Longshot – Open Mouths Fed

Het doosje wordt verpakt in een kartonnen huls met een graffiti style voorkant. Over het algemeen staat dit voor een wat meer op underground gerichte release. Het wordt me na het lezen van het hoesje niet duidelijk waar deze groep vandaan komt. Na enig zoeken kom ik erachter dat het MC Longshot is en dat hij uit Chicago schijnt te komen. Tijd om te gaan luisteren.

Het eerste wat me opvalt is dat Longshot geen echte boeiende stem heeft. Productie van de intro is van Loksmith & Stu Bogey en doet een beetje Neptunes-achtig aan. Zeker wel lekker met ook de cuts die het geheel completeren.
Hierna volgen drie rustigere tracks die me niet genoeg kunnen boeien om er aandachtig naar te luisteren. Producties zijn aardig en rhymes ook, maar wat ik al vermoedde blijkt realiteit te worden. De stem van deze man is gewoonweg niet mijn favoriet.
Op “I Rock” wordt het tempo een beetje opgevoerd en dat maakt het wel wat leuker.
Het duurt daarna tot “What Would You Do?” tot er weer een leuk nummer langskomt. Dit is een jazzy en swingend nummer met zangeres Kat.
Ik denk persoonlijk dat het probleem van deze man is dat hij geen eigen stijl heeft. Zo staan er wat nummers op die de DefJux sound benaderen, maar dus ook hele jazzy dingen (hier ligt wel de nadruk op over het hele album genomen). Wel moet ik toegeven dat het afwisselend is, maar het is allemaal niet echt origineel en dat is toch wel iets waar deze man naar uitkijkt als hij iets onbekends in zijn cd-spelertje duwt.
Nummer 17 is denk ik wel het dieptepunt van het album. Deze track, “Can’t Nobody” met collega Vicious is zo’n typische “langzame beat met snelle flow” track zoals al veel mensen hebben geprobeerd. De enige die ik het dope vond brengen was toch wel Dr.Dre met “Forgot About Dre”.
De muziek is allemaal wel vrij origineel (lees zonder samples) en zoals er in het boekje staat worden er inderdaad ook veel live instrumenten gebruikt zoals bas en gitaar.
Bijna aan het einde van de CD weet hij er nog een aardige track uit persen in de vorm van “Everything” met een leuk zangsampletje en een relaxte track.

Ik kan er niet veel van maken maar het hoogtepunt van dit album voor mij is de intro. De rest is allemaal leuk, maar niet boeiend. Ik kan me er wel iets bij voorstellen om deze CD op te zetten als achtergrondmuziek. Longshot zijn stem is te average wat mij betreft en ik heb dus ook weinig van zijn teksten geluisterd. Dat is jammer want misschien heeft hij wel heel veel te zeggen…

Tracklist:
01. Intro – Blind Hate
02. I
03. Locked Behind
04. Get Myself On
05. Ready To Die
06. I Rock
07. Pretty Brown Skin
08. No Wins
09. Interlude
10. Open Mouths Fed
11. What Would You Do?
12. Grow With Me
13. Nothing Really Matters
14. Motivation
15. Wicked And Raw
16. Styles
17. Can’t Nobody
18. We Just Blaze
19. Everything
20. Outro – Run Sh*t

http://www.mclongshot.com

Geplaatst door bowie op 28 maart 2004