Lowlands kondigt o.a. Nas, Jorja Smith en Denzel Curry aan in eerste worp

Het is voor velen een mooi moment: het refreshen van de socials en de website van Lowlands om achter de eerste namen te komen. Rond de klok van 11:00 vanochtend maakte het festival de eerste bevestigingen bekend. En ja, het werd de drop waar velen op hoopten; misschien wel de sterkste eerste worp in de recente geschiedenis van het festival. Ook hiphopliefhebbers worden ermee tevreden gesteld. Precies zoals promotor MOJO eerder beloofde.

Nu Rolling Loud na slechts één crossover-editie in Hilvarenbeek en een voltallige editie in Rotterdam beleefd te hebben alweer uit Nederland is vertrokken, moeten fans van live hiphop uitwijken. Joost van Abeelen zei tegen 3voor12 dat MOJO niet meer kiest voor een hiphop only-festival, en dat hiphopliefhebbers hun heil zullen moeten zoeken bij festivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole. Lowlands heeft die hint maar al te goed begrepen en bevestigt vandaag een heleboel moois.

Wervelwind

In het dertigste jubileumjaar van Illmatic komt Nas naar Biddinghuizen. Volgens programmeur Bas Jansen zal het geen volledige throwback of greatest hits-show betreffen. Want, zo vertelt hij in de LLowcast-podcast, “als je zulke goede nieuwe muziek maakt, moet je die ook spelen.” Nas komt net uit een geweldige run van 6 albums met producer Hit-Boy. Ook in de sub-regionen van de poster tot nu toe: Denzel Curry, die we nog nooit een slechte show zagen geven op Nederlandse bodem. Al sinds zijn doorkomst op de tweede editie van WOO HAH! laat hij ieder podium voor gerüineerd achter. Nu al benieuwd welke tent Lowlands opoffert in augustus, om Ultimate als een wervelwind doorheen te laten kolken.

Van Venice Beach tot Biddinghuizen

We zijn verrast door de komst van Jorja Smith, die r&b en soul als geen ander vermengt, maar ook al diverse malen heeft bewezen dat ze menigeen eruit kan rappen. En door die van Harry Mack, de eens op Venice Beach freestylende rapper die op die manier zijn cd’tjes aan toeristen verkocht. Knetter-viraal ging ‘ie, toen hij Kendrick Lamar eens verbouwereerd in een radio-studio achterliet met een freestyle. En wat kijken we uit naar J Hus, die we voor het eerst in lange tijd weer eens in Nederland aan het werk kunnen zien. Rap, afrobeats, een hoop bagage en een Drake-featuring die katapulteerde tot zomerhit van vorig jaar. Belooft wat!

Tenslotte die geweldige undercard. CHO en Sticks stonden vorig jaar al in de line-up van dat – redelijk mislukte – feestje dat 50 jaar hiphop moest vieren, maar keren met eigen titels als Knock Knock 4 en En Door nu terug in Biddinghuizen met eigen shows. De een vulde al een AFAS, de ander speelde een uitverkochte tour. De live-ervaring zit er inmiddels bij de een al een decennium en bij de ander twee. Twee kwaliteits-acts van eigen bodem gaan het murderen, geloof ons.

Mega-hit Rumble (met Skrillex en Fred Again…, die ook beide op de poster staan!) brengt ook Oost-Londenaar Flowdan naar Lowlands. De zware, wolfachtige stem, met het kenmerkende Jamaicaanse accent klinkt over dubstep, garage, grime en bass. Wie voor wildernis gaat, mag die show niet missen.

Wij denken wel te weten waar we zijn van 16 t/m 18 augustus. Tickets gaan a.s. zaterdag om 11:00 in de verkoop. Ons advies: knipper niet te vaak met je ogen…

De complete lijst met namen tot nu toe:

 

Geplaatst door bowie op 31 januari 2024