Lifesavas – Gutterfly

De verwantschap met Blackalicious plaatst Lifesavas voor een nagenoeg onmogelijke klus, namelijk om de grootmeesters uit California te evenaren. Liefst negen acts zijn naar Portland gehaald om Jumbo en Vursatyl door middel van gastbijdrages bij te staan tijdens hun zware karwei. Toch slaagt het tweetal er ook met deze versterking niet in een boeiende plaat te vervaardigen.

Eigenlijk is de titeltrack kenmerkend voor het hele album: een pakkend refrein en een aantal ingetogen coupletten van Lifesavas vullen de minimalistische, sloppy productie. Maar het is de bijdrage van Camp Lo die het nummer kracht bijzet en voorziet van de hoognodige afwisseling. A Serpent’s Love vertoont een vergelijkbare structuur: de terugkerende regels aan het eind van de coupletten blijven makkelijk hangen, Ish (voorheen bekend als Butterfly van Digable Planets) staat garant voor de benodigde variatie en het vocale deel wordt door een melige beat ondersteund. In feite geldt hetzelfde patroon voor de andere tracks, die nogal eentonig zijn wanneer de features ontbreken.

Het album maakt duidelijk dat Jumbo en Vursatyl er veel moeite mee hebben om interessant te blijven wanneer ze op zichzelf aangewezen zijn. De catchy hooks zijn leuk voor twee of drie luistersessies, maar als het aankomt op de verses of beats van de Lifesavas blijkt het duo tekort te komen. Zodoende zorgen vooral Camp Lo, Ish, Fishbone (die op Pumpkinheads Orange Moon Over Brooklyn al hoge ogen gooide met zijn verse op Swordfish), George Clinton en Dead Prez ervoor dat Gutterfly de moeite waard blijft.

Tracklist:
01. Intro – Welcome To Razorblade City
02. Double Up
03. Gutterfly feat. Camp Lo
04. No Surprise
05. Shine Language
06. Take Me Away
07. A Serpent’s Love feat. Ish
08. Dead Ones feat. Fishbone
09. The Warning
10. Superburn
11. Night Out feat. George Clinton & Meganut
12. The Squeeze feat. Smif ‘n’ Wessun
13. Long Letter feat. Don Blackman
14. Freedom Walk feat. Dead Prez & Vernon Reid
15. Celebrate

Meer info: Llifesavas

Geplaatst door bowie op 5 februari 2008