Lowlands 2000

Het laatste weekend van augustus was weer aangebroken en dit kon maar 1 ding betekenen: Lowlands. Dit jaar zou het een mooie Lowlands kunnen worden. In vergelijking met vorige edities was hiphop zwaar vertegenwoordigd: Orishas, Krewical, De La Soul, Osdorp Posse, Cypress Hill, Brainpower, Mr. Wix en Dj Precise

Jurassic 5 en Rahzel die wel eerst geprogrammeerd stonden maar om vage redenen niet konden komen. Jurassic 5 vertelde op hun eigen site dat zij nooit hadden toegezegd om naar Lowlands te komen, Lowlands daarin tegen reageerde dat J5 niet kon komen wegens een ongeluk. Terwijl zij van het affiche werden geschrapt voordat een busongeluk waarbij J5 betrokken raakte plaatsvond. Rahzel zou er financieel niet uit zijn gekomen volgens de organisatie van Lowlands dit vind ik ook erg omstreden want een maand voor Lowlands stond Rahzel nog op het podium in Tilburg 013. En je kan mij niet wijs maken dat Rahzel een vermogen vraagt om op te treden want 013 kon hem wel naar Nederland halen. Volgens mij is hier gewoon sprake van misleiding door de organisatie want deze 2 namen kon je toch rekenen tot het hoofdprogramma dit was gewoon puur een actie om kaarten te verkopen maar goed gelukkig bleven er nog dope acts over.

Een week van te voren was Lowlands dan ook uitverkocht er was veel te doen geweest over het zogenaamde “crowdsurfverbod” maar daar ga ik het niet over hebben. Het festival zou dan op vrijdag 25 augutus om 1600 uur beginnen maar om de drukte te ontlopen besloten we om op donderdag al af te rezien naar Biddinghuizen. Aangekomen op Utrecht CS bleek dat wij niet de enige waren met dit idee heel dat fokking spoor stond al vol fokt up dus. Normaal zou het camping terrein op vrijdag opengaan maar via via hadden wij vernomen dat dit was verplaatst naar donderdag 3 uur vandaar dat wij al heel vroeg met de trein op weg waren. In Harderwijk stonden speciale bussen klaar om ons naar Lowlands te vervoeren en weer stonden er al honderden mensen klaar sjit weer wachten. Na een aardige tijd te hebben moeten wachten dan eindelijk een bus gevonden waar we in konden na een half uur rijden waren we eindelijk aangekomen bij het festival terrein. Wij gingen ervan uit dat de campings open zouden zijn maar dat bleek al snel grote onzin te zijn er lagen en stonden al duizenden mensen voor de toegang.
Zucht.. daar iets van 3 uur lang moeten wachten voordat eindelijk die tering poorten open gingen het wachten waren we echt zat geworden. Het was fucking warm het bier werd lauw en de tassen werden steeds zwaarder we wilden gewoon de tent opzetten en gaan feesten. Om ongeveer 1830 passeerden we de toegangspoorten en waren we eindelijk binnen. Op naar de camping de tent snel opgezet en lekker chillen dat heel goed lukte met 2 radio’s en leuke bier voorraad. Het leek of iedereen al op donderdag naar Lowlands was gekomen want het was overal al vrij druk. Dan was het eindelijk vrijdag middag en kon iedereen naar het terrein waar alles zou gaan plaatsvinden.

Vrijdag 25 augustus 2000: Cypress Hill 19:45-20:45 De eerste grote hiphop act stond op het programma eerder op de avond had dan wellis waar Orishas nog opgetreden maar ik kon hier zelf niet bij zijn. Ik heb wel van andere mensen gehoord dat dit een heel vet optreden was geweest maar ja je kan niet alles tjekken jammer genoeg. Het zou een heel goed optreden worden de tent puilde uit van de mensenmassa en Cypress Hill vergezeld met Sx-10 (dit is een project van Sean Dog en deze band kun je vergelijken met Body Count harde gitaren en raps) dit betekende dus dat CH het optreden weer in 2 delen ging splitsen ze zouden dus eerst oude nummers spelen en daarna samen Sx-10 nummers spelen van de cd’s IV en Skull & Bones. Het publiek had een beetje moeite om los te komen wat dus al een heel groot verschil was met het eerdere optreden in Tilburg 013 want daar explodeerde de hele zaal al bij het horen van de eerste beats. De meeste mensen waren voor de ouwe nummers gekomen en waren ook best wel teleurgesteld toen men in combinatie met Sx-10 gingen spelen. De tent kwam pas echt in beweging met: Insane in the brain en Let’s get high en Checkmate Fool. Sean Dog ging op het podium te keer als een beest en noemde alle mensen die niet uit hun dak gingen “pussys” maar uiteindelijk werd het toch een heuse chaos. Dus achteraf gezien was dit gewoon weer een heel goed optreden van de mannen uit LA. Niet op af te dwingen dus.
Cijfer: 7,5

DJ St. Paul
Mr. Wix zou eigenlijk draaien voordat De La Soul zou aantreden in de Bravo maar om een of andere onbekende reden werd hij vervangen door Dj St. Paul. Ik moet zeggen dat hij lekkere hiphop platen voorbij liet komen. Hij schijnt vaak te draaien in Utrecht als je een keer de kans hebt om hem te checken moet je dat vooral doen.

Zaterdag 26 augustus 2000 De La Soul 18:45-19:45
Het optreden waar wij absoluut naar hadden uitgekeken was De La Soul dit moest gewoon de doopste sjit worden van Lowlands. Amerikanen hebben altijd die leuke eigenschap om bijna altijd te laat te komen en deze keer was het weer zover. Ze kwamen dus een half uur later dan gepland en dat was al zeker fucked up want vóór De La Soul stonden Draztic Measures en Brainpower in een andere tent aangezien de afstand tussen deze 2 tenten vrij groot was besloten we maar om in de Bravo tent te wachten op De La Soul. Toen om 1915 nog geen leden van De La te bekennen waren begon het publiek keihard te fluiten want iedereen was het goed zat en terecht natuurlijk. Uiteindelijk verschenen ze dan een voor een op het podium en het publiek werd lekker opgefokt door het publiek in 2 delen te verdelen namelijk de Plug 1 en de Plug 2 side.
Daarmee werd getest wie de doopste side had iedereen ging flink uit ze dak want De La Soul weet als geen ander hoe je een feestje moet bouwen iedereen was al snel vergeten dat De La een half uur te laat was verschenen de sfeer zat er goed in. Ze wisselden het optreden af met hele oude en nieuwe nummers dit was gewoon de sjit, iedereen sprong en danste in het rond. Ook werden de 2 sides opgefokt met het welbekende: Party over here Fuck you over there!!! Was echt een mooi gezicht om duizenden mensen te zien wijzend naar de andere side die aan de andere kant van de tent stond. Het optreden werd nog compleet gemaakt met de nummers. Ooooooh, Me myself and I en Ring ring ring. Dit optreden kon voor iedereen niet te lang duren alleen jammer dat er dan toch een einde aan moest komen ivm de overbekende tijdsschema’s. Dit optreden kwam zeker in de buurt van de show die Gang-Starr vorig jaar gaf op lowlands.
Cijfer: 9

Geplaatst door bowie op 31 december 2001