MC Remon – FriesStyle

FriesStyle is het eerste compleet Friestalige album, ondergetekende: MC Remon.”
De rapper heeft, naast zijn moedertaal Fries, ook dingen in het Nederlands gedaan (als lid van de Onderhonden bijvoorbeeld). Over aandacht hoeft hij in ieder geval niet te klagen. Het zou kunnen dat je de Fries kent van Omrop Fryslân, The Box, BNN of 6pack. Of misschien heb je hem wel zien optreden op Eurosonic, Metropolis of Graspop.

Volgens Remon “moet men in elke stad een beetje Fries leren.” De vraag of men daar wel behoefte aan heeft steekt de kop op. Dit moet wel heel uitzonderlijk klinken wil het fervente luisteraars krijgen buiten de noordelijke provincie. En dat klinkt het niet, integendeel. Want afgezien van de moeilijk te verteren taalbarrière, neigt de cd soms naar popmuziek. Tekstueel valt er geen echt oordeel te vellen over FriesStyle, muzikaal gezien wel. De Heerenvener heeft, met de beschikking over een trompettist, een gitarist en een DJ, een professioneel product neergezet. FriesStyle heeft genoeg variatie in de zin van sfeer, ritme en instrumentgebruik. Luchtige nummers wisselen elkaar af met serieuzer klinkende nummers.

Al deze professionaliteit en variatie ten spijt: qua hiphop voegt het gewoon weinig tot niets toe. Het schaamteloos gekopieerde Het Land Van in het Fries draagt ook niet bij aan een positiever beeld: “Kom ut et len van Foppe de Haan en Piet Paulusma” ofzo (fout getypt ja, ik kan geen Fries)… Werkelijk tenenkrommend voor mensen die niets met de provincie Friesland en de taal hebben.

En zo is FriesStyle het eerste Friestalige album en misschien ook wel het laatste. Want ik kan me niet voorstellen dat buiten Friesland mensen op Friese hiphop zitten te wachten. Als je als Nederlandstalige rapper al moeilijk voet aan de grond krijgt in een tijdperk waar Nederlandstalige rap groeit als een malle, hoe moeilijk moet het dan zijn voor MC Remon met zijn FriesStyle?

Tracklist:
01. Ik kom út Fryslân
02. Boerefinne
03. Fjouwer kear fjouwer feat. Pieter Wilkens
04. Rûk ris oan dyn finger
05. Bear Boeloe skit 1
06. Eltsenien foar himsels
07. Famke
08. Faktor Skeet feat. Dieuwke Kroese
09. Oizoioi
10. Bear Boeloe skit 2
11. Hé freon
12. Sied
13. Bolledong feat. Mink
14. Bear Boeloe skit 3
15. It lân fan…

Meer info

Geplaatst door bowie op 13 april 2008