Macronizm – Hoger Beroep

Het is soms lastig om gasten die je als persoon mag kritisch te beoordelen op muzikaal gebied. Toch doet bovengetekende een poging. Macro zat voorheen bij de Eindhovense hiphopcrew Proces Verbaal, die onlangs het bijltje erbij neerlegde. Inmiddels zit deze Nederlandstalige mc bij Universen en ontspruit er onder de naam Macronizm weer een creatie in de vorm van de solo-ep Hoger Beroep.

Op alle negen tracks staan gastbijdragen en na een lekker, soulvol intro met o.a. een aankondiging van Def P in zijn radioshow en een dope sample van Tenshun, start Hoger Beroep met Trends Zijn Tijdelijk (feat. Nappie). Op een dope beat worden redelijke raps gespit waar je nu eenmaal van moet houden (ik digg ze niet). Macro’s teksten zijn in elk geval behoorlijk aight en soms zelfs diepzinnig. Zijn flow is redelijk en niet altijd zuiver op de beat. Beter Laat Dan Nooit (feat. Bokkie) digg ik niet en vooral het refrein vind ik stukken minder, maar de beat is aight evenals de scratches.

Keerpunt (feat. Arts The Beat Doc) bevat mooie, diepe lyrics op een charmante beat met een erg dope piano-sampletje en een fijn refrein (Ik voel me goed wanneer ik mij zie met m’n meissie/geen overdreven romantiek zoals ik in Parijs zie/gewoon ons eigen ding, pure passie is de leidraad/waardoor de lach op mijn gezicht vertelt hoe het met mij gaat). Ook het intermezzo zorgt ervoor dat Keerpunt toch wel de uitschieter van dit album is (Je weet pas wat je mist als het weg is/als de weg is afgesloten, vraag je af of het nu pech is/of een logische stap op weg naar eeuwige vrijheid/maar ik vraag me af was jij het echt niet voor mij meid?).

Op titeltrack Hoger Beroep (feat. Globe I & Dwarsligger) zijn wederom sterke, intelligente teksten te horen op een erg dope, funky beat en scratches. Vette flows komen van Dwarsligger die met zijn zachte g de vaart in dit nummer verder opschroeft. Zieke Wereld (feat. Arts The Beat Doc & G.W. Bush) is een song waarin sterke teksten over socialisme en de maatschappij centraal staan (We leven in een zieke wereld, iedereen wil docter zijn/een titel is noodzakelijk, want iedereen wil beter zijn dan anderen/dus fok die overtreffende trap/zie de wereld serieus toch is het 1 grote grap).

Geven en Nemen (live @ DVD) en Universen Promo (live @ 3FM) zijn matige livetracks, en afsluiter Heeft U Een Bonuskaart? is een track met aardige freestyles. Kortom: veel dope beats en teksten, maar mindere raps.

Tracklist:
01. Intro (Arts The Beat Doc)
02. Trends Zijn Tijdelijk (feat. Nappie)
03. Beter Laat Dan Nooit (Feat. Bokkie)
04. Keerpunt (feat. Arts The Beat Doc)
05. Hoger Beroep (feat. Globe I & Dwarsligger)
06. Zieke Wereld (feat. Arts The Beat Docter & G.W. Bush)
07. Geven En Nemen (live @ DVD) (feat Proces Verbaal & Wantoo)
08. Universen Promo (live @ 3FM) (feat Dwarsligger & P)
09. Heeft U Een Bonuskaart? (feat. Arts The Beat Doc & Dwarsligger)

Geplaatst door bowie op 28 april 2003