Melodee: Diversidad is geen simpel subsidieproject

Het komt niet iedere dag voor dat een ervaren groep rappers, producers en sound engineers binnen slechts 10 dagen een album opneemt in een studio waar je ‘u’ tegen zegt. Met La Melodia heeft Melodee de afgelopen jaren een hoop gezien, maar ook zij is onder de indruk van het project: “Yeah, de studio ziet er supernice uit, er staat goede equipment, de ruimte boven waar je kan schrijven is relaxed, de mensen zijn heel aardig, en het eten zag er goed uit,” vat Melodee haar eerste indrukken samen. “Op dit moment ben ik bezig met een clubsong/beat, wat ook weer eens een uitdaging is. Normaal maak ik eerder luistermuziek en kies ik beats die niet gericht zijn op de club. Niet dat we dat bewust niet doen, maar dat heeft nu eenmaal mijn voorkeur. Ik vind echter dat een goede MC wel alles moet kunnen, en verschillende types beats moet kunnen lacen. Wat dat betreft is dit nu wel een mooie uitdaging.”

Is dat ook een van de redenen waarom je ‘ja’ hebt gezegd tegen dit project? “Klopt. Ik ben eerlijk gezegd in een rush hier heen gegaan, want het project past moeilijk in mijn schema. Desondanks sta ik er wel positief tegenover. Op netwerkgebied heb ik de afgelopen tijd al een aantal contacten opgedaan, maar tekstueel en muzikaal is het een creatieve uitdaging. Wat ik er tof aan vind, is dat ik binnen een bepaalde setting, op een voor mij vreemde spot, tracks ga maken. Ik ben benieuwd wat er uitkomt en hoe het uiteindelijk klinkt op het album.”

In het verleden zijn er meer van dit soort projecten gedaan, nationaal en internationaal, maar lang niet altijd leverden die het gewenste resultaat op. “Dat is ook de reden dat ik nooit heb meegedaan aan dit soort projecten. Het resultaat vond ik vaak niet goed. Het kwam op mij over van: ‘We zetten wat mensen bij elkaar en maken er wat van.’ Bij dit project voelde dat anders en dus dacht ik ‘Weet je, ik ga hier toch aan mee doen.’” Wat heeft je dan uiteindelijk over de streep getrokken? “Ik merkte dat het geen simpel subsidieprojectje is a la: ‘Hier heb je wat geld, zet wat artiesten bij elkaar en ga maar lekker kutten.’ Het schema is echt strak en er wordt professioneel gewerkt. En ja, toen ik het promofilmpje van vorig jaar zag en de studio waarin we gingen werken, had ik wel iets van: ‘O, dit is serious shit.’ Daarnaast is Brussel een interessante en mooie stad. Laatst heb ik hier ook opgetreden en dat was echt super nice. Het was druk en de mensen gingen los. We hebben heel de avond Belgisch bier gedronken haha. De stad heeft verder veel indrukwekkende monumentale panden. Bij ons in Nederland is het wat kleiner en meer op elkaar. Hier is het veel meer uitgestrekt, ik vind het een inspirerende stad.”

Ondertussen zijn Melodee en producer I.N.T. met La Melodia druk bezig met de release van de Electronic Love EP. De eerste track Come ’n Get It (Download) is een tijdje geleden al gelekt en de EP moet binnenkort uitkomen. Waar La Melodia’s vorige album volledig bestond uit analoge sounds en samples, kent Electronic Love een digitale, op synths gebaseerde sound. Toch hebben ze, naar eigen zeggen, hun warme sound volledig behouden.

Hou www.lamelodia.com in de gaten voor meer info!

Beeld door Joel Frijhoff (www.joelfrijhoff.com)

Geplaatst door bowie op 31 mei 2010