Matchday Met: Fotosynthese

Het is een link die er al sinds de opkomst van hiphop in Nederland ligt. Hiphop en voetbal. Zo spitte Royston Drenthe ooit op een mixtape van Fakkelbrigade, zagen we Leroy Fer a.k.a. Lerra F met een eigen verse de sfeer maken bij Jong Oranje en wie kent de legendarische “Het is de B tot de A tot de B-E-L”-line van de oude Ajax linksbuiten niet? En vergeet natuurlijk Mitchell Burgzorg niet, de profvoetballer die bij jullie misschien beter bekend is als Priester. Maar ook andersom is er een duidelijke connectie. Artiesten die een voorkeur hebben voor een club bijvoorbeeld. Denk daarbij aan rappers die clips opnemen in hun favoriete stadion of zelfs een track wijden aan hun voetballiefde. Interessante connectie, zo vonden wij, en dus gaan wij in Matchday Met: op pad met artiesten die die clubliefde niet onder stoelen of banken steken. Vanavond zijn wij getuige van een klassiek avondje NAC met Fotosynthese. Heracles is de tegenstander.

_MG_9750_Willem de Kam

Alhoewel, dat klassieke deel moeten we meteen even rechtzetten. Het bijzondere aan de eerste editie van deze rubriek is namelijk dat de Bredase rapper een heuse functie bekleedt bij NAC. Mijndert Rodolf, zoals hij ooit ter wereld kwam, is momenteel bezig met zijn masteropleiding Communicatie en kwam zo terecht als stagiair bij zijn geliefde voetbalclub. Dat wil voor vanavond zeggen: geen halve liters bier over ons heen, geen jongens van de harde kern die doorhebben dat jullie reporter en fotograaf toch misschien geen diehard NAC-supporters zijn en geen geelzwarte muur om ons heen. Nee, voor ons is vandaag netjes een plekje op de perstribune naast Foto geregeld door de man himself. Voordat we bij het Rat Verlegh Stadion aankomen, krijgen we overigens nog wel iets van die typische sferen mee. Al langzaam rijdend in de auto worden we voorbijgelopen door de harde kern van NAC. Onder invloed van van alles wat onze lieve heer verboden heeft, wandelt de menigte gehuld in de clubkleuren vrolijk de straat over. De politie laat de mensen hun gang gaan, het zal de standaard zijn hier in Breda.

_MG_9797_Willem de Kam

Een half uurtje later schudden we Mijndert de hand in de persruimte die afgeladen is met journalisten vanuit heel het land. Niet zo gek, de wedstrijd van vanavond is zonder twijfel een van de belangrijkste van het seizoen voor de ploegen rond de degradatiestreep. De winnaar van vanavond lijkt namelijk de dans rond het degradatiespook te ontspringen. Het eerste gespreksonderwerp betreft zijn carrière als rapper. Een aantal jaren terug was hij een van Nederlands grootste beloftes, maar we hebben al geruime tijd niks van hem gehoord. “Ik ben eigenlijk tijdelijk gestopt en ik weet ook niet of ik het weer echt ga oppakken. Ik heb het druk met mijn studie en ben ook veel bezig met andere dingen. Onder de naam FØTO ben ik tegenwoordig meer bezig met het produceren van nummers. Dat gaat al best goed, m’n track heeft al flink wat likes (25.000, red.). Daarnaast organiseer ik nu ook feestjes. Zo heb ik onlangs de eerste editie van Gaande georganiseerd in de Studio in Tilburg, samen met Timmietex. Maar rappen is er niet meer echt bij, mijn laatste show was op Definitie van Hiphop, dat was wel meteen echt tof.”

_MG_9829_Willem de Kam

Een avond vol tegenstellingen dus. Een rapper die niet meer rapt en tegelijkertijd een diehard NAC supporter die ons met een stropdas om de hals door het stadion naar onze plekken begeleidt. Maar waar komt die liefde voor NAC eigenlijk vandaan? “Ja, dat is geen van-jongs-af-aan-met-pa-naar-het-stadion-verhaal, hoor. Ik kwam op de middelbare school met jongens in aanraking die vaak naar wedstrijden van NAC gingen en toen ben ik een keertje meegegaan. Alles eromheen beviel me meteen. De sfeer, de mensen. Sindsdien ben ik eigenlijk blijven hangen. De laatste jaren had ik een seizoenskaart op vak G met een aantal vrienden van me. Soms vind ik het wel vervelend dat ik daar niet meer kan zitten tijdens de wedstrijden, maar mijn functie nu bevalt me ook goed. Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om een hobby met je stage te combineren en ik leer echt een netwerk opbouwen. Daarnaast is er ook de intentie dat ik na mijn stage het een en het ander kan blijven doen bij de club.”

