Masta Ace en Marco Polo vertellen ‘A Breukelen Story’

Masta Ace is met zijn 51 jaar nog altijd een begenadigd live mc en een geweldige – misschien wel de meest ondergewaardeerde – tekstschrijver binnen hiphop. Met Sittin’ On Chrome, A Long Hot Summer en Disposable Arts heeft hij klassiekers uit verschillende decennia op zijn naam, en ook in de jaren daarna is hij altijd op z’n grind gebleven. In de groep eMC, als duo met Edo G en met platen als A Son Of Yvonne en The Falling Season. Een album met Marco Polo, met wie hij wel al eerder samenwerkte, stond nog niet op zijn palmares. Tot vandaag, want A Breukelen Story is uit.

Samen zorgen de rapper en producer voor een album over de wijk waarin ze beiden opgroeiden. Ook al komt Polo origineel niet vandaan, uit dit album wordt (nog eens) duidelijk hoe diep het oosten van New York in zijn hart zit. Met sublieme boombap-producties als ondergrond geven ze een hommage aan de buurt en de beroemdheden die zij heeft voortgebracht. Samen met Smif-N-Wessun geeft hij op sombere piano-akkoorden shout outs aan wijken als Bed-Stuy, Flatbush en Crown Heights en salueert hij onder meer Ol’ Dirty Bastard, Spike Lee, Biggie, Big Daddy Kane, Sean Price en JAY-Z.

Koppenknikker Man Law bevat een featuring van Styles P. En hoewel de combinatie van Ace en Ghost er op papier misschien ongemakkelijk uitziet, zorgt Marco Polo met zijn bombastische drums, sfeervolle orkestrale synths en scherpe cuts ervoor dat beide mc’s heerlijk klinken. Ook wordt er een hommage gegeven aan een dame die veel voor Ace betekend heeft in zijn tienerjaren (Still Love Her), maar dat zij niet kan tippen aan zijn huidige vrouw blijkt uit You & I: “You can say this is a love song / What it means is that I love you / The feelings that I got is so strong / But I place no one above you.”

Uit het album wordt ook Ace z’n kijk op de huidige staat van zijn land Amerika duidelijk en wordt er door de rapper en producer in skits (net als altijd fantastisch op een Masta Ace-plaat!) uiteengezet hoe ze elkaar hebben ontmoet. Daarnaast is er ook nog een reünie van eMC op het nummer Three, dat wordt gedomineerd door een fluitsample. Verdere featurings komen van onder meer Pharoahe Monch, Elzhi en Lil Fame. Ze staan allemaal in dienst van het duo dat de plaat strak regisseert. A Breukelen Story bevat hiphop zoals het ooit bedoeld was, maar is tegelijkertijd het bewijs dat Masta Ace zelfs ruim dertig jaar diep in z’n carrière (!) nog nieuwe stappen durft te zetten.

Een conceptalbum in samenwerking met een producer maakte hij al eerder, alleen werd Son Of Yvonne opgenomen op bestaande beats van MF DOOM. Dit keer zitten er twee mensen in de regisseursstoelen en dat levert een uitgebalanceerde plaat op die, als het aan Masta Ace ligt, nog niet het einde betekent: “You might slow me a little bit, but you won’t stop me / You might stand in my path way, but you won’t block me!” , rapt hij in The Fight Song. Gelukkig maar, want zoals de moeder van Polo het vlak daarna in de eindskit beschrijft aan haar zoon: “You and this guy Ace, you make a great team.”

Geplaatst door bowie op 9 november 2018