Mathematics – Soul of a Man

Vroeger, toen het eerste album van de Wu uitkwam, was de rauwe sound vernieuwend. Een frisse wind die door de scene heen waaide. Bovendien hadden de negen leden ieder een eigen stijl en dat maakte de heren minstens zo speciaal als groep. De daarop volgende solo releases waren ook nice. Maar toen albums van Wu ‘affiliated’ groepen uitkwamen begon ik af te haken. Op het eerste album van Killah Priest na heeft geen van de daarop volgende albums mij meer kunnen beroeren. Wel Ghostface op sommige momenten na dan, maar dat terzijde.

De release van Mathematics, genaamd Soul of a man, is een dubbel album met 34 instrumentale tracks. Eigenlijk is het woord tracks iets teveel van het goede. Beatloops met hier en daar een break is een betere omschrijving. De beatloops, zonder namen overigens, beginnen even abrupt als ze eindigen en woorden als variatie en opbouw komen niet voor in het woordenboekje van Mathematics. De meeste beats bevatten flauwe midi-achtige drums die de meeste producers, met een reden, links laten liggen. Bij sommige beats zijn pistoolschoten en abrupte pauzes de enige afwisseling samen met hier en daar een paar opbouwende drumbreaks.

Op de meeste beats zit wel de bekende Wu stempel. De keuze van de samples, de offbeat drums, de net niet lopende samples, de rauwheid en kleine snippers van oude soul vocals. Op de oude Wu beats komt deze stijl goed tot zijn recht evenals op de producties die ik heb gehoord van Godz Wrath, de Nederlandse producers. Maar waar de Nederlandse producers de stijl naar een volgend level hebben gebracht, blijven de beats van Mathematics steken. De gebreken waren minder opgevallen als er wel raps overheen zaten…maar dat is niet de bedoeling van een instrumentaal album.

Ik realiseer me nu dat dit een hele korte review is. Ik kan een uitwijding maken over de voor de hand liggende samples op het album van Mathematics, maar ik doe het niet. Voor mij is Soul of a Man een dubbel album met beats die Mathematics nog had liggen en niet verder heeft uitgewerkt en daarmee uit.

Meer info: http://www.nature-sounds.net

Geplaatst door bowie op 23 oktober 2006