MarOne is klaar voor het echte werk

Mestreech, Maasje en Maastricht. Drie namen voor de stad in het zuiden van het land, beroemd vanwege zijn oude uitstraling door de Romeinse overheersing eeuwen geleden en de bourgondische mentaliteit van de inwoners. Berucht om het drugstoerisme en criminaliteit die er heersen vanwege bezoekers uit de nabijgelegen landen België, Duitsland en Frankrijk. Minder bekend zijn de rappers uit het uiterste zuiden van ons kikkerlandje. Na onder meer Tenshun, Het VerZet en Red Ribbon Army is er nu een nieuwe Limburgse naam die bellen begint doen rinkelen. MarOne, een rapper met Marokkaanse roots, heeft zijn nieuwe EP Korte Zomers, Lange Winters af en die gaat snel het licht zien. Wij spraken met hem af in zijn huidige woonplaats Tilburg, om te praten over het project, zijn collabo’s, de stad en meer.

Ondanks dat de rapper bekendheid genereerde met de track Ik Kom Uit Maastricht is hij een tijdlang minder in zijn thuisstad geweest. Samen met zijn werkpartner en tevens goede vriend Chievva heeft hij lange tijd in Hilversum gezeten om nieuw materiaal op te nemen. “Chievva woonde daar en had daar ook zijn studio. Maar tegenwoordig ben ik wel weer veel in Maastricht. Ik hoorde mensen op een gegeven moment zeggen dat ik nooit in Maastricht was terwijl ik juist wel de stad wou vertegenwoordigen. Daarnaast zag ik mijn familie veel te weinig door de muziek.”

_H7A0672 copy2

De liefde voor stad wordt dus niet onder stoelen of banken gestoken. Wanneer we MarOne vragen naar hoe hij Maastricht ziet, geeft hij aan dat de stad een ‘bourgondische identiteit’ uitstraalt en het middeleeuws aanvoelt. Echter, door alle toeristen van de omringende landen die voor drugs naar Nederlandse bodem komen, heeft de stad ook een duistere kant. MarOne komt zelf ook uit een van de mindere wijken en heeft het van dichtbij meegemaakt. “Het is niet zo dat het een gangsterstad is, je komt er alleen heel makkelijk mee in aanraking. Als kleine jongen zie je de oudere jongens met de nieuwste auto’s en kleding, op een gegeven moment kom je te weten wat ze daarvoor doen en dan ga je je vanzelf afvragen of je dat ook gaat doen of niet. Ik heb al vroeg mijn pad gekozen, en dat was niet het pad van de criminaliteit. Ik heb gekozen om de moeilijkere weg te kiezen en dat is muziek maken. Desondanks oordeel ik niet over de mensen die het wel doen, ik veroordeel niemand!” Hij werd ook aangespoord door de jongens uit zijn buurt om door te blijven gaan op het rechte pad en zich niet te laten verleiden door het makkelijke geld. Een van zijn betere vrienden is zelfs in zijn nek gestoken door zaken in het zwarte geld. MarOne vertelt dit verhaal zelfs in het nummer Niet Bellen. “Diezelfde vriend vertelede me dat dat niet het leven is wat ik zou willen hebben, en dat ik me moest focussen op andere dingen.”

“Ik geloof dat het gouden tijdperk van Limburg eraan komt.”

Qua hiphop heeft de Maasstad echter nog niet heel veel teweeggebracht. Er zijn een paar formaties die lokaal bekend zijn, maar daar houdt het op. MarOne denkt en hoopt daar verandering in te kunnen brengen samen met Chievva. “Ik hoop dat Chievva en ik mensen kunnen stimuleren om hetzelfde te doen als wij, of zelfs nog beter. Ik hou er juist van als mensen zoiets hebben dat ze het beter kunnen doen dan ik. Dat is de goede energie! Door die mentaliteit geloof ik dat het gouden tijdperk van Limburg eraan komt.”

_H7A0708 copy2

Mensen zouden hem misschien al kunnen herkennen van zijn deelname aan BNN’s The Next MC in 2013. De toen nog minder bebaarde mc ging niet door ging naar de volgende ronde, door gebrek aan ervaring. Toch zagen Rotjoch en co. wel potentie. “De jury had gelijk, op dat moment was ik ook nog niet klaar. Het was een wijze les en ik heb er veel van geleerd, het motiveerde mij alleen maar om harder te werken. Ik heb er een mentaliteit er aan over gehouden en met wat ik nu doe laat ik ze zien dat het me is gelukt.”

“De fucked up dingen in mijn leven gebeuren bijna allemaal in de winter.”

