Living Legends – The Gathering

De tijdspanne tussen Legendary Music: Volume 1 en The Gathering is zo ongeveer twee jaar, dus zonder de re-release van Almost Famous mee te rekenen zitten de fans al een poos te wachten op nieuw materiaal van het collectief. Alhoewel dit gloednieuwe schijfje van het 8-koppige superteam maar 7 tracks omvat in zijn totaliteit, beschikt het toch over genoeg voeding om de honger van de fans te stillen voor een eventueel project van grotere omvang het daglicht gaat zien.

Hoe dat kan? De nummers zijn stuk voor stuk voorzien van stevige eigenzinnige beats die afwijken van vaakgebruikte beatformules en je daardoor meenemen in een soort van fantasiewereld gevuld met synthesizers en buitenaardse piepjes en deuntjes. Om maar een vergelijking erin te gooien zou je de instrumentals bijvoorbeeld kunnen rangschikken in een nieuwe verwezenlijking van de vroegere versie van Outkast. Vooral als je Eligh en Scarub hoort rappen/zingen zouden het zonder twijfel broertjes kunnen zijn van André 3000 en Big Boi. De track She Wants Me, tevens eerste single van de EP, brengt dit vooral goed te gehoren.

De titeltrack en opener van de EP laat gelijk zien wat de groep in zijn mars heeft en brengt je een herintroductie van “8 of the dopest grown men with microphones you ever heard in your life!”. Nou is dat misschien een beetje overdreven, want lines als “we shoot like paparazzi” & “run tell ya’ homies, ’bout how they should know me” zijn verreweg van hoogstaand. Waar de Living Legends het vooral van moeten hebben zijn de unieke tongtwistflows die het merendeel uitmuntend beheerst, gemengd met luchtige en niet al te diepzinnige onderwerpen waarop ze tekstueel en flowwise experimenteel en als een soepele eenheid te werk kunnen gaan. Dit is overduidelijk terug te horen op The Gathering.

De eigenaardige beats zullen voor sommige luisteraars ongetwijfeld als irritant en onsamenhangend worden beleefd, zeker met het mitrailleurtempo van flows die op die manier geserveerd worden. Zelfs Murs versnelt zijn raptempo op de meerderheid van de nummers. Wanneer de snelheid en apartheid van beats/rijms je niet stoort, heb je hier een mooie plaat met een groep uitzonderlijke rappers die weten waar ze goed in zijn en dit meer dan goed uitwerken.

The Gathering is een solide EP met solide nummers. Samba is het enige echte ietwat misplaatste nummer. Luva Changer lijkt de verder ontwikkelde én tekstueel overtroevende versie van Snoop Dogg’s Sexual Eruption, wat alleen maar positief bedoeld is. Laten we hopen dat deze heren in een niet al te verre toekomst ook een solide album kunnen achterlaten en hun werk consistent op niveau zal blijven.

Tracklist:
01. The Gathering
02. She Wants Me
03. Pants On Fire
04. War & Peace
05. Luva Changer
06. Samba
07. After Hours (Extended Euromix)

Meer info

Geplaatst door bowie op 15 september 2008