Linde Schöne licht ‘Kechseizoen’ toe en het is een kwalijke zaak dat dat nodig is

Het is kechseizoen. Althans, dat beweert Linde Schöne in haar nieuwste, gelijknamige single. Het is een oorwurm, die zich vanaf het moment dat je de hook voor het eerst beluistert nestelt in het brein. En hoewel de track er op het eerste gehoor eentje is van het heerlijk foute soort, zit er een diepere betekenis achter, stelt Linde. “Het is een opgestoken middelvinger naar de mensen die je zien als minderwaardig.”

Kechseizoen is een track met een super-aanstekelijke housebeat, sirenes en zompig baslijntje inclusief. Met daarboven op het eerste gehoor grappige teksten. Linde Schöne vindt het namelijk tijd om te kechen. Precies, een aantal jaar nadat Boef aan de schandpaal genageld werd om het gebruik van het woord, herintroduceert de zangeres het in werkwoord-vorm: “Ik had een boy in de winter, maar toen kwam de lente dus ik zei / ‘Was gezellig maar ’t is tijd om te kechen nu… bye!”

De vele tiktoks en reels die ze plaatste ter promotie van het nummer kunnen rekenen op vele comments. Al gauw nam de negativiteit het over van de positiviteit die ze met de song wil uitstralen. Seksistisch, bodyshaming, termen als ‘goedkope loeder’; het kwam allemaal voorbij onder haar posts. Dat deed haar besluiten om een toelichting te geven. “Aangezien de haatcomments een beetje uit de hand aan het lopen zijn, aat me uitleggen waar ‘Kechseizoen’ voor mij over gaat.”

Mentaal uitgecheckt

“De afgelopen paar jaar ben ik steeds meer mentaal uitgecheckt bij de hiphopscene en maakte ik ondertussen steeds meer queer vrienden. Om van een plek waar slutshaming nog steeds zo wijdverspreid is te gaan naar een plek waar seksuele authenticiteit juist gevierd wordt, is één van de meest bevrijdende ervaringen uit mijn leven geweest.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linde Schöne (@lindeschone)

Kechseizoen is voor haar een viering van dat feit, benadrukt ze dan ook. “Het gaat niet over letterlijk elke dag allemaal dudes in je bed hebben die maar niet weg willen, het gaat over een middelvinger opsteken naar de mensen die je zien als minderwaardig als je die dingen zou doen. Het gaat over het woord ‘kech’ in een grap veranderen, en zo macht wegnemen van mensen die het tegen je proberen te gebruiken.”

En daarmee flipt ze het narratief totaal. “Vrouwen aansporen om zich te misdragen”, gevolgd door een appaus-emoji, valt te lezen in haar comment-secties. Dat is dus allesbehalve haar bedoeling. Maar het is nog minder de bedoeling dat mannen daar openlijk iets van vinden. Een keer nadenken voordat er geoordeeld, beoordeeld en veroordeeld wordt, is niet verboden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linde Schöne (@lindeschone)

Make it a good one

Linde heeft een lange weg afgelegd. Van de eerst getekende vrouw bij Noah’s Ark naar kunnen doen wat ze wil, op het moment dat ze het wil. Zo bracht ze naast haar album Teugels ook een heus kerstalbum uit. Ze lijkt op een betere plek dan ooit te zijn: “Toen ik begin twintig was, was ik er compleet van overtuigd dat ik verpest was. Nu ik voorbij de 30 ben, realiseer ik me dat ‘verpeste’ vrouwen de wereld laten draaien. Dus bij deze: vrolijk kechseizoen, make it a good one.”

Schöne lijkt meer dan ooit zelf de koers te kunnen bepalen van haar carrière. Ze kan haar eenzaamheid bezingen, vertellen dat ze laveert tussen een bad bitch en een wrak, maar net zo goed vieren dat ze een onafhankelijke vrouw is die doet wat ze wil. En als dat kechen is – in haar betekenis van het woord – wie is welke man dan ook om daar wat van te vinden?

Stream de track hieronder. Go Linde, blijf maken wat je wilt maken! <3

Geplaatst door bowie op 18 juni 2024