MCD – Binary Code

In de regel plukt recente Britse hiphop levensvatbare vruchten van de enorme garage- en grimescenes die zich mettertijd ontwikkeld hebben in het Verenigd Koninkrijk. Na Dizzee Rascal is The Streets waarschijnlijk het bekendste uitvloeisel van deze muzikale vermenging, maar ook Lady Sovereign heeft zich met succes bekwaamd in die typisch Britse, grimey hiphop. Dat een dergelijke cross-over ook verkeerd kan uitpakken, bewijst MCD met zijn laatste release.

Hoewel de plaat met de rauwe tracks Never Saw You Flow en Choke Hold nog best veelbelovend begint, wordt Binary Codes na verloop van tijd steeds wacker. Have A Party zou het waarschijnlijk goed doen als geflopte hitsingle op TMF, terwijl Okay de Hot Or Not zonder meer zou omdopen tot een bloedstollende verkiezing. Alleen Magnetic Solar is qua raps een manifestatie van talent; de beat stemt wederom droevig, om niet te zeggen moedeloos. Tegen het eind van de plaat dropt de vermaarde MC Roots Manuva nog een aardige verse op Serious, maar op de keper beschouwd kan ook hij ditmaal geen potten breken.

Maar wat is er dan precies zo slecht aan deze plaat? Simpel: naast het gegeven dat MCD telkens de meest lamentabele beats en fantasieloze flows ten gehore weet te brengen, ontbeert zijn muziek een sprekende identiteit. Elke willekeurige, verbitterde straatjongen uit Londen had met het benodigde materiaal Binary Code kunnen voortbrengen; met een beetje inzet en talent zou het album zelfs steeds weer overtroffen worden.

Tracklist:
01. Never Saw You Flow
02. Choke Hold feat. Rhymes
03. Every City feat. Robin, Shaka Spear The River, MC Intenz & Pluto
04. Big Up MCD feat. Baby Lauryn
05. Alright feat. The Ragga Twins
06. Es Se Dance Out feat. Emaculate
07. Holla At Your Boy
08. Have A Party feat. Nadine Charles
09. Okay feat. Skeme, Neeko, Baby Chan, MC Intenz & Million Dan
10. The Big Hand feat. S.K. & Shaka Spear The River
11. Magnetic Solar
12. Them feat. The Ragga Twins
13. Underground feat. MC Det & Shaka Spear The River
14. Wanna Know feat. Steelo & Keisha G
15. Serious feat. Tubby T., Roots Manuva & Michelle Gayle
16. Darkness
17. Break Bread

Meer info

Geplaatst door bowie op 13 mei 2008