Lord Finesse

Jawel, de Funky Man uit de Boogie Down Bronx was in de Melkweg om het Nederlandse publiek te laten zien dat hij "het" nog steeds heeft. Was dit het geval? Lees verder!

Ca. 8 jaar na zijn geweldige optreden in Paradiso (met Roc Raida) ter ere van het 1-jarige bestaan van Fat Beats Amsterdam toen is Lord Finesse terug in Nederland. Met dank aan promotor/ pure liefhebber/ DJ Rize (Zwolle represent!) geeft de Funky Technician eindelijk weer eens een show in ons landje. De geruchten dat DJ Premier ook zijn opwachting zou maken tijdens de show waren niet van de lucht, aangezien hij zelf later die avond moest draaien in de Jimmy Woo (trendy Amsterdamse club) én een goede vriend/collega van Lord Finesse is. En ja hoor, toen ik met fotograaf Redkhat vlak voor de soundcheck de Melkweg binnenliep zagen we Primo rustig staan chillen met Lord Finesse! Dat is toch op zijn zachtst gezegd een mooie binnenkomer.

Voorafgaand aan de show draaide DJ Rize dope muziek. Van rare grooves en oldskool hiphop tot meer recente tracks; het publiek kwam goed in de stemming. Roc Raida was er helaas niet bij dus werd Finesse bijgestaan door het nieuwste lid van de X-Ecutioners; DJ Boogie Blind. Vanaf het begin was één ding duidelijk: Lord Finesse is een echte live-MC. Woord voor woord was de man verstaanbaar. Het lijkt niet meer dan logisch dat een MC duidelijk articuleert, maar helaas blijkt dit in de praktijk lang niet altijd het geval. Maar met zijn Bronx (geboortegrond van de hiphop-cultuur)-achtergrond en enorme ervaring is live rocken wel aan Finesse besteed. Hij overschreeuwde zich op geen enkel moment, maar bracht beheerst en zelfverzekerd zijn lyrics. De show was verdeeld in drie delen: deel 1 was de “Funky Technician”-periode van eind jaren ‘80. De tracks klonken stuk voor stuk heerlijk met hun zware breakbeats en funky loops. Erg dope was het dat Premier (met blowtje, hoe afgezaagd ;-)) op het podium kwam tijdens “Funky Technician” en dat de track op de helft veranderde in Primo’s remix van deze classic track. De remix klonk zeker niet verkeerd, maar ik vraag me af waarom Finesse een prima album als “Funky Technician” wil remixen? Denk niet dat daar veel eer aan te behalen is.

Deel 2 was de “Return of the Funkyman” en “The Awakening” periode van begin tot midden jaren ‘90. Van The Awakening heeft Finesse vrijwel alles zelf geproduceerd en zijn enorme drumsound gecombineerd met spaarzame samples liggen hem als MC prima. Tracks als “Hip 2 Da Game” en “No Gimmicks” klonken zeer ill. Deel 3 was gereserveerd voor de nieuwere tracks en zijn backspin één-tweetje met Boogie Blind. Jawel: de Funky man heeft nog steeds skills on the 1’s and 2’s! Erg dope was het trouwens dat Finesse de tijd nam om uit te leggen waarom Roc Raida niet mee kwam en dat het hem oprecht speet! Hij gaf zelfs toe dat hij lichtelijk in paniek raakte toen hij het nieuws hoorde, omdat hij zijn fans niet teleur wilde stellen. Uiteindelijk was het een keuze voor beter betalende gigs van Roc Raida. Begrijpelijk dus, wel erg jammer. Maar props aan Lord Finesse dat hij zo eerlijk was. Het hele verlopen paspoort/niet verkregen visum verhaal hebben we al te vaak gehoord! Ook legde hij uit waarom hij al zo lang geen plaat had gedropt: hij werd niet meer geïnspireerd door het hele bling-bling hiphopklimaat van midden jaren ’90 tot nu. Dit is op zich best te begrijpen, maar heeft de Lord dan niks meegekregen van de hele Rawkus-era in NY van midden/eind jaren ’90? Hoe dan ook, binnenkort het Funky Technician-remix project en hopelijk kort daarna nieuw werk van de Bronx-bomber. Deze show maakte duidelijk dat de veteraan weer hongerig is, en dat is mooi om te zien!

Fixtures:
Hoogtepunt: “Funky Technician,” wat een ille track is dat toch!
Dieptepunt: Niets
Bier: 1,80
Wc: gratis
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: yep
Geluid: goed
Bezoekers: ca. 700
Damage: 15 euro
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 3 juni 2005