Lil Durk gaat langs bij zijn therapeut, die Alicia Keys blijkt te heten

Op zijn nieuwe album Almost Healed stelt Lil Durk zich open. In de dubbelvideo voor zijn tracks Therapy Session en Pelle Coat, die zijn nieuwe plaat inluiden, gaat hij langs bij zijn therapeut. Die rol wordt gespeeld door Alicia Keys.

Het vormt een dramatische introductie; eerst vraagt ze hem naar de dood van collega-rapper, vriend en stadgenoot King Von en naar het overlijden van zijn broer Dontay ‘DThang’ Banks Jr. Ze lieten het leven minder dan acht maanden na elkaar. “Wow, dat moet ongelooflijk verwoestend zijn geweest”, vraagt Alicia Keys begripvol. Om vervolgens te vragen of hij zich kwetsbaar op kan stellen: “Ik wil het horen van Durk Banks.”

Balans opmaken

En dat is precies waar de luisteraar inkomt. We mogen allemaal aanhoren waar hij mee moet dealen. In de video schiet het beeld dan over naar Durk die door Chicago rijdt terwijl Pelle Coat begint te spelen over zijn audio-systeem. Precies de twee sterfgevallen die Keys aanhaalde, vormen de basis van het nummer. Durk maakt hardop de balans op terwijl om hem heen iedereen lijkt te vallen. “I send money to jails, I send money for funerals,” rapt hij. “Even though they goin’ to hell for all them niggas they killed / You know I’m part of my brother ’nem forever ever, ever, I’m goin’ to hell.”

Daarna is het aan featuring-koning J. Cole om op een kinderkoor-sample mee te doen. De combinatie Durk X Cole ligt niet heel erg voor de hand, maar Cole laat zich de laatste tijd vaker inspireren door de generaties hiphopsterren die ná hem kwamen (Bia, Young Thug, 21 Savage). Horen we daar nu een interpretatie van een K-Ci & JoJo-track? Anyway, de therapie-sessie gaat in ieder geval verder: “All my life, they’ve been trying to keep me down/ All this time, never thought I would make it out.”

De singles vormen de eerste drie nummers van het album. Het is daarna vooral smijten met alles wat los en vast zit. Durk wilde van alles proberen op deze plaat en heeft dan ook al zijn ideeën uitgewerkt en erop gezet. Almost Healed is daardoor maar liefst 21 nummers lang en wordt gaandeweg redelijk repetitief. De persoonlijke touch is – door het verlies – groot, wat het wel iets luisterbaarder maakt. Maar dat hij met het openingssalvo van z’n plaat meteen heel veel kruit verschiet, lijkt ook hijzelf te beseffen, gezien de singles. Gelukkig voor hem is hij bijna genezen.

Stream:

Geplaatst door bowie op 26 mei 2023