.”
Ze wilde graag eens met Fiend werken. “De mannen van Cookin’ Soul benaderden hem, gelukkig was hij down. Ik nam m’n verse op en stuurde het door. Binnen twee dagen had ik al een sicke verse van hem terug.”

De formatie Melodee x Cookin’ Soul werkt heel af en toe samen in de studio, voornamelijk rondom shows. “Omdat zij in Spanje zitten en ik hier in Nederland, is het makkelijker dat zij mij de beats sturen en ik hier mijn vocals opneem.” Naast Fiend is ook Cookin’ Soul erg snel. “Gelukkig wel. Als ik een vraag heb of wat nodig heb, bepaalde sporen ofzo, dan heb ik vaak al binnen een paar minuten een reply op mijn mail. Ik ben gezegend met hen, ook het mixen en masteren van de plaat hebben ze gedaan.”

 

 

De chemie tussen Melodee en het Spaanse collectief is ontstaan in 2010, toen Melodee werd uitgenodigd om naar Brussel te komen voor het project Diversidad, waaraan twintig rappers, DJ’s en beatmakers uit heel Europa samenwerkten. “Cookin’ Soul viel me meteen op. Het leek ons al gauw dope om iets samen te gaan doen.” Er werd een remix gemaakt van Give It Up, gevolgd door een track die echt van hen samen was, Check Out Melodee. Toen er meer en meer tracks gemaakt werden, werd besloten om de gelijknamige EP te maken. “I.N.T., met wie ik La Melodia vormde, vond het beatwise gezien niks, te clubachtig, dus heb ik besloten om als MC Melodee met hen aan het werk te gaan.”
Met La Melodia werkte ze met één producer aan projecten, dat doet ze op My Tape Deck opnieuw. Voelt ze er niets voor om met meerdere producers aan een project te werken? “Ik werk met internationale artiesten. In de praktijk merk je vaak dat je moet wachten op elkaar. Ik houd er niet van om steeds achter iedereen aan te moeten zitten, en ik houd sowieso niet van wachten. Ik wil zo snel mogelijk skills vermengen en samen iets creëren.”

Het nieuwe album My Tape Deck verschijnt digitaal, daarnaast komt er voor de liefhebbers een gelimiteerde versie uit op vinyl. “Het is een album dat geïnspireerd is op nineties hiphop en in die tijd kwamen veel releases uit op vinyl. Daar komt bij dat ik zelf ook een enorme vinyl-lover ben.”
Het merendeel van de mensen gaat het digitaal kopen of zelfs illegaal downloaden, denkt Melodee. “Ik vind het jammer dat je in dit digitale tijdperk niets meer hebt om vast te pakken. Er komt zoveel uit op de blogs dat je kunt downloaden. Mensen skippen er snel doorheen en houden misschien alleen de tracks over die ze echt dope vinden. Het is toffer om ook echt een product te hebben dan alleen een post op een website. Bij de shows zullen ook cd’s worden verkocht, maar het merendeel zit tegenwoordig online. En voor mij heeft vinyl toch wel echt een meerwaarde.”

 

Op het album staat een gastbijdrage van Bootie Brown van de legendarische hiphopgroep The Pharcyde, die eind vorig jaar in Amsterdam stond. Melodee bezocht de show. “Ik wilde die show gewoon zien, het zijn echte nineties legends die in mijn hometown stonden.”
Na de show stelde iemand Melodee voor aan Bootie Brown. “Toen ik even met hem stond te praten, merkte ik dat het goed klikte. Op een gegeven moment dacht ik dat het wel dope zou zijn als ik met hem zou werken op mijn album.”
Melodee wil met My Tape Deck meer van zichzelf laten zien. “Op Check Out Melodee heb ik behoorlijk wat featurings gedaan, maar op het album wilde ik dat niet. Het leek me juist wel dope om één featuring te doen met een nineties legend.”
Melodee gaf de twee albums die ze heeft uitgebracht met La Melodia aan Bootie Brown. “Vervolgens liet hij me weten dat hij down was om een track te doen. Meteen dacht ik: OK, let’s do this! Ik heb een paar beats naar hem gestuurd waarvan hij die ene koos die ik ook het tofst vond.”
Bootie Brown stelde voor om de song te benaderen als een baby, als het op de wereld zetten van een kind. Dat was in eerste instantie vreemd voor Melodee: “Dat gevoel heb ik zelf nooit gehad. Toch zag ik meteen de gelijkenissen. Een track maken kost ook veel werk, je stopt er zoveel van jezelf in, je stopt er liefde in, dus ik kon me er wel mee identificeren.”
Een dag nadat ze zelf haar eigen verse had geschreven, opgenomen en opgestuurd, kreeg ze al een verse terug. Vervolgens vroeg ze de Nederlandse zangeres Feliciana om de hook in te zingen. “Zij is echt een toffe chick. Ze is on point en wat ze doet is altijd dope. Ze heeft ook de backings gedaan tijdens shows van La Melodia. Het was logisch om haar te vragen.”

