Looptroop – The Struggle Continues

Divers…

Dat is het eerste wat mij binnenvalt als ik de nieuwe cd van de Zweedse formatie Looptroop moet omschrijven. Vette bangende beats met strakke, agressieve lyrics afgewisseld met relaxte en gevoelige tracks. En toch klinkt het als 1 geheel. Doordat het zo divers is, verveelt de hele cd geen moment. Zelfs niet na herhaaldelijk luisteren.

Dat ligt aan twee dingen: de onderwerpen en de productie. Qua onderwerpen varieert het van braggin’ and boastin’ via kritiek op de huidige toestand in de muziekindustrie tot gevoelige beschrijvingen van het missen van je girl tijdens het touren of de zoektocht naar liefde. Vooral dat laatste maakt dit een bijzondere plaat aangezien de meeste mc’s dit bijna nooit doen. En als het dan gebeurt, vervalt de mc meestal in of veel te soft, slijmerig gezever of oversext gehijg.

De productie is zoals al gezegd ook divers. Beginnend met kale, bangende, agressieve beats gaat het album tegen het eind meer richting relaxtere tracks met meer melodieën instrumentalisatie. Op zijn tijd doet dit album mij denken aan Dilated Peoples. Op andere momenten is het weer meer jazzy, soulfull of meer reggae.

De titeltrack is wel een speciale vermelding waard, aangezien een groot deel van het nummer meer gezongen is dat gerapt. Toch neigt het niet naar R ‘n B, maar blijft het duidelijk hiphop. En deze mc’s kennen hun tekortkomingen. Daarom doen ze niet aan ingewikkelde zanglijnen. Maar houden ze het simpel, zodat ze niet vals gaan zingen. Het is een heel erg zomerse track en steekt heel erg af tegen de rest, die toch allemaal een iets donkerdere sfeer hebben.

Kortom: deze cd kan je altijd wel opzetten, er zit altijd wel iets tussen voor dat moment. Als hij in je collectie ontbreekt, dan moet je eens vlug daar wat aan gaan doen!

Tracklist:
01. David vs. Goliath hustlas
02. Don’t hate the player
03. The struggle continues
04 . Looptroopland
05. Looking for love
06. Revolutionary step
07. Musical stampede
08. Still looking
09. Who want it
10. Fly away – up to the sky
11. Bandit queen
12. Get ready
13. Fruits of Babylon
14. Last song

Meer info: http://www.looptroop.nu

Geplaatst door bowie op 23 november 2002