Malkovich Music – Skeletons

Malkovich is een underground MC uit Los Angeles maar voor hij daar terecht kwam, leidde hij zo goed als een nomadenbestaan in het Midden Oosten, de Middellandse Zee, Noord-Afrika en Europa. Een man van de wereld dus, sinds 1995 verbonden aan het collectief Gershwin BLX. Goed, deze notendop-introductie was nodig aangezien zijn naam vrij onbekend is in de hiphopwereld en waarschijnlijk slechts associaties oproept met de gelijknamige acteur John. Terecht zo blijkt, want Malkovich ontleent zijn naam en visie met opzet aan de filmster. De muziek dient de wijze te vormen waarop de luisteraar de wereld ziet door de ogen van de MC, schatplichtig aan het concept van Being John Malkovich.

Zodoende is de muziek van Skeletons een weergave van Malkovich’ visie op zichzelf, de buitenwereld en de doorgaans ingewikkelde relatie daartussen. Het energieke Innerview geeft nog niet de introspectie die de titel doet vermoeden, maar vooral een inleiding op zijn ingenieuze manier van rijmen. Old Soul is een prachtige ode aan het leven, maar zoals vrijwel alle beats op het album, bevat de tekst naast sprankelende ook beklemmende elementen:

Some don’t make it, some get swallowed by self-hatred
And the chosen few remain ’n shoulder the weight of a nation

Het album wordt vervolgd met het onrustige Sinkorswim, waarin die rampzalige stinkende massa, onder pessimisten ook wel bekend als de Aarde, wordt belicht. En terwijl track 7 Train de bijzondere perceptie van een treinreis beschrijft, komen even later de praktische problemen van relaties met ideale vrouwen aan bod. Malkovich brengt zo een veelzijdigheid aan onderwerpen ten gehore, die niet per se uitblinken in originaliteit, maar juist de gekozen persoonlijke benadering houdt het boeiend en brengt samenhang in het geheel.

Life wouldn’t have been better if I never met ya
_The pain was worth it for the pleasure _
But now I’m left to wonder whether we’ll ever be together
Or am I just a dumb motherfucker for getting in the center
Of a man, woman and child situation
So y’all were in relations – is there a place in that equation for me?
Was I the third leg awaiting amputation maybe?

Malkovich heeft de kunst van het schrijven onder de knie. De teksten zijn zorgvuldig geconstrueerd met strakke rijms en poëtische formuleringen zonder te abstract te worden. De beats zijn niet allemaal even briljant, maar vormen een passend duister en jazzy decor voor de lyrics van Malkovich. Het viertal producers (Nocturnal Ron, Earganic, ABCDEFG, and DJ Noble) smelt zo het album samen tot een sfeervol geheel.
Heeft Skeletons dan geen zwaktes? Jawel, de stem van Malkovich laat iets te wensen over. De mooie teksten schreeuwen om meer overtuiging. Het mist de tinteling waardoor de woorden je niet meer loslaten. Bovendien wordt de luisteraar achterdochtig als wanhoop, woede en weemoed vrijwel hetzelfde klinken. Wanneer je als MC op de emotionele storytelling toer gaat, moet je die gevoelens op z’n minst kunnen overbrengen en daarvoor is de delivery van Malkovich gewoonweg te monotoon. Zo is Skeletons een prachtig solide geraamte dat graag wat machtiger vlees had getorst. Desondanks (vooral tekstueel) een ijzersterk debuut.

Tracklist:
01. Searching
02. Innerview
03. Old Soul
04. Sinkorswim
05. Trippin
06. Quartertothree
07. Train
08. Skeletons (Malkovich Theme)
09. Eventually
10. To B. or Not To B.
11. Everything’s Perfect
12. Homecoming
13. 4A.M.
14. Empty
15. In the Dark
16. Searching (Reprise)

Meer info: http://www.malkovichmusic.com

Geplaatst door bowie op 17 september 2006