En hoe. Hij staat op het #HIJSBEATS2 album dat we deze zomer uitbrachten én hij heeft een paar collabo’s met grote jongens in de game, denk aan namen als D-Double, Kevin, Chivv en Ares. Daarnaast is zijn goede vriend Chievv getekend bij Top Notch. Tevens heeft hij al singles en een EP uitgebracht die goed ontvangen werden door het publiek. Het nummer Ik Kom Uit Maastricht zorgde er echter pas voor dat hij een groter en breder publiek bereikte. De 2 Euro’ tape is volgens MarOne wat kinderlijk vergeleken met de aankomende opvolger Korte Zomers, Lange Winters. “2 Euro is eigenlijk het kleine jongetje dat nog niks van de muziekindustrie weet. De nieuwe plaat laat horen dat er twee jaar lang hard is gewerkt en dat ik veel dingen heb meegemaakt. Er zijn veel tegenslagen geweest en ik heb veel dingen geleerd, daardoor klinkt de nieuwe tape veel volwassener. 2 Euro was nog als het ware het jongere elftal in de lagere divisie, Korte Zomers, Lange Winters is het elftal dat klaar is voor de eredivisie.”

_H7A0667 copy2De reden voor de naam van de tape is dat de rapper altijd het gevoel heeft dat in de zomer alle goede dingen gebeuren en in de winter de slechte dingen. “De fucked up dingen in mijn leven gebeuren vaak in de winter. Zo zijn in de winters verschillende familieleden overleden, waardoor de winters altijd minder vrolijk is dan de zomer. Als je de EP luistert hoor je ook een tijdlijn waarin je begint aan het einde van de zomer, je maakt de donkere winter mee en het eindigt weer met het begin van de zomer. Ook op de cover is een tijdlijn te zien qua kleuren en elementen die de je begeleiden in het avontuur.” Het belooft een sfeervolle EP die je qua muziek en visuals meeneemt in het verhaal van MarOne.

Wat opvalt is dat MarOne vooral met Ares een paar dikke nummers heeft opgenomen. De twee hebben elkaar ontmoet op de Rockacademie in Tilburg. Door de vriendschap die de twee hebben opgebouwd heeft hij ook bijvoorbeeld de jongens van SBMG ontmoet wat leidde tot een collabo op de aanstaande plaat: Anders ft. Chivv. Een track over natuurlijk: vrouwen. En natuurlijk staat er ook een samenwerking met Ares op. That’s It is misschien wel een van de hardste tracks van het album. Voorafgaand aan de EP zijn er al twee video’s verschenen. Naast Gang / Niet Bellen (twee-in-een-video, zie hierboven) is er ook een video geschoten voor That’s It, maar Ares is niet te zien of te horen in die versie. “We konden niet langer meer wachten, Ares was op vakantie dus moest het zonder hem gedaan worden.”

Ondanks het contact tussen MarOne en een paar artiesten van Top Notch zijn er nog geen woorden gewisseld tussen de rapper en grote labels. “Ik wil gewoon hard werken en dan komt er vanzelf wel wat. Als je gaat hopen of er van uit gaat dat je daar terechtkomt dan ben ik van mening dat dat meestal niet gaat gebeuren.” Met een redelijk autobiografische EP in aantocht is natuurlijk de vraag wat we daarna kunnen verwachten en wat hij zelf zou willen. “Sowieso wil ik op Lowlands kunnen staan over een tijd en ik zou ook graag met Jiggy willen werken. Een tour door het land zou ook mooi zijn naast dit alles, maar ik wil eerst dat deze tape goed ontvangen wordt. Ik moet ook eerst komen met een album en dan kan ik verder kijken.” Onafhankelijkheid is het beste volgens hem, hij wil niet wachten op anderen. Hij geeft aan nu ook bezig te zijn met produceren en dat hij daarin wil groeien. “Een eigen studio waarin ik andere artiesten zou kunnen helpen lijkt me ook wel wat.”

_H7A0703 copy2

We kunnen de EP aan het eind van de maand of begin oktober verwachten, maar voor die verschijnt zal er eerst nog een video uitkomen voor het nummer Korte Zomers. De clip is geschoten in Charleroi, een stad die niet bekendstaat om zijn schoonheid. “Ondanks het feit dat die stad er niet uitziet, zijn de mensen daar wel allemaal mooi. Dat wil ik ook laten zien en horen, het maakt niet uit hoe slecht je omgeving is, je hebt kansen en haal daar het maximale uit!”

Met deze storm aan positiviteit en motivatie kan je eigenlijk alleen maar goede dingen verwachten. Check die plaat snel!

Geplaatst door bowie op 22 september 2016