LEVEL UP: nu is de kans om hiphop écht een plaats te geven in het culturele landschap

De Hiphop Kenniskring (HHKK) – een netwerk van vertegenwoordigers uit het hiphopcircuit – roept gemeenten in deze nieuwjaarsboodschap op om de kansen die de ‘Meerjarenbrief – de kracht van creativiteit’ biedt te benutten:

– Breng grassroots initiatieven in kaart voor het realiseren van muziek-, film- of hiphophubs

– Erken de lokale kartrekkers in de hiphop en zorg voor eerlijke betaling

– Werk samen met hiphopmakers/ondernemers die jongeren wél bereiken

Benut bestaande grassroots infrastructuur

In haar meerjarenbrief benoemt staatssecretaris Gunay Uslu hoe DJ-ing en het schrijven van hiphopteksten als vormen van ‘eigentijdse cultuurbeoefening’ een grote bijdrage leveren aan de culturele ontwikkeling van jongeren. Daarom realiseert zij de Impuls Jongerencultuur, investeert zij in muziek- en filmhubs en continueert zij regelingen voor startende makers.

Verspreid over heel Nederland – inclusief het Caribisch deel van het Koninkrijk – zijn er lokale kartrekkers uit de hiphop- en urbanscene die veel impact maken. Als ‘unusual suspects’ zetten zij zich regelmatig ongesubsidieerd of onbetaald in voor het faciliteren, begeleiden en inspireren van jonge makers (van de basis tot talentontwikkeling naar de top). Uslu’s meerjarenbrief biedt de kans om deze personen – behorende bij informele communities en grassroots organisaties – eindelijk de erkenning en betaling te geven die ze verdienen: fair practice, fair pay. Nodig ze als gemeente uit aan tafel en laat hen bepalen hoe de grassroots infrastructuur als basis kan dienen voor een landelijk dekkend netwerk van muziekhubs of multidisciplinaire hiphophubs.

Betrek hiphop en urban arts actief bij de culturele ontwikkeling van jongeren

Workshops hiphop en urban arts spelen op dit moment binnen- en buitenschools al een belangrijke rol bij de culturele ontwikkeling van jongeren. Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma adviseert in de kamerbrief ‘Programma School en Omgeving’ dat scholen voor hun aanvullende aanbod kunnen samenwerken met bibliotheken, het jongerenwerk én met bedrijven. Daarom wijzen we ook op de vele hiphopmakers die actief zijn binnen het jongerenwerk én op vernieuwende en maatschappelijke hiphopondernemers. Zij weten allang hoe eigentijds cultuuraanbod eruitziet en hoe je jongeren bereikt, betrekt en coacht in hun persoonlijke en artistieke ontwikkeling. Dit gaat verder dan eenmalige workshops, maar spreekt tot jongeren door de kernwaarden die in hiphop aanwezig zijn, zoals: Express yourself, Keep it real en Each One Teach One.

Samen verantwoordelijk

De Europees Nederlandse en Caribisch Nederlandse hiphop- en urban arts-scene heeft de expertise om een landelijk dekkend netwerk van muziek/hiphophubs op te zetten, een eigentijds kwalitatief sterk cultuuraanbod te bieden en de culturele en sociale ontwikkeling van jongeren te begeleiden. Daarom biedt de Hiphop Kenniskring aan om overheidsinstanties, onderwijsinstellingen en andere publiek-maatschappelijke organisaties te verbinden aan lokale hiphop en urban arts partners. Kijk voor inspiratie voor beleidsuitwerking ook naar het Hiphop Position Paper. Laten we ons samen inzetten voor de culturele ontwikkeling van alle jongeren!

Geplaatst door bowie op 6 januari 2023