Macro, Che & DJ Native -12 steden, 13 bezoekers

Macro mocht een krappe 3 maanden geleden het uitverkochte Definitie Van Dopeheid 10 openen en staat bekend als een bekwaam freestyler. Deze Brabander is al zeven jaar bezig met hiphop en heeft reeds meer dan 400 (!!!) optredens gedaan. Ikzelf had nog niet bijster veel materiaal van hem gecheckt dus het was voor mij een verrassing hoe het zou klinken. Deze cd is in ieder geval geen officieel album of iets dergelijks, maar meer een “ik-raap-wat-oude-tracks-bij-elkaar-cd”.

Om te beginnen zal de een veel meer moeite hebben om Macro’s stem te gaan diggen, dan de ander. Bovendien komt z’n manier van rappen een beetje droog over, wat soms hinderlijk kan zijn. Het zal echter geen groot struikelblok zijn als je de rest wel dope vind. Che z’n stijl zal mensen meer liggen, alhoewel hij tekstueel wel minder boeit.

De beats variëren van rustig tot druk. Voordeel is dat je steeds een andere beat hoort, nadeel is dat de ene beat een stuk doper is dan de ander en helaas staan er meer wacke dan dope beats op. De beat van Zoals het komt heeft een aanstekelijke pianosample en de bangende beat van Herintroductie bevat een lekker rauwe gitaarsample.

12 Steden, 13 Bezoekers is een lekkere openingstrack waarin Macro en Che worden bijgestaan door Skenkie. Minpunt is wel het droge en nietszeggende refrein. Verder is Herintroductie met Vol’Khan ook een lekkere banger. Macro laat zich op deze cd tevens van een persoonlijke kant zien in Zoals het komt. Bij deze track is de productie net als bij de titeltrack en Herintroductie in orde. Tekstueel word je in Zoals het komt geboeid door problemen waarmee Macro worstelt: “Sorry mam, ben niet de ideale zoon/ je had me graag gezien op school/ maar ik vermaak me daar niet zo/ ik voel me prima na de show/ hogescholen bieden geen kennis/ ik heb meer geleerd van Atmosphere en Sage Francis/”.

Helaas zijn niet alle tracks dope, wat natuurlijk op bijna geen een cd het geval is. Maar op deze cd is de balans wel negatief. Daarbij is het wel belangrijk om te vermelden dat dit allemaal redelijk oude tracks zijn. Pluspunt is wel dat Macro een lekkere flow heeft en prima kan rijmen. Bovendien levert DJ Native een prima bijdrage met Shake ’m off. Rest mij nog te zeggen dat ik dit wel de moeite vond om te downloaden, maar ik zal het niet snel kopen.

Tracklist
01 12 steden, 13 bezoekers
02 Platform
03 Herintroductie (ft. Vol’Khan)
04 Zoals ’t Komt (demo)
05 Moment van bezinning (ft. Scale)
06 Op de set
07 Shake ’em off
08 Glazen Bol
09 God zij met ons (Atmospheremix)
10 Drie koningen (ft. Kareemineel)

Meer info: http://www.macronizm.nl

Geplaatst door bowie op 26 december 2006