Lil Baby & Gunna droppen hun gezamenlijke album ‘Drip Harder’

Eigenlijk is elke release van hen tot nu toe raak; of het nou een collabo met Young Thug is, een featuring op het album van Travi$ Scott of hun single Drip Too Hard; Lil Baby en Gunna zitten op een wave en komen er voorlopig niet meer af. De nieuwste rapsensatie(s) uit ATL is geboren en de leden hebben zóveel chemie dat besloten werd een gezamenlijk album te maken. Die plaat is vandaag verschenen en heet Drip Harder.

Hun track Drip Too Hard ging twee weken terug zó hard dat het voorbij Kanye West’s collabo met Lil Pump en Travi$ Scott’s SICKO MODE schoot. Indrukwekkend, vooral omdat Lil Baby vorig jaar pas serieus begon met rap. Gunna, die anderhalf jaar ouder is dan hij, bleek daarin een cruciale rol te spelen. “Hij heeft me veel geleerd. De hele basis eigenlijk. Hoe je moet opnemen, hoe je je ad-libs doet, hoe je een song opslaat en het naar je telefoon verzendt.. écht de basis dus”, vertelt Baby aan Rolling Stone.

Ook Young Thug speelt een grote rol in de vorming van het duo. Gunna staat getekend bij zijn label en veel van zijn invloeden zijn dan ook terug te horen in de sound van zijn pupil; de onorthodoxe melodieën, krakende stem en de melancholische vibes doorklinken ook weer op Drip Harder (een culminatie van de Drip mixtapeserie van Gunna en Hard-serie van zijn partner). Toen hij Lil Baby hielp met diens debuut Harder Than Ever -dat in mei verscheen-, was het resultaat een plaatje dat op drie in de Billboard Album Chart belandde. Niet gek voor iemand die rap krap zes maanden daarvoor nog niet eens serieus nam.

Waar Baby een rasperige stem heeft en daarmee zorgt voor een bounce, heeft Gunna meer een melodische en haast romantische trapsound. Het duo heeft een formule gevonden die aanslaat als een malle; producer Turbo serveert een dramatisch gitaarloopje, jankende fluit of tragische keys, en de vocalisten rapzingen alsof het een ballade is maar pochen ondertussen met alles wat ze hebben of willen. Privévliegtuigen? Check. Dure kleding gemaakt door Virgil Abloh? Dubbel-check. Miljoenen op je rekening terwijl je nog maar nét rapt? Checker-de-check-check!

Daardoor weet je wel iedere track wat je van de rappers kunt verwachten, maar als de uitvoering zó laid back en tegelijkertijd heerlijk stuntend is, heb je ons in de pocket. Niet alle tracks zijn memorabel genoeg om in je hoofd te blijven rondspoken, maar de dramatische productie en dito raps zorgen zeker voor een frisse wind door Atlanta én ons kantoor.

O ja, hadden we verteld dat Drake ook een coupletje doet op ’t album? Nee, hè? Beluister ‘m hieronder.

Geplaatst door bowie op 5 oktober 2018