 

 

Als het gesprek op shows terecht komt, wordt Melodee enthousiast. Ze staat geprogrammeerd op Viña Rock, een festival in het zuiden van Spanje waar hele grote, voornamelijk Spaanse, namen staan. “Pffff, dat wordt een gruwelijke show. Ze hebben mij gewoon gevraagd of ik dat festival af wil sluiten. Dus ik sta op de laatste dag, om half twee ‘s nachts. We gaan daar knallen, ik heb er onwijs veel zin in.”

Melodee treedt graag op in het buitenland. “Zeker in Spanje. Door Cookin’ Soul is mijn fanbase daar natuurlijk enorm gegroeid, zij zijn echt booming daar. In het buitenland zijn shows altijd live as fuck, in Nederland zijn we nogal stug en nuchter als we in het publiek staan. Ik krijg daar gewoon boxershorts naar m’n hoofd geslingerd en ben vaak nog meer dan een uur bezig om met mensen op de foto te gaan.”

Door de trips naar het buitenland besefte ze dat er voor Nederlandse artiesten meer te behalen valt. “Nederland is best wel klein. Je kunt bijvoorbeeld hier in Amsterdam wonen en jezelf helemaal de shit vinden en in Paradiso staan, maar there is a whole fucking world out there! Er is zoveel meer. Ik heb opgetreden in steden als Tokio, New York, Kaapstad… weet je hoe tof dat is? Geen disrespect naar Paradiso overigens, dat is een podium dat mij altijd heeft gesteund en heeft geboekt. Ik bedoel meer te zeggen dat er zoveel meer te zien en te behalen valt.”

 

Er komen waarschijnlijk twee releaseparty’s voor My Tape Deck, één in Nederland, de andere in Duitsland. “We zijn nog aan het kijken wat de mogelijkheden zijn. Aangezien het label waar ik nu zit, Jakarta Records, daar zit leek het ons tof om ook daar een release te doen. En ik heb net getekend bij een Duits boekingskantoor, die doen veel internationale boekingen. In Duitsland is een heel grote markt voor hiphop. We hebben in Keulen ook onze eigen avond, Pass The Dutch, met DJ SP. Dat is elke keer packed. Tot zes uur in de ochtend knallen. Het is een heel groot land, dus er is ook een veel grotere markt voor hiphop."

 

In een eerder interview met HIJS vertelde Melodee aangeslagen dat de breuk met I.N.T. had geleid tot het feit dat de producer de hele studio van La Melodia had leeggehaald. “Dat gaat nu echt te ver. Het ligt nu bij mijn advocaat en bij de zijne. Hij heeft vorige maand wel laten weten dat hij spullen terug wil geven, dat is al een heel grote stap in de goede richting. Nu moet hij nog daad bij woord voegen.”
Het is nog altijd pijnlijk voor Melodee. “Je hebt zo lang samengewerkt, het is een misselijke, lage streek wanneer één iemand dan alle spullen meeneemt. Zeker ook wanneer het onder andere mijn persoonlijke platencollectie betreft. Dat doe je gewoon niet.” Melodee legt de focus dan ook op
My Tape Deck. “Vorige week dropten we een nieuwe single, Exhale, met video. Nu is het album uit in digitale vorm en over drie weken verschijnt het vinyl. Ik heb er zin in.”

 

Melodee x Cookin' Soul – My Tape Deck downloaden doe je via iTunes of via de Bandcamp page van Cookin' Soul.

Geplaatst door bowie op 31 maart 2013