MC Regga – Niets meer & Niets minder

De eerste indruk van de tape is goed. De herkenbare, rauwe, Amsterdamse sound moet je liggen, maar laten we eerlijk zijn: je kan tegenwoordig niet meer om mannen als Sjaak, Appa en nu dus Regga heen.
Geen intro’s of een voorwoord, maar meteen een paar dikke nummers met Regga die zichzelf op de kaart zet. Na nummers als Geef me een kans en Het is over waarin lekkere pianosamples te horen zijn, is in Onderwereld de eerste collabo met Appa te horen. Interessant zijn de overeenkomsten, maar vooral verschillen tussen de leermeester en de losgeslagen leerling. Regga komt iets rustiger en weet zijn momentjes te pakken om net die seconde stilte te laten vallen. Appa komt overdonderend als altijd.

Na een grappige skit is Hiphop absoluut het beste nummer van de cd. Pompende beats van DJ Wheelz onder soepele rijms van de man uit Amsterdam-Noord. Een compleet nummer dat met een lang intro, brug en outro zo 10 minuten mag duren… Jammer genoeg moeten we het met een kleine 3 minuten doen. Het is te hopen dat Regga iets met deze plaat gaat doen en dan met name op het podium, want deze gaat zeker overkomen op de luisteraars.
Normaal gesproken interesseren de skits op een album me weinig, maar de drie skits op Niets meer & Niets minder moet ik even benoemen. Marky Boriesato, Hiphop en Auto- tune zijn gewoonweg grappig en benadrukken de ergernissen van Regga: de eeuwige hekel aan fake gasten en cheesy nummertjes.

Dat Regga weet waar hij vandaan komt, wordt bewezen in de nummers Koerdistan (album preview) en Flashbacks. Vocaal ondersteund door Neenah maak je kennis met de persoon onder de harde buitenkant. Zijn geschiedenis, maatschappelijke issues en persoonlijke problemen die hebben geleid tot de man die hij nu is worden opgelepeld.

De laatste tracks geven je nog even die trap na en zorgen voor een goede afsluiting van de tape. In Rappertjes’ waarin nog even uitgehaald wordt: ‘Je doet me denken, aan mensen die me doen denken, aan mensen die de hele dag niks doen en maar aan doem denken’, is Regga weer het opgewonden standje dat we gewend zijn.

Kortom MC Regga komt met een complete mixtape met afwisselende tracks. Zijn herkenbare manier van rappen heeft echter ook een keerzijde. Af en toe is het wat eentonig en dus staan er ook wat mindere nummers op de tape. Vooral op momenten dat de beats iets minder opvallen en het op de stem aankomt, heb je zo nu en dan het gevoel een nummertje te willen skippen. Dikke kans dat het nummer erna het alweer goed maakt met lekkere beats en up-front rijms van Regga. Het wachten is op het album.

Tracklist:
01. Leer jezelf kennen
02. Geef me een kans
03. Het is over
04. Marky Boriesato (skit)
05. Onderwereld Ft. Appa
06. Vriendjes (interlude)
07. ’T liefst alleen
08. Hiphop (skit)
09. Hiphop
10. Hooo schatje
11. Ik rock nog steeds
12. Niets meer & Niets minder
13. Koerdistan (album preview)
14. Flashbacks Ft. Neenah
15. Auto- Tune (skit)
16. Rappertjes
17. Vraagtekens Ft. Appa
18. Onderweg
19. 1 Liefde

Meer info en download

Geplaatst door bowie op 26 november 2008