Manu aan het woord over: “Don’t forget Gaza”

De media-aandacht rondom Palestina is de laatste tijd wat minder, maar dat maakt de gevolgen van de bezetting niet minder erg. De rapper Manu heeft dan ook samen met goede vriend Zakarija Messari het benefiet-concert "Don't forget Gaza" georganiseerd voor alle mensen in Palestina.

Hoe is het festival zo tot stand gekomen? "Zakarija Messari was eigenlijk de initiatiefnemer, maar hij kreeg het niet echt van de grond dus toen heeft hij mij benaderd en ik dacht al snel: “Ja, ik wil dit doen, lets go for it!” Het is te gek dat ook alle artiesten bereid zijn om hun schouders eronder te zetten." De artiesten die zullen optreden zijn: Typhoon, DuvelDuvel, Winne, Manu, Blaxtar, Appa, Zo Moeilijk, Zwart Licht, Concrete, GMB, Nul7Negen, Jae, Zwarte Schapen, M.O. & Brakko en Rosa Ana. Niet de minste line-up. Er is dan ook veel tijd gaan zitten in de organisatie aldus Manu. En daarnaast was het vinden van een zaal niet makkelijk: “Het conflict in Palestina wordt bijna altijd als een politiek dilemma gestereotypeerd, terwijl het veel eerder een humanitaire ramp is die zich daar voltrekt. Maar door dat heersende stigma bleek het heel lastig om een goede zaal te vinden, want veel zalen wilden hun handen er niet aan branden. Uiteindelijk heeft het WATT in Rotterdam gelukkig toegezegd.”

Op de vraag wat de reden was om een benefiet voor Gaza te organiseren zegt de rapper: “In mijn muziek komt het ook terug, de struggle van de Palestijnen heb ik al lang herkend en erkend, dus ik wist wat er speelde. Het is gewoon onderdrukking en nog een vorm van het oude kolonialisme; Palestijnen zijn beroofd van hun land, waardigheid, identiteit en natuurlijke bronnen.” Er was dan ook niet veel voor nodig om zich te laten overtuigen door goede vriend en mede-organisator Zakarija om zich in te zetten voor het benefiet. Met behulp van een groot team zijn ze toen begonnen aan de voorbereidingen. "Veel mensen hebben meegewerkt, o.a. Guido van den Brink van Mindtrickrecords en WATT natuurlijk; het enige podium dat wel op vrijwillige basis wilde meewerken. We hebben er heel hard aan gewerkt, van fotosessies regelen tot de promotie en het opzetten van de line-up. De organisatie is volgens de rapper echt vanuit een ‘tweemansding’ gedaan met behulp van de mensen om hen heen. “Het was hard werken, maar je weet waarvoor je het doet en ondanks de soms moeizame communicatie hebben we een mooie line-up bij elkaar.”

De deuromzet van het benefiet concert zal volledig gaan naar de internationale organisatie Free Gaza Movement. "Het is namelijk een van de weinige organisaties die oog voor het gebied heeft en de Gazastrook nog kan bereiken. Per schip varen ze vanuit Cyprus naar Palestina om hulpgoederen te brengen aan de vele slachtoffers. Het ingezamelde geld zal dan ook gebruikt worden voor de verscheping van medicijnen en primaire hulpgoederen. “Het is verder niet onze focus om Israël onjuist te bejegenen, maar de Palestijnen delven nou eenmaal het onderspit in het conflict en wij willen gewoon geld inzamelen voor mensen die echt in nood zijn.”

Dat zou wel goed moeten komen, als je de line-up bekijkt. “Ik heb echt iedereen in m’n persoonlijke netwerk afgebeld en ben ook super humble en ontzettend dankbaar naar alle artiesten die meewerken. Zonder hen geen benefiet. We brengen bovendien ook credible rappers die echt een verhaal te vertellen hebben.” Manu heeft dan ook hoge verwachtingen: “Ik denk dat het zeker uitverkocht zal zijn, we hebben 15 artiesten voor 10 euro, een goede zaal, een goede line-up en muziek en alles gaat naar het goede doel natuurlijk.” Verder kunnen we ook nog een korte speech verwachten van een medewerker van Free Gaza Movement zodat iedereen ziet waar zijn geld naar toe gaat.

De rapper benadrukt nog maar eens dat het niet om hemzelf gaat, maar om het doel. Zo heeft hij ook eerder opgetreden op het benefiet Hope4Gaza. “Soms lijkt het alsof je je moet verontschuldigen als je iets voor Palestina organiseert, wat ik bizar vind, waardoor ik mezelf onnodig moet verdedigen. Wat daar nu gebeurt vind ik vergelijkbaar met het apartheidsregime; de internationale wereld moet optreden en het geweld een halt toeroepen.”
De bevlogen rapper staat dan ook volledig achter zijn doel en voegt toe: “Kom omdat de cause daar is, help het goede doel, help Palestijnen in nood en de Gazastrook en verder is er natuurlijk een dikke, gruwelijke line-up, dus eigenlijk is het een bargain.”

Het benefiet concert is donderdag 14 mei te zien, in de WATT in Rotterdam.

Geplaatst door bowie op 8 mei 2009