Madvillain – Madvillainy

Zowel Madlib en MF Doom hebben al een grote schare vaste aanhang in de underground Hiphop. Toen het bekend werd dat de twee samen gingen werken, riepen veel mensen al dat dit een klassieker zou worden. Veel mensen riepen dat ook toen ze voor het eerst iets over Jaylib hoorden, uiteindelijk was Jaylib niet slecht, maar ook zeker geen klassieker. Dus met enige terughoudendheid, maar met nog meer nieuwsgierigheid, ben ik gaan luisteren wat Madlib en MF Doom ervan gebrouwen hebben.

Dat het geen gewone plaat is geworden werd al duidelijk toen ik zag hoe lang de nummers ongeveer duurden. Er staan 22 nummers op de plaat, maar op 3 nummers na zijn ze allemaal korter dan 3 minuten. De totale speeltijd is dus ook maar drie kwartier, wat erg kort is voor een CD met 22 nummers. Het voordeel van deze aanpak is dat de nummers erg compact klinken en dat er eigenlijk geen enkel nummer verveelt.

De nummers zijn toch erg knap in elkaar gezet; Madlib laat keer op keer zien dat hij een van de beste is in wat hij doet. Slome jazzy beats worden opgevolgd door wat snellere jazzy beats. Want wat Madlib ook fabriceert, het heeft altijd een dikke laag jazz eroverheen. Het hele album klinkt superstrak, uitschieters zijn er eigenlijk alleen in positieve zin.

Ook MF Doom laat zien dat hij nog steeds in topvorm is. Zijn stijl lijkt precies bij Madlibs beats te passen. Stel je een freestylesessie voor op een feestje met je vrienden, Doom’s teksten zijn te vergelijken met als je de beste lines uit die sessie zou halen en achter elkaar zou zetten. De teksten gaan van een ode aan een oude liefde naar een ode aan het gebruik van wiet. Veel vermakelijker word het niet, zeker niet als ze dan nog worden begeleid door Madlib. Doom wordt ook nog bijgestaan door Medaphoar, Wildchild en zangeres Stacy Epps. Maar de meeste features op het album bestaan uit andere identiteiten van Doom en Madlib. Zo komt Quasimoto een aantal keren langs en gaat Doom er in het nummer “Fancy Clown” vandoor met de grote liefde van niemand minder dan Viktor Vaughn.

Madvillainy voldoet aan alle verwachtingen. Alles komt precies goed bij elkaar en het lijkt of zowel Madlib als MF Doom niets hebben hoeven inleveren om dit project te laten werken. Het resultaat: een korte maar vrijwel vlekkeloze krachttoer van twee artiesten op de top van hun presteren. Madvillainy is een plaat geworden die zich kan meten met albums als Dr Octagon en Deltron, want ook daar werkten superMC’s samen met geweldige producers.

Buiten de vrij korte duur van het album is er eigenlijk niet veel aan te merken op Madvillainy. Of het een klassieker wordt, zal de tijd uitwijzen. Maar het album verdient het om beluisterd te worden. Zelfs mensen die Hiphop niet echt leuk vinden of mensen die Doom niet goed vinden, moeten het gewoon beluisterd hebben. Madvillainy is gewoon voor iedereen. Het jaar mag dan nog maar net goed en wel begonnen zijn, maar Madvillainy komt zonder twijfel op heel wat eindejaarslijstjes.

Tracklist:
1. The Illest Villains
2. Accordion
3. Meat Grinder
4. Bistro
5. Raid feat. Medaphoar
6. America’s Most Blunted feat. Quasimoto
7. Sickfit (Inst.)
8. Rainbows
9. Curls
10. Do Not Fire! (Inst.)
11. Money Folder
12. Shadows of Tomorrow feat. Lord Quas
13. Operation Lifesaver a.k.a. Mint Test
14. Figaro
15. Hardcore Hustle feat. Wildchild
16. Strange Ways
17. Fancy Clown feat. Viktor Vaughn
18. Eye feat. Stacy Epps
19. Supervillain Theme (Inst.)
20. All Caps
21. Great Day
22. Rhinestone Cowboy

Meer Info: http://www.stonesthrow.com/madvillain/

Geplaatst door bowie op 3 april 2004