Legendes, instrumentals en een radiopresentator in onze Spotify-playlist

Ook op de eerste dag van februari geldt er weer een dringend advies: volg onze Spotify-playlist. Abonnees hebben namelijk zo goed als iedere week gemakkelijk toegang tot onze favoriete nummers van het moment. Afgelopen weekend was het qua album-releases wellicht komkommertijd, maar met de singles gaat het in 2021 al heerlijk. Wij zetten de beste twintig tunes van het moment op een rij, en lichten er graag een paar voor je uit!

Er keren namelijk een aantal muzikale legendes terug in de selectie van deze week. Zo kanaliseerde DJ Amorphous eind vorig jaar zijn innerlijke Luther Vandross. Hij pakte zowat de hele instrumental van Never Too Much, samplede en pitchte het wat op en maakte er een mash-up van met Rihanna’s Kiss It Better. Producerduo Cool ‘N Dre kregen lucht van de viral, loopten er een deel van en verkochten de productie aan Fat Joe. Die schreef er het nummer Sunshine (The Light) op. Laat DJ Khaled opdraven voor wat shouts en een cameo in de videoclip en het plaatje is compleet. Fat Joe, DJ Khaled, Luther Vandross, Rihanna en DJ Amorphous dus. Disco en zomervibes. Precies wat we nodig hebben in deze donkere, kleine wereld.

2020 stond in het teken van de terugkeer van SugaCane. De Amsterdamse veteraan dropte tot ieders verbazing wat nummers in het Nederlands. Natuurlijk, Cane in het Nederlands was niet vreemd (hence zijn classic verse op XXX van Brainpower uit 2001), maar zeker zeldzaam. Inmiddels heeft hij onder meer een remix van U-Niq’s Typisch Rotterdam uitgebracht, deed hij een featuring bij Roscovitsch en werkte hij met de jongens van SMIB op hun SMIBPATTA-tape. Ook verscheen hij op het album van U-Niq. Die Nederlandstalige wave bevalt hem goed, want in 2021 zet hij door met Sta Op!, de single waarmee hij oproept om samen te strijden tegen alles wat groei belemmert. Op de soulvolle pianoakkoorden krijgt hij hulp van Benjih van Arnhemsgewijs en zangeressen Quesswho en Melanie.

Om bangers van onder meer de Brusselse acts Frenetik (check Chaos waarmee je deze week de lijst letterlijk binnenknalt) en STIKSTOF te compenseren, zetten we er uiteraard een aantal nummers tegenover om rustig op te viben. Dat doe je met XYV’s Ladies of de titeltrack van het nieuwe album van Tha God Fahim & Your Old Droog. Óf met de dromerige samenwerking van Malz Monday en Westside Boogie. Of met de instrumentals die we hebben toegevoegd. Nummers van twee legendarische westcoast-producers, die onlangs nieuw werk hebben uitgebracht. Waar we hebben gekozen om van Madlib een van de meest bangende instrumentals van diens Sound Ancestors-album te nemen, kun je met Water Bed van The Alchemist even heerlijk uitzonen.

De meest opvallende naam in de playlist van deze week is ongetwijfeld die van Hot 97-radiopresentator Peter Rosenberg. Hoewel hij belooft om niet te rappen, brengt hij binnenkort wél een album uit. Op Real Late neemt hij de DJ Khaled-route; combinaties maken van artiesten die hij graag samen zou willen zien werken aan muziek. De eerste single is Marcus Smart, vernoemd naar de speler van de Boston Celtics. “Ik geloof dat hij de hardst werkende speler is in de hele NBA. Jaren ben ik door mensen gepushed om dit te gaan doen, nu is de tijd. Flee Lord en Stove God Cook$ (de rappers op de track, red.) zijn twee van mijn favoriete nieuwe artiesten en Zoomo is een ongelofelijk getalenteerde jonge producer.”

Check de hele playlist met twintig nieuwe joints hieronder.

Geplaatst door bowie op 1 februari 2021