Mellow P – Steekproef

Met Steekproef wilde Mellow P als het ware een steekproefje houden van het jonge talent in België. Meestal hoor je op featerings de bekendste vriendjes van de artiest, maar Mellow P heeft ervoor gekozen om jonge mensen met talent een kans te geven op zijn cd’tje.
Zolang is Mellow P nog niet bezig, dit is zijn eerste officiële album. Daarvoor hoorde je hem vooral op losse nummers die hij af en toe op de site van zijn groep, De Vlaamse Primitieven met o.a. Linx en Pollux (die twee andere artistieke broertjes uit de Castrofamilie), Sven Dawg en Mr. Caron, los liet.

Het is niet omdat er veel featerings op dit album komen dat Mellow P er niet veel werk aan had. Heel de cd is bij hem thuis opgenomen en ook alle beats komen van hem. Hier geldt het oude Vlaamse spreekwoord: “Wat ge zelf doet, doet ge meestal beter.” Doordat hij zelf z’n beats maakt passen deze perfect bij zijn chille stem en eigenlijk ben ik er zelf nog niet uit of hij nu het beste komt als MC of als producer: hij heeft voor beide een groot talent.
Een van de eerste nummers is “Ik wil ne repper worde” met Ras One. Rasss s een jonge MC die vooral van zich heeft laten horen op heel wat battles waar hij iedereen in het stof liet bijten door vette punchlines. Hier doet hij niets anders: samen met Mellow P dropt hij een humoristische, maar harde tekst over hoe je nu een succesvol reppertje wordt zoals zij zijn.
Een van de eerste dingen die mij opviel was dat al deze jonge MC’s eigenlijk zojuist hun beste nummers hadden gemaakt! Hoe Mellow P daarin slaagde blijft me een raadsel, maar hij laat hen wel stuk voor stuk het onderste uit de kan halen.
Een van de hoogtepunten is Gangsta Shit met Sven Dawg en Gregwariuz. De beat op zich is al m’n favoriet van heel het album: lekker duister en een te vette bass. Maar dan heb ik het nog niet over de tekst: dit zijn duidelijk zware jongens! Om maar even Gregwariuz te quoten: “Ik snij uw tepels af met ne patatteschiller” AUW! Het zal je dus ook niet verbazen dat ik de eerste keer enorm heb moeten lachen met de tekst. Dit is wel een handelsmerk van Mellow P: intelligente teksten doordrenkt van droge humor.
Een heel album vol met featerings zou wel wat teveel zijn, gelukkig is dit dan ook niet het geval. Er staan ook heel wat solonummers op en ook wat nummers met De Vlaamse Primitieven. Een van die solonummers is “Fuck het Vlaams Blok”. Mellow P schreef dit nadat deze partij een enorme overwinning behaalde bij de verkiezingen van 2004 in België. Als outro heeft hij professor Etienne Vermeersch gesampled die duidelijk maakt dat het een schande is dat ¼ Vlamingen op het blok gestemd had… Dit nummer raakte mij enorm toen ik het de eerste keer hoorde (Mellow P zette het een paar dagen na de verkiezingen al op zijn site) en ik kan me er nog steeds volledig in vinden: “Ik ben er echt ni trots op ne Vlaming te zijn…”
Maar de combinatie met de anderen van Vlaamse Primitieven is nog steeds het dodelijkst. Bij “Op’t Gemak” zingt Sven Dawg in het refrein en zorgt ervoor dat dit enorm chill is! Zulke nummers zijn gewoon gemaakt om je tot rust te laten komen na een drukke dag. Nog een nummer met een Vlaamse Primitief is Toxisch met Linx. Dope beat, dope tekst, niets op aan te merken! Dit nummer bewijst me nogmaals dat De Vlaamse Primitieven dringend een album moeten uitbrengen… of om het nog maar eens te zeggen: deze combi is super!

Mellow P bewijst met Steekproef nogmaals dat hij talent heeft, niet alleen als MC maar ook als producer. Ik heb al veel gehoord van de jonge MC’s die hierop meedoen, maar hier komen ze gewoon het best! Een dope cd’tje dus, natuurlijk nog niet perfect, maar als je weet dat gasten zoals Saalk, Ras One, Gregwariuz, … nog niet eens twintig jaar zijn kun je alleen maar zeggen: hier zit talent in!

Tracklist:
01. Begin maar al te puffe
02. Ik wil ne repper worden – ft. Ras One
03. Bijzonder fresh – ft. Gregwariuz
04. Celebrity deathmatch – ft. Cynical
05. M.e.l.l.o.w. Phuu
06. Reppen en shit – ft. Nesk & Jizamurai
07. Cyphers en letters – ft. Ason & Hades
08. Op ’t gemak – ft. Sven Dawg & Le Tagarel
09. Rauwkost – ft. Mr Caron & Thcm & Gregwariuz
10. Fuck het vlaams blok (full track)
11. Gangsta shit – ft. Gregwariuz & Sven Dawg
12. Stand van zaken – ft. Krypto de dorpsgek
13. De regendans – ft. Ecstatisch
14. Toxisch – ft. Links aka Sofisteez
15. Spitten
16. Mathematische flow
17. Ik blijf vechten
18. De ruwe materie
19. Ik doe mijn goesting – ft. Saalk
20. The final – ft. Rub Fudge & Dyno

Geplaatst door bowie op 19 februari 2005