Crazy Zin In: dit zijn onze must-see’s op Lowlands 2023!

Uitverkocht is ‘ie natuurlijk al sinds een kwartier na de start van de voorverkoop van afgelopen voorjaar, die aankomende editie van Lowlands. Toen moesten de namen van de artiesten, cateraars, comedians, het talkprogramma, de 24-uurstent en eigenlijk alles nog op de bezoekers afgevuurd worden. Inmiddels is dat gebeurd, en is het aankomend weekend zover; Lowlands 2023 trapt morgen af met de grootste silent disco en nog wat meer programma-onderdelen om warm te draaien. Om vervolgens vrijdag compleet los te barsten. Via Ticketmaster kun je nog tot donderdagochtend 05:00 een kaartje bemachtigen (tip, want die zijn nu te koop voor vér onder de prijs waarvoor ze ooit aangeschaft zijn). Doe je dat alsnog, neem dan deze tiplijst mee naar Biddinghuizen. Deze acts gaan wij in ieder geval niet missen!

Pusha T

King Push stond afgelopen week al twee keer in een uitverkochte Paradiso, maar verwent zijn Nederlandse fans ook nog met een appearance op Lowlands. Meteen op de eerste reguliere festivaldag is hij degene die de Bravo aan diggelen mag helpen voordat het nachtprogramma er losbarst. Uit betrouwbare bronnen hebben we vernomen dat hij als echte chef een masterclass koken (lees: coke’n) heeft voorbereid. Het recept? Een flinke scheut van zijn laatste twee fijne platen DAYTONA en It’s Almost Dry, een snuf Clipse en wat collabo’s. Wordt er eentje dit.

Cordae

Toen Cordae de YBN die voor zijn artiestennaam stond eenmaal had laten vallen, ging het nóg harder met hem. In zijn muziek hoor je flarden van Rakim en Nas terug, maar hij put net zoveel inspiratie uit de helden van zijn tienerjaren: Lil Wayne en Kanye West. De ene keer levert dat een soulvolle plaat op, de andere keer een banger. Maar dat die twee uitmuntend ook in één adem genoemd kunnen worden bewijst hij met Two Tens, zijn klapper in samenwerking met Anderson .Paak van eerder dit jaar. Op vrijdag om half acht melden in de Heineken!

clipping.

Het piept en het kraakt. Oh, jazeker. Maar dat mag allemaal. En zeker bij clipping. Het trio, bestaande uit vocalist Daveed Diggs en producers William Hutson en Jonathan Snipes, zorgt voor een opzwepende bak herrie, die niet stuurloos de tent in wordt geslingerd aankomend weekend. Diggs’ stem mag dan redelijk monotoon zijn, maar zijn voordracht is dat niet. Ze weten de humor en de horror perfect te combineren zagen we al eens op Le Guess Who. Op Lowlands gaat het groter, en ongetwijfeld ook een tandje harder.

070 Shake

Danielle Balbuena alias 070 Shake begon haar muziekcarrière in 2015 als onderdeel van het collectief 070. In 2018 begon ze haar solocarrière met haar debuut-EP Glitter en met succes; het bracht Kanye West zover dat ze diens hele platenreeks (naast een soloalbum ook een plaat met Pusha T en eentje met Nas) máákte. Ze was een aanwinst voor G.O.O.D. Music, een geluid dat het label nog niet eerder kende. Laverend tussen gospelachtige zang en zwierige raps, over loodzware synths en scheurende gitaren; die cocktail moet je eens in je leven tot je hebben genomen.

Coke Studio Presents: 50 Yrs Hiphop Tribute

Niet eens te vinden onder de hiphopknop op de officiële line-up pagina, maar inmiddels wel – last minute – een hele toffe line-up voor aangekondigd: de viering van 50 jaar hiphop op Lowlands. Wát er gaat gebeuren weet niemand, wie er komen dus wel. Dat zijn Sticks, Big2, Zoë Tauran, Adje, CHO en MC Melodee. Een beetje bij elkaar geraapt? Misschien wel hé. Maar muziek maken kunnen ze. Of ze hun eigen makelij ten gehore brengen in het openingsuur van de Bravo op de zaterdag? Wij betwijfelen het. Maar of we klaar zijn voor Zoë Tauran die Doo Wop rapt? Nog niet helemaal. Dit is zo’n last minute surprise waar wij op aanslaan. Hopelijk blazen de zes vocalisten ons compleet die Bravo uit.

Nóg meer hiphop in Biddinghuizen, dit weekend? Je zit gebakken, want ook onder meer sor + sorkest, Rema, Joost, S10, Loyle Carner, ADF Family, Lancey Foux en De Jeugd van Tegenwoordig treden op. Alle acts en info check je hierrrr. Tot morgen op Lowlands!

Geplaatst door bowie op 16 augustus 2023