MC Esoteric – Egoclapper

Om de verstokte Esoteric-haters maar direct in hun vooroordelen te bevestigen: écht anders klinkt de rapper niet op Egoclapper. Zijn nasale stem, gelispelde uitspraak en eentonige flow blijven hem karakteriseren op het nieuwe album. Toch is de MC duidelijk gegroeid: hij wisselt makkelijker met ritmepatronen en de overdracht klinkt overtuigender. Daarnaast zijn de veelvoudig rijmende teksten onverminderd aanwezig en krijgen de liefhebbers waar voor hun geld: ongepolijste straathiphop uit Boston.

Het laatste album van Army of the Pharoahs maakte een en ander reeds duidelijk: Esoteric lijkt zich als herboren te voelen. Nadat hij op drie achtereenvolgende albums (A new dope met 7L, het voornoemde Too Much Posse en The Torture Papers met AOTP) geen potten wist te breken, klinkt de man die werd geboren als Seamus Ryan momenteel hongerig als nooit tevoren. Enthousiasme en inspiratie zijn onmiskenbaar teruggekeerd, een geruststelling voor wie de rapper al opgegeven had.

Het album is voornamelijk gevuld met beats van eigen hand. Daarnaast gebruikt Esoteric op Egoclapper producties die afkomstig zijn van 7L, Raydar Ellis en 45 King. Het verschil in niveau is helaas duidelijk te horen: waar 7L verantwoordelijk is voor een krachtige track als Warlords, haalt de gewezen rapper Esoteric dat niveau dadelijk weer omlaag met het zenuwachtig ophitsende Mind on fire. Het probleem gaat vooral schuil in grilligheid, want het rauwe geluid van bijvoorbeeld Tranquilizer zou met hetzelfde gemak door Raydar Ellis (die in augustus vorig jaar sterk debuteerde met Late Pass, red.) voortgebracht kunnen zijn.

De muzikale bijdrage van laatstgenoemde aan Incredible Hulk Rap mag overigens weinig tot de verbeelding spreken, verbaal laat Ellis zich op Boston Garden Rap onbetwist van zijn beste kant zien. ‘Fuck being gangster, I’m hiphop!‘, spit Eso’s stadsgenoot vol overtuiging vloeiend op het ritme. De aanwezige features verzorgen de broodnodige afwisseling overigens met verve; uitgespreid over zestien tracks is het een verademing om zeven andere MC’s naast de nog altijd monotone Esoteric te horen.

Egoclapper is een sterk album en doet hier en daar denken aan de beste releases van 7L & Esoteric, achtereenvolgens Dangerous Connection en DC2: Bars of Death. Muzikaal kan de nieuwste plaat echter bij lange na niet tippen aan voornoemde klassiekers – 7L produceert beats op een heel ander niveau dan zijn tekstuele evenknie. Toch dwingt Esoteric respect af met deze solorelease: als vanouds spit de veteraan ogenschijnlijk zonder moeite zestien tracks vol.

Tracklist:
01. Egoclapper
02. Watch the pro
03. Warlords feat. Celph Titled, Trademarc & Karma
04. Mind on fire
05. Tranquilizer
06. Typhoons in Japan
07. Street stigma feat. Rack Lo
08. Incredible hulk rap feat. Termanology
09. Ego empire
10. Zombie combat
11. Really fly
12. Boston garden rap feat. Raydar Ellis & Jawn P
13. Eso’s father finds the chosen ones
14. Frank Miller tank killer
15. First of a new breed
16. Spidey jail break

Meer info: Esoteric

Geplaatst door bowie op 4 november 2007