Masta Ace – A Long Hot Summer

Zoals we van Ace gewend zijn, is ook dit album origineel opgezet. Het album vertelt het verhaal van een lange hete zomer. Het verhaal begint bij het einde; in een hotelkamer vol met geld en creditcards en een klop op de deur…

Nu we de afloop van het verhaal weten, neemt Ace ons mee op een muzikale reis om ons duidelijk te maken hoe hij in die hotelkamer terecht kwam. Het verhaal begint op de eerste dag van de zomer in Brooklyn…

Het album opent met een insight over het leven in de grote stad. Dope beat van Dug Infinite. Na deze track haalt Masta Ace herinneringen op over vroeger in ‘Good ol’ Love’ en ziet hij hoe anders het tegenwoordig gaat in de rap game.

“The game has changed, the game is strange The game is lame but it ain’t the same”

De reis is dan aangeland bij ‘Fats Belvedere’. Fats is een echte hustler die ons vertelt dat hij Ace dom vindt, dat hij zo hard werkt terwijl hij ook veel geld kan verdienen met hustlen. Desondanks heeft Fats veel respect voor Ace omdat hij staat voor waar hij in gelooft.

Dat Ace alle respect verdient laat hij ons zien in ‘Da Grind’, hij vertelt over het glamourloze leven van een rapper die keihard moet werken voor z’n geld. Respect verdient Ace ook in het nummer ‘H.O.O.D.’ Dit is een tribute aan de ghetto’s over de hele wereld. Deze twee nummers samen zijn wat mij betreft de beste van het hele album. Masta Ace rapt met gevoel en emotie en de sfeervolle beats passen uitstekend bij de teksten en de boodschap.

Nog een nummer dat het vermelden waard is, is ‘Beautifull’. Dit is een track die je tot tranen toe kan roeren. Het melancholische deuntje op de achtergrond is fantastisch gekozen en de aparte flow van Ace maakt deze track helemaal af.

Inmiddels heeft Fats Belvedere Ace bij hem thuis uitgenodigd om iets te bespreken. Ace heeft een beetje genoeg van de muziekbusiness en Fats heeft iets met hem te bespreken. Nadat Ace wat te drinken heeft gehaald en in ‘Brooklyn Masala’ een ‘moppie’ heeft opgepikt stelt Fats voor om Masta Ace’s tourmanager te worden in ruil voor een plasma televisie. Fats heeft Ace nodig om zijn zaak wat legitiemer te laten overkomen. Ace stemt toe en ze gaan samen touren.

Het touren wordt uitgebreid beschreven in ‘Travelocity’. Dit nummer heeft een redelijk snelle beat waardoor er ook op een vette manier geflowed wordt. Dat het rapleven niet alleen maar goed is, bewijst Ace in ‘The Ways’. In dit nummer worden de ‘label guys’ met de grond gelijk gemaakt en niet zachtzinnig ook.
‘No promotion let him float in the ocean’ is 1 van de adviezen die Ace geeft.

Fats is ondertussen druk bezig met het beschermen van Ace tegen groupies en vertelt aan Ace dat hij erg blij is met hoe de tour verlopen is. Hij heeft dan ook een cadeau in het hotel liggen om zijn waardering te tonen.

Na ‘Oh My God’, een vrolijke track met the Beatnuts en Rahzel, komt het verhaal aan in het heden. Ace vertelt dat er op de deur geklopt werd door de FBI en dat er een inval gedaan is. Dit gedeelte vertelt Ace vanuit de gevangenis.

Het album sluit af met ‘Revelations’ waarin Ace zich afvraagt of hij niet gewoon moet stoppen met rappen. Hij leeft voor de rap maar het wil maar niet lukken met de bekendheid en hij zit al jaren op hetzelfde niveau. Deze track is wederom heel gevoelig en sfeervol gebracht en zorgt ervoor dat je hoopt dat er toch nog een album van Ace komt.

Als afsluiter is er een soort blooper track toegevoegd met alle mislukte skit-opnames. Deze track is erg overbodig en eigenlijk alleen maar vervelend.

We zijn nu aangeland bij het begin van de herfst en ik kan zonder twijfel zeggen dat Masta Ace mij deze slechte zomer doorgeholpen heeft. Dit album kent geen dieptepunten, alle nummers zijn gewoon vet. De uitschieters zijn ‘Beautiful’, ‘H.O.O.D.’ en ‘Da Grind’ maar eigenlijk past ‘Revelations’ hier ook tussen.
Het enige nadeel aan het album is dat er zoveel skits op staan. Het concept van een verhaal vertellen door je album heen is heel dope maar als je deze cd op je discman aan hebt staan, kan dit gaan irriteren.

Kortom, heb je dit album niet in je bezit, ga hem dan nu halen. Dit album is het beste van 2004 tot zover en Masta Ace is een man die je volle respect verdient.

Tracklist
01. The Count (Interlude) 02. Big City
03. Good Ol Love
04. Fats Belvedere (Interlude) 05. Da Grind Feat. Apocalypse 06. H.O.O.D.
07. The Stoop (Interlude) 08. Beautiful
09. F.A.Y. Feta. Strick
10. Fats Crib (Interlude)
11. Soda & Soap Feat. Jean Grae
12. Do It Man Feat Big Noyd 13. Brooklyn Masala Feat. Leschea
14. The Proposition (Interlude) 15. Travelocity Feat. Punch&Words
16. The Ways
17. Wutuwankno Feat. Edo G. 18. The After Party (Interlude) 19. Oh My God Feat. The Beatnuts & Rahzel
20. Cellmate (Interlude)
21. Revelations
22. Bonus Track

Meer info: http://www.mastaace.com/

Geplaatst door bowie op 3 augustus 2004