Looptroop

Nog geen jaar geleden stond looptroop ook in utrecht op het podium. Toen in het wat kleinere Tivoli de Helling. Nu stonden onze Zweedse vrienden op de planken in de Tivoli op de Oudegracht. Een grotere zaal voor een groter feest.

Wat mij als eerste opviel toen ik in de rij voor de ingang plaats nam, was het nadrukkelijk aanwezige graffiti-volk. Veel kleren met verf en links en rechts een stift die nog net uit een broekzak pronkte. (Eerdere Looptroopshows werden ook flink aangedaan door graffiti schrijvend Nederland, maar ik durf met zekerheid te zeggen dat bij dit optreden meer dan 80% jeukende handen kreeg toen de mannen van Looptroop de eerste regels van het nummer ‘These Walls Don’t Lie’ uitspraken).

Na het nodige gedoe bij de beveiliging (die altijd erg blij zijn als ze weer ergens een stift vandaan weten te toveren op dit soort avonden) verplaatste ik mij snel richting de garderobe waar twee leuk glimlachende 20+ dames vrolijk mijn tas op een haakje mikten. Mijn koers ging snel verder richting de zaal waar ik al aardig wat beats vandaan hoorde komen. Toen ik de deur opende overviel de crowd mij een beetje. Het was toch een donderdagavond? Het was in iedergeval erg druk voor een donderdagavond.

De zweterige Zweedse mannen begonnen met erg veel enthousiasme aan de show en de energie spatte er gelijk vanaf. Promoe stelde zich gelijk als een echte entertainer op en maakte goed contact met de crowd. De nummers van het nieuwe album ‘Fort Europa’ vielen erg goed ondanks dat de meeste mensen in de zaal de tekst van deze tracks nog niet volledig onder de knie hadden. Vooral het nummer ‘Hurricane George’ viel erg goed bij de volle zaal. ‘’Hit the road George and don’t you come back no more no more no more!‘’
Maar het publiek kwam pas echt in beweging toen tracks als ’Looking for love’ en ‘The long arm of the law’ voorbij kwamen. Er werd flink gebounced vooraan bij het podium en het bier vloog op een gegeven moment in het rond. Voor mij was het duidelijk: Looptroop is er qua live-shows zeker op vooruitgegaan. Ze waren goed verstaanbaar (afgezien de Zweedstalige tracks dan) en ze probeerden echt geluid uit de crowd te persen en dat ging zonder veel moeite. Uit volle borst werd er door sommigen meegebruld.
Het verbaasde mij wel dat ze weer niet de track ‘Ambush in the night’ opvoerden. Dit was ook het geval bij de afgelopen twee shows die ik heb bijgewoond, terwijl dat nummer erg gewild is (en vooral bij het graffiti-schorem uiteraard). Maar verder hebben ze een zeer goede show neergezet!
Wat ik altijd erg kan waarderen aan Looptroop is hun support voor de graff-scene in Europa, bij hun merchandise zitten altijd de nodige graffiti-artikelen. Van tijdschriften tot dvd’s. Props daarvoor!

Toen de Ikea-mannen van het podium verdwenen waren verschenen Illvester en Etcenist achter de draaitafels en draaide de avond naar een prima einde! Er werd zelfs links en rechts nog wat gebounced en de sfeer verkeerde zich nog steeds in de spreekwoordelijke opwaartse spiraal!
Props naar Illvester en Etcenist! En dikke props naar Boemklatsch! Topavond!

Fixtures:
Hoogtepunt: ‘These walls don’t lie’
Dieptepunt: mischien het geluid/batterijen van de mic… maar nauwelijks noemenswaardig
Bier: 1,80
Wc: 20 cent
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: yes
Geluid: goed, afgezien de batterijen van de mics die opwaren
Bezoekers: 300
Damage: 11
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 6 juni 2005