Maastricht doet het zelf

De bekendste is Ingewerkt van De Nachtploeg die in november nog de Zuid-Limburgse scene verenigde op de downloader Netwerk. Op deze EP waren ook Yila en BdeB te horen die beiden op deze 26e maart hun debuut releasden. Yila met Leven tot het Einde en BdeB met Moment Opname. Deze twee laatste albums kwamen tot stand in nauwe samenwerking met De Nachtploeg, op zowel muzikaal als organisatorisch gebied. Zo produceerde MPDrees24 van De Nachtploeg op een na de beats van Moment Opname. Julio zorgde voor al het regelwerk van de drie albums en organiseerde de release party.


Vlnr: Julio (De Nachtploeg), Yila, MPDrees24 (De Nachtploeg) en BdeB

Het 13 tracks tellende Ingewerkt geeft de langdurige wisselwerking van Julio en MPDrees24 weer en laat zien hoe stevig ze in hun muziek staan. Het album beschrijft de rauwe wereld van heads in een vergeten regio die zich kenmerkt door het arbeiderskarakter van de streek. Dit op beats van Nachtploegeteer MPDrees24 zelf, plus die van Ntan (HNS/Het VerZet), MadScientist (Het VerZet) en Yila. De laatstgenoemde releaste deze 26e maart zijn eerste album Leven tot het Einde. 12 tracks waarvan het hele proces van beats, tapen tot mixen en master volledig in handen was van Yila zelf. “Leven tot het Einde om alles eruit te halen en iedere dag te leven to the fullest”, zo zegt Yila als bourgondiër pur sang. Moment Opname kwam tot stand uit “de creatieve momenten die ik heb mogen beleven in de uitzichtloze situatie waarin ik heb gezeten”, zo beschrijft BdeB zijn EP. Ook voor hem was dit zijn eerste eigen project, met Ntan op de beat van 1 track en MPDrees24 op de andere 11 heeft BdeB de touwtjes aan elkaar geknoopt.

Voor de financiering van de releaseparty klopte Julio aan bij Code043 dat jongeren in Maastricht steunt bij evenementen. Ook de wijk droeg een steentje bij door middel van een subsidie vanuit het Buurtplatform. Dat jongerencultuur, welke dan ook, het onderspit delft in een provincie die gekenmerkt wordt door “krimp” en “vergrijzing”, betekent niet dat er niks mogelijk is. “Je zult het wel echt zelf moeten doen”, aldus Julio.

Het is een feit dat hiphop in en uit Limburg minder onder de aandacht komt, al zit er de laatste tijd verandering aan te komen. Zo stond De Nachtploeg in 2009 in de kwartfinales van de Grote Prijs en tekende Het VerZet uit Heerlen onlangs nog bij het Hof van Jaeden. Het VerZet gaf ook een show tijdens de release party van De Nachtploeg, Yila en BdeB. Verder stonden Hofbuskers uit Sittard en GB uit Maastricht op het podium. De drie steden als gevarendriehoek uit het diepste zuiden. “Het is niet per se zo dat het uitgangspunt is ons te verenigen, maar dat gebeurt gewoon. Hiphop is nog relatief klein hier in Limburg en serieuze podia zijn er ook maar weinig. Als er dan iets is, trekt de halve provincie naar die spot waar het gebeurt en connect je vanzelf met elkaar.” En zo ook 26 maart. Hoewel het veelal publiek uit Maastricht betreft, zijn er ook tons of heads uit de omgeving.

En of het een geslaagde avond was? Damned wat zijn die Zuid-Limburgers gretig! Een bomvolle zaal die blauw zag van de rook, een compleet getrashte backstage afgeladen met bier en drank (ook op de grond, tafels, banken, muren en plafond) en een laaiend publiek. Een release zoals je ze het liefste hebt, want als er daar beneden iets loos is dan gaat het ook echt loos. BdeB, Yila en De Nachtploeg brachten hun nieuwe albums in strakke shows ter wereld. Nederland is sinds die avond drie albums uit een nog te ontdekken regio rijker.

Meer informatie:

http://www.denachtploeg.com
http://www.yila.nl
http://twitter.com/bdebzg

Met dank aan Julio van De Nachtploeg

Beeld door Lotte van den Acker (http://queendelacam.wordpress.com/)

Geplaatst door bowie op 10 april 2011