Maximus Prime – Up 2 U

Voor vaste HIJS-bezoekers wellicht een bekend gezicht, voor anderen een onbekende naam: Maximus Prime. Na met Grumpyhead over de hele wereld gereisd te hebben, probeert deze Engelstalige rapper/spoken word artiest het nu solo met hiphop. Geïnspireerd door The Message van Grandmaster Flash, Public Enemy, Ice T, Arrested Development, Prophets Of Da City, Spearhead, zijn eigen radiodocumentaires en waarnemingen uit het dagelijks leven, dropt hij lyrics die niet gaan over snelle auto’s, lekkere wijven en hoe goed hij wel niet is, maar komt hij met maatschappijkritische inhoud. Een verademing in deze tijd waarin de radio en tv vooral wordt gedomineerd door oppervlakkige feestmuziek en er nauwelijks nog wordt gewezen naar de toestand van onze planeet.

Met de teksten is dan ook niks mis op deze 5-track demo. Met een soms old-skool aandoende flow, dropt Maximus zijn verhaal goed uiteengezet op de beats. De ene keer uitnodigend, dan meer onderwijzend of vertellend, maar altijd strak en zonder vervelend overheersend Nederlands accent. In de eerste track wordt meteen het balletje bij jou gelegd als Maximus uitlegt hoe hij zijn talent heeft ontwikkeld en er gebruik van maakt en tegen jou zegt: En nu jij met jouw talent (ongeacht het gebied) en laat maar weten als je er mee begonnen bent. Geen echte druk of deadlines, maar een zacht duwtje in de rug zodat er veel minder vlug een weerstand zal ontstaan. Deze soft-pressure-approach komt ook terug bij Welcome, waarin hij de luisteraar uitnodigt om eens verder te kijken dan zijn neus lang is: Ow, I would like to seduce you. Ow, I would like to introduce you. Maar wederom laat hij blijken dat het ook van jouw kant moet komen in de outro: There is nothing more I can do. It’s hard, but it’s true. I hope you understood, I leave it up to you.

De volgende track gaat over een voor velen een waarschijnlijk herkenbaar fenomeen: veel te hard werken en daardoor geen tijd meer hebben voor ontspanning waardoor je er uiteindelijk aan onderdoor gaat, omdat je alle Signals From The Soul hebt genegeerd. Vervelende alleen is dat de beat me alleen maar nog zenuwachtiger en gestresster maakt dan ik al was, dus lekker relaxen bij dit nummer gaat niet echt. Maar gelukkig komt er wat rustigers achteraan. Een rustige track waarin Maximus zich afvraagt waarom de mensheid toch zo gruwelijk omgaat met dieren om onze eigen superieuriteit te bewijzen tijdens het stierenvechten. Dat moet toch anders kunnen? Wederom valt me op dat dit zonder dwang gebeurd, maar Maximus het gewoon bij zijn vraag met daarin de feiten (wel door zijn eigen mening gekleurd en daarom wel iets sturend) houdt en de luisteraar zelf laat beslissen en een antwoord laat bedenken. De laatste track is een verhaaltje over een meisje die hij ontmoet, meteen verliefd op wordt, maar die uiteindelijk toch niet de ware bleek te zijn. Geen getreur, maar lekker funky vieren dat ze weer weg uit zijn leven is, zonder wraakgevoelens daarbij te uiten.

Deze demo bruist van de positiviteit en politieke en sociale vraagstukken. Twee dingen die ik tot nu toe zeker in Nederland niet zo vaak samen heb horen gaan. Dit is zeker een aanradertje om in je collectie te hebben als je van Spearhead, The Coup, Public Enemy, Arrested Developement en dergelijke houdt.

Tracklist:
01. Up 2 U
02. Welcome
03. Signal From The Soul
04. Bull’s Eye
05. Move On

Meer info: http://www.maximusprime.com

Geplaatst door bowie op 16 augustus 2003