_MG_9843_Willem de Kam

We nemen plaats op de tribune. Links achter ons zit Arno Vermeulen met een microfoon in de ene hand en een bak koffie in de andere. Voor ons is het een colaatje geworden want: “Bier kan ik pas na de wedstrijd voor jullie halen.” Dit deel van de HIJS-redactie is de moeilijkste niet en we gaan klaar zitten voor dé wedstrijd van het jaar voor deze twee ploegen. Natuurlijk, de derby tegen Willem II is iets waar de fans het hele jaar naar uitkijken, maar de wedstrijd van vanavond móet gewonnen worden wil NAC volgend seizoen überhaupt nog tegen de Tilburgers uit kunnen komen. Mijndert steekt een peuk op. “Oh, ja. Ik rook nogal veel tijdens de wedstrijd. Hoeveel? Een hoop, haha. Ja, van de zenuwen. Ik kan nu niet meer heel uitbundig schreeuwen, het moet allemaal wat meer ingetogen. Maar mijn sigaretten laat ik niet liggen.”

_MG_9900_Willem de Kam

Hij kan niet meer heel uitbundig schreeuwen, zo zegt-ie. Bij het missen van de vroege NAC-kansen blijft hij nog rustig, maar wanneer Heracles na een goed kwartier de 0-1 maakt, laat hij zich toch even gaan. Teleurgesteld noteert hij ‘0-1’ in zijn mobiel, wetende dat hij in de rust een wedstrijdverslag van de eerste helft online moet zetten. Nog geen tien minuten later is het weer raak. Joeri de Kamps pakt zijn zoveelste kaart van het seizoen en nog geen 30 seconden nadat Foto mompelt: “Nou, die is ook weer geschorst”, ligt de 0-2 er al in. NAC-spits Seuntjes maakt voor rust nog de 1-2 waardoor de NAC-supporters er nog één keer achter gaan staan, maar na de 1-3 halverwege de tweede helft is de hoop op een goede afloop vanavond, en op het ontlopen van de nacompetitie, verdwenen.

“Schouders eronder en opnieuw opbouwen nu.”

Na zo’n nederlaag merk je altijd snel dat er twee verschillende soorten supporters zijn. De eerste soort is de supporter die al in de auto zit. Ook bij een belangrijke wedstrijd als vandaag is er een aantal mensen die vroegtijdig het stadion verlaten. Daartegenover heb je de supporters die altijd achter hun ploeg blijven staan en hun verdriet na de wedstrijd wegdrinken met een stuk of duizend bier. Mijndert hoort echter, sinds hij in het NAC-pak rondloopt, bij geen van beide groepen wat betekent dat na de harde klap het werk gewoon doorgaat. Mijndert loopt, samen met onze fotograaf, de trap af en regelt nog wat zaken tussen journalisten en spelers. Geen troost van vrienden, sigaretten of alcohol, maar gewoon door met de orde van de dag.

_MG_9819_Willem de Kam

Iets meer dan een maand later kom ik Mijndert tegen op het station van Tilburg. Een sombere blik is gericht naar de grond en hij loopt me straal voorbij. Een appje om hem sterkte te wensen in de Jupiler League komend seizoen is wel het minste wat ik kan doen na het avondje NAC dat hij me geboden heeft. “Yo, Noah. Ik zag je niet. Ik keek waarschijnlijk niet al te blij. Vandaag is er op de club bekendgemaakt dat de contracten van meerdere personen niet verlengd worden. De directeur was zwaar geëmotioneerd en ook voor mezelf is de situatie onzeker. Afgezien van het feit dat je favoriete club degradeert, is het op alle vlakken dus kut. Gisteren (tijdens de verloren wedstrijd tegen Roda JC) was er zo’n heftige sfeer dat je je bijna niet kan inbeelden dat we de Jupiler League in moeten met zo’n club, maar helaas. Schouders eronder en opnieuw opbouwen nu.”

Geplaatst door bowie op 10 juni 2015