Mello Music Group (V/A) – Helpless Dreamer

“Mello Music Group provides music for the soul, from the heart of American culture, opening the realm of the intelligent Hiphop experience through melodic evocations, beats that corroborate the truth, and voices that roar above the rising void and impose order on the terrible & triumphant moments of everyday life.”
Aldus de introductie van de Mello Music Group op de ‘officiële’ website. Namen als Dudley Perkins, Diamond District, Apollo Brown, The Left, Boog Brown, Trek Life en Kenn Starr, die allen deel uit maken van de formatie, zullen sommigen misschien bekend in de oren klinken. De groep heeft er echter voor gekozen om op Helpless Dreamer voornamelijk de onbekendere members uit het kamp aan het woord te laten en de producties te laten verzorgen.

Wees niet verontrust wanneer je Helpless Dreamer de eerste keer beluistert: met je headphones of speakers is niks mis. In eerste instantie lijkt dit echter wel zo. De hoge tonen op de eerste paar tracks zijn veel te schel, en hadden beter afgemixt moeten worden. De track Official bijvoorbeeld heeft zo’n belachelijk schelle sample dat die op hoog volume rustig gehoorbeschadiging kan opleveren.

Gelukkig wordt het qua geluid beter bij de tracks die door Apollo Brown geproduceerd zijn. De producer die al eerder verrassend dope producties leverde voor zijn solo plaat The Reset en The Gas Mask, had waarschijnlijk nog een paar ‘The Left-overs’ liggen die op deze plaat beland zijn. De beats van Home Comes First en Judas Priest zijn niet van dezelfde kwaliteit als die op het Gas Mask album, en ook de MC’s weten deze tracks niet naar een hoger niveau te tillen.

Het album wordt nog enigszins interessant bij de laatste 5 tracks. Has-Lo komt met de verrassend dope emo-track Black Rose. De manier waarop hij vertelt over een bijzondere dame komt goed en relaxed over en de door Has-Lo zelf geproduceerde beat past er goed bij. De titeltrack van het album is de dopeste joint. Tranqill komt met een hype verse, waar Marciano op z’n dooie gemak z’n bars over de beat legt.

Over het algemeen zijn de albums uit het kamp van de Mello Music Group goede tot zeer goede releases met dope artwork op de covers. Van Helpless Dreamer word je helaas niet zo vrolijk als de kleuren op de cover. De producties zijn voor een groot deel niet noemenswaardig. Ook qua MC-ing is het een weinig bijzondere plaat. Zeker niet het parade paardje dat uit de stal had kunnen komen.

Helpless Dreamer is nu uit op Mello Music Group en digitaal te beluisteren en bestellen via bandcamp

Tracklist:

01. Stik Figa, Oddisee & Dunc – From The Top (prod. Dunc & Oddisee)
02. Diamond District – Birds & Bees (prod. Oddisee)
03. Kenn Starr & Just Wright – Official (prod. Just Wright)
04. yU & SlimKat78 – This Is It (prod. SlimKat 78
05. Oddisee & Toine – Different Now (prod. Oddisee)
06. Kenn Starr & Finale – Home Comes First (prod. Apollo Brown)
07. Magestik Legend & Buff1 – Judas Priest (prod. Apollo Brown)
08. Invincible, Finale & Black Milk – Don’t Sleep (prod. Black Milk)
09. Has-Lo – Black Rose (prod. Has-Lo)
10. Has-Lo – FuxWitDat (prod. Has-Lo)
11. Roc Marciano, X.O. & Tranqill – Helpless Dreamer (prod. Apollo Brown)
12. Fresh Daily – For The Win
13. Oddisee – July 27th 2010 (prod. Oddisee)

Geplaatst door bowie op 14 december 2010