The Left – Gas Mask

De tot voor kort onbekende Apollo Brown doet de laatste tijd goede zaken. Nadat hij in 2008 op Scribble Jam de producers showcase won, was het een tijdje vrij stil rond de producer. Begin dit jaar was daar ineens zijn debuutalbum The Reset met de banger Hungry en kortgeleden bracht hij een album met Boog Brown uit. Journalist 103 is nog vrij onbekend. De MC heeft nog met Proof van D12 gewerkt voordat deze overleed, maar daarmee houdt het qua noemenswaardige samenwerkingen of releases wel op.

Het album begint veelbelovend. De intro Change zet een soort vies grimey sfeertje neer, met dope scratches van DJ Soko. Het duistere sfeertje blijft gedurende het album aanwezig. De teksten van Journalist 103 draaien vooral om zijn buurt in Detroit, liefde, zijn inspiraties en lyrics over de huidige staat van hiphop en de nodige opschepperij mag ook niet ontbreken. Niet echt bijzonder dus. Daar komt nog bij dat 103’s flow ook niet bijster origineel of vernieuwend is. Gas Mask als geheel luistert lekker weg, en op sommige punten is de wijze waarop Journalist onderwerpen aankaart origineel, maar naast een veteraan als Kool G Rap komt hij toch echt tekort. Bovendien wordt de rapper volledig overschaduwd door de knallende beats van Apollo Brown, wat overigens geen groot probleem is. De drums slaan je om de oren en de samples zijn stuk voor stuk subliem gekozen en verwerkt.

De titel Gas Mask kun je opvatten als een metafoor voor de muziek die tegenwoordig uitkomt. Tussen de vele hiphop releases die bol staan van drukke, experimentele samples, synthesizers en autotune refreintjes, schept deze plaat een bepaalde orde in de chaos en fungeert het als een soort filter: geen (overbodige) poespas, maar simpelweg een MC met een uitblinkende DJ en producer.

Gas Mask is nu uit via Mello Music Group en aan te schaffen via iTunes

Tracklist:

01. Change
02. Gas Mask
03. Frozen (met Kool G Rap)
04. Battle Axe (met Mu)
05. Binoculars
06. How We Live (met Hassaan Mackey)
07. Chokehold (met Paradime)
08. The Funeral
09. Statistics (met Invincible)
10. Real Detroit (met Marvwon)
11. The Melody
12. Reporting Live (met Guilty Simpson)
13. Fooled for Thought
14. Desperation
15. Caged Birds (met Finale)
16. Homage (met Frank Westt)
17. Get in Where You Fit In

Geplaatst door bowie op 22 november 2010