Looptroop Rockers – Good Things

De Zweedse formatie Looptroop oogstte vooral veel lof met hun eerste twee albums, Modern Day City Symphony en The Struggle Continues. Hoewel de sound met een experimentele producer als Embee nooit slechts boombap is geweest, was de basis wel altijd hiphop. Anno 2008 valt Looptroop Rockers nog altijd onder dat kopje, maar het geluid ligt steeds verder af van de basale underground hiphop van weleer. Originaliteit en creativiteit is er wel nog genoeg binnen de groep, getuige een aantal onorthodoxe producties (met nogal afwijkende drums) en inhoudelijk verrassende concepten.

Eén van de meest opvallende muzikale uitstapjes vormt Naïve. Met z’n onvervalste dancebeat komt deze track terecht in de categorie 120 of meer beats per minuut. Looptroop fans zullen niet zitten te wachten op dergelijke fabricaties en zeker niet wanneer vervelende tempowisselingen ervoor zorgen dat de productie en raps niet lekker matchen. Een ander bedenkelijk muzikaal experiment is de overbodige Bon Jovi cover Living on a prayer. De oosterse sferen in de beat en het refrein van Al mazika zijn in ieder geval goed op elkaar afgestemd, al is ook deze track weinig overtuigend. Meer knallende hiphopnummers als Rome waren welkom geweest tussen deze veelal krachteloze, onbevredigende creaties.

De raps van Supreme en Promoe hebben vanzelfsprekend te lijden onder de magere producties. Vooral laatstgenoemde blijft technisch een sterke MC, maar af en toe vervallen zijn snelle bijdrages tot een reusachtige woordenbrij die niet blijft hangen. Hoe lekker is het dan om de relaxte Rakaa van de Dilated Peoples soepeltjes bezig te horen op Trance fat. Een aantal tracks ondervangt de verdere tekortkomingen door de interessante invalshoeken. Zo verhaalt Stains over de gebeurtenissen die schuilen achter de vlekken op de broek van een graffitispuiter. In Blood & urine staat de grenzeloze drang tot controle vanuit de staat centraal, die zich uit in de afname van bloed en urine en de opslag van DNA-gegevens.

Deze enkele interessant uitgewerkte topics en de schaarse goede muzikale vondsten (bijvoorbeeld de lekker aanwezige accordeon op The building) kunnen Good Things niet redden. Met het toevoegen van ‘Rockers’ aan je groepsnaam, mag er wat vuurwerk verwacht worden. Het vierde Looptroop album is echter een gezapig product dat ondanks diverse experimenten, of misschien wel vanwege het verkeerd uitpakken daarvan, zelden spannend wordt.

Tracklist:
01. Family First
02. The Building
03. Marinate
04. Stains featuring Mapei
05. Living On A Prayer
06. Rome
07. Ginger & Lemon
08. Naïve featuring Timbuktu
09. Al Mazika featuring Alibi & CosM.I.C.
10. Blood & Urine
11. Trance Fat featuring Rakaa of Dilated Peoples
12. The Busyness
13. Puzzle

Meer info

Geplaatst door bowie op 29 mei 2008