Lyrics Born

Lyrics Born, Joyo Velarde en Mike Relm stonden op het programma in het altijd gezellige Ekko. Vooraf werd er veel verwacht van Lyrics Born die met zijn debuut veel props ontving, Zou hij ook een dikke live show afleveren?

Lyrics Born is een opmerkelijk artiest. Hoewel hij steevast onder het kopje hiphop valt is het definiëren van het genre dat bij de Japanse Amerikaan past niet echt makkelijk. Hiphop, Funk, Soul, zelfs Jazz hier en daar"¦ Niet dat het nodig is om hem in te delen, genre-overstijgende muziek is juist hard nodig vandaag de dag, maar het zal wel de reden zijn dat de MC/zanger nog maar onder een select groepje muziekliefhebbers bekend is. Ooit begonnen als Asia Born en furore gemaakt hebbend in het experimentele duo Latyrx, is LB al een tijdje solo. Zijn debuut “Later That Day” uit 2003 werd door de critici goed ontvangen en zijn recent uitgebrachte remix-album “Same Shit Different Day” kan ook op goede kritieken rekenen. Voor deze show had Lyrics Born zangeres Joyo Velarde en VJ/DJ Mike Relm meegenomen.

We kwamen binnen en Mike Relm was al bezig met het vertonen van zijn kunsten. Niemand uit ons gezelschap had ooit van de beste man gehoord dus wat hij deed was een complete verrassing voor ons. En wat voor één! Het principe VJ is een nog behoorlijk onontgonnen gebied en als meer mensen de kunstvorm zo oppikken als Relm wordt het nog erg interessant. De acapella plus clip van “Human Behavior” van Björk gekoppeld aan een hiphopbeat terwijl er ook nog te pas en te onpas wordt gescratched met haar stem (en het beeld dus!) is slechts een van de staaltjes die we hebben gezien. Beatjugglen met Jay Z’s moderne klassieker “99 Problems” en Led Zeppelin’s “The Immigrant Song” deed mijn mond ook openvallen. Afsluiter was een karaoke-versie van John Lennon’s mooie “Imagine,” gekoppeld aan een hiphopbeat. Grensverleggend er erg dope dus, deze Mike Relm!
Toen was het tijd voor Lyrics Born. Zoals gezegd had de vocalist uit Berkeley, Californië de zangeres Joyo Velarde ook meegenomen. Wat een geweldig geluid produceert dit kleine, slanke Filipijnse dametje zeg! Pure soul"¦ Lyrics’ performance is uitermate energiek en overduidelijk geworteld in de old-school. Dus er waren veel call and response-routines met het publiek en het feest werd constant aan de gang gehouden. Nummers als “Hello,” “Callin Out,” en “Nightmares” sloegen heel goed aan bij het enthousiaste publiek. Enige punt is dat ik het soms allemaal wel erg hyper vond en me afvroeg wanneer er eens een rustpunt in het optreden kwam. Heel duidelijk: dat kwam er niet. Dit puntje daargelaten was het gewoon een sterk optreden en toonde Mike Relm zich naast dope VJ ook een vakkundige back up DJ voor de MC en zangeres.

Het was heel mooi om te zien dat er ook Amerikanen zijn die ieder optreden, waar dan ook, 100 procent geven. Te vaak zien we in Nederland plichtmatige performances en worden we dus als publiek teleurgesteld. Het zijn juist de eigenzinnige artiesten die niet heel veel albums verkopen, maar een solide wereldwijde fanbasis hebben die altijd kwaliteit leveren. Denk bijvoorbeeld ook aan geestverwanten van LB als Ugly Duckling en Jurrasic 5. Al met al was het een leuk avondje met deze Cali-representatives!

Fixtures:
Hoogtepunt: De show was erg constant, niet heel veel pieken en dalen eigenlijk.
Dieptepunt: Dus ook niet echt.
Bier: 1,60
Wc: Gratis
Garderobe: 50 cent
Fotograferen: Ja
Geluid: In orde
Bezoekers: Rond de 200 schat ik
Damage: 11 euro
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 22 januari 2006