Lijpe speelt grootste show ooit in AFAS Live op 19 mei 2023

Na elf platen in acht jaar tijd, talloze anthems vol wijsheden van de straat en een significante bijdrage aan hitalbum New Wave vindt rapper Lijpe het tijd voor zijn grootste show tot nu toe. De successen stapelden zich op – recent belandden alle tracks van het album dat hij naar zichzelf vernoemde nog in de Top 50 – en dat is reden om zijn carrière groots te vieren: op 19 mei 2023 staat Lijpe in AFAS Live!

Abdel Achahbar (1993) groeide op in Maarssen. Door te gaan rappen wist hij dan misschien aan een negatieve spiraal te onttrekken, maar hij weet ‘m ook zowat voelbaar te maken voor zijn luisteraars. Zijn tracks worden miljoenen keren beluisterd door een publiek dat zich maar al te goed met hem kan identificeren. Zijn albums vormen handleidingen en vertellen een verhaal. Wanneer de bodem in zicht is, is er maar één weg; die naar boven. De Marokkaans-Nederlandse Lijpe bewandelde die, altijd trouw blijvend aan zijn directe manier van rappen. Het leverde hem vorig jaar een Edison op, voor zijn album Verzegeld.

“Het is algemeen bekend dat we niet leven voor de ‘gram / Je gaat nog meer van me houden als je weet op wat ik ben”, verwijst hij op zijn laatste album naar zijn artiestenleven in de luwte. Social media, grote interviews, flashy videoclips en radiovriendelijke hits laat hij over aan de rest van de hiphopscene. De spotlights zoekt hij amper op. Meesterverteller Lijpe laat de muziek voor zich spreken. En dat is precies waar een hele grote groep ongehoorden zich aan optrekt.

Voorbeelden noemt hij op het album Lijpe: bijstandmoeders, vaders in de bajes die hun dochters moeten missen maar ook slimme advocaten en universitaire studenten. De rapper is zich bewust van zijn doelgroep en rol, vertelde hij in een zeldzaam gesprek met 3voor12: “Ik vertegenwoordig een hele grote gemeenschap die zichzelf niet kan vertegenwoordigen. Ze kunnen alleen maar roepen. Ik kan het op een plaat zetten en in een liedje brengen, zodat miljoenen mensen het horen.”

Lijpe kent de zwaarte van tassen gevuld met last, maar zet die het liefst om in motiverende muziek. ‘Maak wat van je leven’, lijkt hij te zeggen wanneer hij rapt: “Ewa broeder, pak je rust want de straten zijn heet / zoek een vrouwtje en ga trouwen, maak het plaatje compleet!” Na twee keer een uitverkochte Ronda in TivoliVredenburg op zijn naam te hebben gezet, brengt hij die motivatie nu van Maarssen naar Amsterdam Zuidoost: op 19 mei staat Lijpe in AFAS Live. Tickets gaan in de verkoop vanaf maandag 12 december via www.lijpelive.nl.

Beluister hier het album Lijpe:

Geplaatst door bowie op 8 december 2022